Avengers sú všade! Ešte aj u nás … v Severskej mytológii

Keďže sa momentálne všetko točí okolo posledného Avengers filmu, tak ani Audiolibrix nezostáva pozadu a sleduje dianie. Teda minimálne ja 😀 Samozrejme som sa v predpríprave pustila do všetkých súvisiacich predchádzajúcich filmov (dobrá výhovorka ako si ich opäť pozrieť všetky :D). A nevynechala  som ani všetky 3 Thor filmy.

Asi už to tušíte, ale rovnako ako väčšina ďalších fantasy príbehov, aj jednotliví Avengers majú svoj základ v mytológii. A tu sa môžete stretnúť s Thorom a Lokim zo severu.

Možno ste to zaregistrovali a možno nie, ale v nedávnej dobe bola vydaná audiokniha Severská mytológia od Neila Gaimana (podrobnosti viz nižšie) a po týchto filmoch, to znelo hneď ešte lákavejšie (na mňa osobne počúvanie pôsobilo tak trochu ako by mi niekto rozprával neodvysielané scény filmov :))

Milovníci severskej fantasy a mytológie to samozrejme už vedia. A ak doma skloňujete Ódina rovnako často ako umývanie riadu, potom tu máme grafy, ktoré vás rozhodne pobavia. A pochopia ich aj  ľudia, ktorí poznajú severské božstvo len z prerozprávaných filmov alebo seriálov.

A ešte jeden vše-zhrňujúci graf:


Malý tip na záver
Ak so Severskou mytológiou ešte oboznámení nie ste, nemáte prečo zúfať. Skôr môžete skákať do stropu. Pretože už ako som vyššie spomínala, celkom nedávno vyšlo audioknižné spracovanie mýtov, ktoré napísal Neil Gaiman. Zdrojov tých pôvodných mýtov je pramálo a ak sa nechystáte čítať Eddu (a ak áno, bravo!), Tak sa k nim moc nedostanete. A preto vám ide na pomoc Neil Gaiman, ktorý prerozprával tú pôvodnú mytológiu, a tak si môžete prečítať základné príbehy severu. Drsní Bohovia a ešte drsnejšie prostredie i tresty.

Naviac česká audiokniha je absolútna perla. Číta ju Pavel Soukup a vydavateľstvo OneHotBook si na tento kúsok snáď ani nemohlo vybrať lepšieho rozprávača.

Takže ak ste mýty ešte nečítali, hurá do toho. A potom sa vráťte k článku a možno sa pri grafov zasmejete ešte viac. Kto vie.

Sdílej článek

1 Comment

  1. Audinovinky #51 | Blog Audiolibrix
    7. května 2018 @ 21:04

    […] a ostatní Audiokniha roku – výsledky Avengeři jsou všude Audinovinky s Janem Linhartem (Progres Guru) Audinovinky s Vítem Šeborem (Jan Melvil Publishing) […]

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >