Jak posloucháme

Nedávno nám prišiel dotaz od jedného z vás v reakcii na naše články z rubriky Co posloucháme. Zaujímal sa o to, ako a kde vlastne počúvame, čo používame za aplikácie a tak podobne. Pretože nám to prišlo ako super nápad, hneď sme sa na to vrhli.

Zaujíma vás, ako počúvame? Tak my vám opäť odkryjeme niečo zo zákulisia Audiolibrixu a budeme radi, ak nám aj vy napíšete ako a kde počúvate audioknihy 🙂

 


Michal

Kde a ako počúvam audioknihy? Začnem, pokiaľ dovolíte, tým, kde počúvam audioknihy.

Keďže od detstva naozaj rád čítam, ale niekedy to jednoducho z papiera nejde, počúvam audioknihy pri iných činnostiach. Už som na sebe vyskúšal, že nedokážem počúvať len tak, že si niekde sadnem a pustím si audioknihu a venujem sa len jej. Asi za to môže nejaká moja hyperaktivita, ale keď robím len jednu vec, tak som zo seba akýsi nervózny 🙂 Takže pokusmi som sa dopracoval k trom činnostiam, pri ktorých počúvam.

Prvá, a tá je asi najviac zastúpená, je šoférovanie. Nie že by som šoféroval denne, a nie že by som prekonával neuveriteľne obrovské vzdialenosti, i keď niekedy aj hej, ale spojenie šoférovania a počúvania audiokníh ma neskutočne baví. Jednak mi je potom absolútne jedno, či stojím v zápche alebo nie, a tiež som si všimol, že keď mám v aute pustenú audioknihu, jazdím oveľa pokojnejšie. Pri hudbe občas mávam tzv. „ťažkú nohu“.

Ako počúvam v aute? Mám našu mobilnú aplikáciu a telefón mám prepojený cez bluetooth s autorádiom. Čo inak odporúčam každému, kto má v aute bluetooth, lebo okrem možnosti počúvať si veci z telefónu nemáte problém, keď vám niekto zavolá. Telefónu sa nemusíte ani dotknúť. Funguje to potom tak, že nastúpim do auta a naštartujem. Zapne sa autorádio a pamätá si, že naposledy som počúval cez bluetooth, takže sa spojí s mobilom a pustí prehrávanie. A ak som medzičasom nemal spustenú inú audio-aplikáciu, tak mi rovno pokračuje v prehrávaní audioknihy. Proste paráda.

Druhá činnost, pri ktorej zbožňujem mať pustené hovorené slovo, sú domáce práce. Najčastejšie v kuchyni a je jedno, či varím, pripravujem sa na varenie alebo niečo upratujem (najčastejšie umývam a spratávam riad). Pri všetkom tomto mám pustenú audioknihu a inak nudné činnosti zrazu nie sú také nudné. Tu počúvam úplne rovnako ako v aute. V kuchyni mám mini-vežu, ktorá má v sebe bluetooth. Takže mám telefón pripojený cez ten a audiokniha mi tak hraje z poriadnych reproduktorov. Čo sa hodí v momente, kedy vám tečie voda, lebo dobrý reproduktor je hlasnejší 🙂

Na a tretia činnosť je športovanie. Teraz moc nebehám ale skôr chodím cvičiť s kettlebelmi, tam sa počúvať moc nedá. Ale keď som behával (a že mám v pláne zase začat), alebo chodil do fitka zabehať si alebo zacvičiť na jednoduchých strojoch, vždy som počúval knihy. Zase, cvičenie človeku rýchlejšie ubehne a naopak, dobrá audiokniha človeka vyženie ísť cvičiť. Win-Win. Pri športovaní opäť počúvam cez našu mobilnú appku, tentokrát ale jednoducho a obyčajne cez sluchátka.

No a pokiaľ ste ako ja, že musíte pri počúvaní niečo robiť, možno si poviete, ako asi tak počúvam na cestách, keď práve nešoférujem. Jednoducho, spustím našu appku, dám si sluchátka a pustím si k tomu na mobile nejakú hru, pri ktorej netreba moc rozmýšľať (napríklad Subway Surf, Mini Metro alebo Dots). Vravím, jedna činnosť je proste málo 🙂

Petra

poslouchám hlavně zrychleně. Jsem takový vyvrhel audioknižní společnosti, ale prostě čtu rychle a poslech nemám jako umělecký zážitek, spíš jako plnohodnotný doplněk čtení očima. A tudíž chci konzumovat stejně rychle. Donedávna jsme v naší aplikaci tuhle krásnou možnost neměli, ale psssst, možná se něco chystá a někdo (ukazuje na sebe) už tuhle možnost s radostí testuje.

Přiznám se bez mučení, že předtím jsem aplikace na české audioknihy kombinovala a používala jsem tu naši a zároveň MP3 audiobook player pro iOS. Čistě jen kvůli zrychlování.

Přiznám se ale, že z mých přečtených (a poslouchaných) knih je tak 20 % v češtině, 80 % v angličtině. Takže používám ještě aplikaci Audible.

Se všemi aplikacemi jsem nanejvýš spokojená (ale samozřejmě teď mám jasnou topku, když už umí salta – po dlouhém, dlouhém přemlouvání). Na počítač nestahuju a neposlouchám z něj. Párkrát jsem využila možnosti přehrávání online přímo na webu, ale drtivou většinu času trávím s aplikacemi. (To jsou ti dnešní mileniálové, bez telefonu nedaj ani ránu.)

A teď k tomu „kde“. Já nikdy neposlouchám venku.

Venku se nikdy nepohybuju bez sluchátek, ale vždycky poslouchám hudbu. S audioknihami totiž slyším okolní hluk a hlavně lidi. A protože se mezi lidmi potýkám s menší úzkostí ze společenského kontaktu, potřebuju zeď. A ta audioknižní není dostatečně vysoká.

Což mě přivádí k tomu, že používám úplně obyčejná sluchátka, pecky. Nejsem moc typ, co by si potrpěl na drahé vymoženosti. Hlavně kvůli tomu, že moje činčila dřív nebo později každá sluchátka rozkouše… Na což se kupodivu nevztahují reklamace. Nejsem zvukový purista, takže mě nízká cena i kvalita mých sluchátek netrápí.

Poslouchám tedy doma. Buď sedím a koukám do zdi, zavřu oči, nebo si u poslechu čmárám (kreslení to není), vybarvuju, dělám bullet journal a občas i uklízím. Možná díky audioknihám uklízím víc. Nejradši mám samozřejmě to čmárání, nebudeme si lhát.

V neposlední řadě poslouchám i každý den před spaním. Ale pokaždé slyším jen 15 minut, takže už mám jasně daný systém, že přes den poslouchám nové knihy a před spaním si dávám opáčko svých oblíbených, které už znám nazpaměť a nenutí mě tím pádem zůstat vzhůru. Poslouží jen jako taková moje ovčí babička.

Jakub

V ideálním světe poslouchám audioknihy z CD přehrávače do sluchátek, když mám klid a nic jiného nedělám, vsedě v pohodlném křesle (cca 15 minut do usnutí) nebo vleže (2 až 3 minuty do usnutí).

A teď realita: při práci nenáročné na soustředění poslouchám většinou nahlas z reproduktorů. Práce venku (řemeslné, rukodělné, zahradnické atd.) většinou z mobilu a z bezdrátových sluchátek, pokud to samozřejmě jde. Při cestování vlakem nebo autobusem rovněž mobil a bluetooth sluchátka – to je aktuálně asi moje nejobvyklejší praktikování posluchačské vášně. V autě poslouchám nahlas buď z mobilu přes takový to bluetooth udělátko v zapalovači (transmitter se to jmenuje?) a rádio nebo z CD. Někdy s rodinou, ale většinou, když jedu sám. Před spaním někdy do sluchátek (s těmi se ale nedá ležet na boku) nebo potichu z mobilu, který mám skoro u ucha – evokuje mi to vzpomínky na mou první krystalku (schválně! kdo ví, co to je?)

Posluchačským svátkem jsou mé cesty do Prahy a zpět. Počítejte se mnou: 40 minut cesta autem do Brna, 15 minut přesun na nádraží, cca 140 minut cesta vlakem, zhruba 120 minut přesuny po Praze a čekání mezi schůzkami, a zpátky 140 minut cesta vlakem, 15 minut k autu a 40 minut domů. To je krásná 8,5 hodinová pracovní doba, ne?

Mirka

Na rozdiel od mojich kolegov počúvam cez mobil minimálne. Áno, mám ho stále so sebou, takže bolo by logické počúvať audioknihy hlavne cez aplikáciu, ktorá má samozrejme kopu výhod. Ale ja jednoducho uprednostňujem svoj sony walkman, ktorý si nepamätá, kde som skončila a vypadol mu gombík na hlasitosť, tak keď chcem zmeniť  zvuk, musím použiť sponku 😀 Ja viem, znie to velice „výhodne“ 😀

Môj mobil prioritne slúži na to, aby som si mohla surfovať na instagrame a pintereste, čo dokáže neuveriteľne vymlátiť baterku (keď sa dostatočne snažíte, dokážete to aj za pol dňa :D). Občas nosím so sebou druhý mobil, na ktorom počúvam, ale sony walkman mi vyhovuje viac, lebo je malinký a váži nula celá nič.

Kde a kedy počúvam?

Hlavne mimo domu. Som vždy ľahko poznateľná ako ta zrzka s červenými AKG sluchátkami. Posledné roky som si zamilovala ich dizajn (a jo aj zvuk milujem :D). Štuple do uší nemám rada a používam ich len, ak je to nevyhnutné.

Najčastejšie počúvam hlavne keď cestujem alebo keď nakupujem. Nákupy potravín a vecí potrebných ma strašne nudia, tak keď trčím v obchode sama, skoro vždy počúvam knihu…aj keď občas sa mi to vymkne z rúk a skĺznem k bezcieľnemu prechádzaniu sa po predajni, lebo chcem dopočúvať a potom som na seba naštvaná, že som stratila toľko času a ani neviem kde.

Rovnako ako Michal s Ivanom zvyknem občas počúvať aj pri cvičení, ale narozdiel od nich neprestanem počúvať, keď docvičím, ale docvičím až vtedy, keď prestanem počúvať, takže povedzme, že ma to núti k lepším výkonom 😀

No a keďže mám teóriu, že knižné myšlienky môžu človeka inšpirovať, keď tvorí, tak z času na čas počúvam audioknihy aj pri kreslení, ilustrovaní alebo dákom DIY. A keď sa vo výsledku odrazí to, čo počujem a audiokniha sa stane inšpiráciou, tak si vždy poviem, že to stálo za to 🙂

Ivan

Mám tú smolu, že na rozdiel od svojich kolegov aj pracujem cez deň a tak sa k písaniu dostávam ako posledný. Ak sa budem opakovať, proste ma ignorujte.

V mnohom som na tom podobne ako Michal, no aj tak vám ukážem, že JA som ten originál. A ANO môže len závidieť.

Počúvam výhradne pri ďalších činnostiach. Nie že by sa mi nestalo, že pretiahnem počúvanie aj za dobehnutý tréning, šoférovanie či varenie, no vždy začínam počúvať ako doplnok k niečomu. Prečo? Asi nie som hyperaktívny, ale príde mi to príjemné spestrenie činností, ktoré sú inak dosť monotónne. No uznajte, bežať hodinu, dve či šesť je celkom otupné, nie?

Vždy si hovorím, že keby nebolo audiokníh, už som rozbil mnoho áut. Šoférovanie na diaľniciach ma príšerne uspáva. Hudba okrem rappu ešte viac, no hovorené slovo (možno preto aj ten rap) je ako Redbull (ktorý som mimochodom nikdy nepil). Dokážem sa zabudnúť až tak, že bežná každohodinová prestávka pri dlhých cestách sa natiahne aj na tri či štyri. V aute som zažil už veľa príbehov. Napríklad na ceste z Bristolu do Readingu…

A kde ešte? Vlastne kdekoľvek. Som tak hrozne zvyknutý mať stále pri sebe sluchátka (aj dvoje), že ich vyťahujem niekoľkokrát denne.

Šlapem na stretnutie? Check.
Idem na pivo s kamarátmi? Check.
Čakám v čakárni u zubára? Check.
Prechádzam sa s kočíkom po dedine? Check.
Kdekoľvek a kedykoľvek? Check.

No a ako vlastne počúvam? Už z predchádzajúcich riadkov je to jasné.

Sluchátka, sluchátka, sluchátka.

Troje?

Ďaleko viac. Po vačkoch a v batohu mám vždy po ruke minimálne troje. Klasické štuple, bluetooth na šport a veľké cez uši. Niekedy ešte záložné klasiky pre prípad “keby niečo”. A doma v šuplíku desiatku ďalších, lebo pri nosení po vreckách odchádzajú a strácajú sa v pravidelných intervaloch.

Nie som však audioknihophil. Na hovorené slovo mi stačia úplne obyčajné, v priemernej kvalite vyrobené sluchátka. Žiaden brand, žiadna mega estetika. Keď však príde na počúvanie hudby či strihanie Dominika Dána, len to najlepšie čo doma mám. Moje Audio-Technica či Sennheiser over-ear sluchátku vtedy nemajú náhradu.

Zostáva už len dodať cez čo. Vždy a za každých okolností cez appku. Boli časy, keď som nosil malý mp3 prehrávač všade, no tie pominuli. Často mám rozpočúvané viaceré audioknihy a hľadať miesto kde som skončil ma už neláka. Podobne ako Petra, počúvam takmer výhradne zrýchlene. Mám rád, keď dej krásne odsýpa.

No a navyše, bez mobilu sa nepohnem takmer nikam, takže zostať “na holičkách” mi takmer nehrozí. Jedine, že by som nič nemal kúpené a stiahnuté… ale to pre mobilnú appku nie je žiaden problém.


A čo vy? Ako a kde počúvate audioknihy vy? Máme podobné návyky, alebo sme len banda exotov, ktorá nemá páru medzi “normálnymi ľuďmi”? Dajte nám v komentoch vedieť, veľmi radi sa dozvieme aj my niečo o vás.

Zdraví vás celý tím Audiolibrix.

Sdílej článek

1 Comment

  1. Petr
    8. června 2018 @ 10:46

    Chystáme se na dovolenou k moři a i tam bych rád poslouchal audioknihy. Na africkou pláž se mi ale nechce tahat drahý top mobil. Můžete mi prosím poradit nějaký levný ale pro audioknihy vhodný MP3 přehrávač, určený pro tento dočasný účel, popř. i k dalším podobným, kam se mobil tahat nehodí nebo to není bezpečné? Přehrávačů je spousta, ale většinou jsou optimalizovány na přehrávání hudby a i když třeba mají mód pro audioknihy, nikde nelze nalézt recenzi či alespoň podrobný popis vlastností z tohoto pohledu.
    Základní požadavky na přehrávání jsou asi tyto (seřazeno dle priority):
    1. Striktní zapamatování si pozice, na které se přestalo.
    2. Možnost přesnějšího přetáčení (skončím-li na jiném zařízení na třeba 6:42 z 12h záznamu v jednom MP3 souboru, tak abych se na tento čas mohl přesně přesunout i zde).
    3. Aby se po pauznutí a znovu spuštění o několik vteřin vrátil.
    4. Pauzu lze vyvolat i stiskem tlačítka na sluchátkách (tlačítko pro přijetí hovoru, mívají jej jak kabelová, tak bezdrátová).
    5. Tlačítka další a předchozí by místo přeskakování na další soubor mohli umožnit posun cca o 30 sekund vpřed či vzad (hlavně to vzad).
    6. Podpora bluetooth sluchátek (ty kabely jsou přeci jenom „vopruz“).
    Nebo jsou takovéto požadavky u podobných přehrávačů úplné sci-fi a je lepší si koupit nějaký starší levný mobil, kterého nebude taková škoda, kdyby něco, a nainstalovat na něj nějakou appku, které toto všechno zvládají celkem běžně?

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >