Co posloucháme #26

Dorazil nám květen, naše přípravy na Svět knihy jsou v plném proudu, ale teď se ještě podělíme o to, jaké audioknihy zrovna posloucháme. Nebo jsme nedávno poslouchali 🙂 Tady to je.

 

Michal

Ja práve počúvam novú Nesbovku – Macbetha, som približne 4 hodiny od konca, celá audiokniha má neuveriteľných 17 a pol hodiny. A úprimne ešte stále som sa nerozhodol, či sa mi táto audiokniha páči alebo nie 🙂

Do školy som síce chodil, ale o Macbethovi, tom klasickom od Shakespeara netuším absolútne nič. Či je to tým, ale nejak mi proste táto audiokniha na Nesba nesedí. Mám to ale premyslené, po jej dopočúvaní sa pustím do tradičného Macbetha. A o to asi aj išlo, pritiahnuť ľudí ku klasike.

Nepotrpím si u Nesba len na audioknihy s Harrym Holem, mám rád aj jeho ostatné knihy – sériu Krev na sněhu, Syna aj Lovcov hláv. Ale Macbeth ide akosi úplne mimo. Deju rozumiem, aj to má spád a celkom to odsýpa, ale niečo mi na tom proste k Nesbovi nesedí.

Takže za mňa je to jasné, po dopočúvaní tejto si chcem prečítať originál. Možno mi to celé docvakne a pochopím genialitu autora. Alebo možno ani nie. Uvidíme.

 

Ivan

Tento týždeň sa u nás objavila novinka od Simona Sineka, Začněte s proč. Musím priznať, že túto audioknihu nepočúvam. Už som ju počul v originále veľmi dávno, no zhodou okolností som sa práve minulý týždeň vrhol na jeho druhé dielo, Leaders Eat Last.

Simon je mega dobrý rozprávač a vie veci podať tak, že dávajú zmysel aj bez hlbokých úvah. A to mi sedí.

Leaders Eat Last je akýmsi pokračovaním jeho bestsellerovej prvotiny Start with Why, kde rozoberá nie prečo máme mať jasnú víziu toho čo robíme, ale ako k nej smerovať. Ako sa naučiť robiť veci pre ľudí na prvom mieste a pre čísla až na druhom. Či treťom.

Táto „filozofia“ mi veľmi sedí, lebo som sa jej vždy aj keď nie tak sofistikovane, snažil držať. Neznášal som a neznášam, ak sa zamestnávatelia, rodičia, partneri správajú k ľuďom okolo, ako k strojom o ktorých krokoch a jednaní môžu rozhodovať v každom momente.

Človek sa nemá doprosovať voľna, oddychu, pomoci. Je to každého právo a na „vodcoch“ je, aby to chápali a riadili sa tým. A kto sú to tí „vodcovia“? My všetci.

Simon síce zakladá celú knihu na vojakoch a ich rankoch, na podnikateľoch a ich hierarchii, no dotýka sa nás to každého. V rodine je „vodca“ rodič, v partnerstve každý z partnerov, v skupine kamarátov každý z nás.

Ak sa naučíme, že viesť neznamená riadiť, ale počúvať, usmerňovať a pomáhať, zlepšíme život nielen sebe, ale každému s kým prichádzame do styku. A to je základ.

Ak sa naučíme „jesť poslední“, naučíme sa prirodzene počúvať potreby iných a pomáhať im v ich raste. Popri tom rastieme my sami. A nezáleží na tom, či sme si v hierarchii „nadriadení“ a „podriadení“ alebo sme si rovnocenní partneri. Leadrom môže a v istej miere musí byť v živote každý z nás.

 

Petra

Mám zrovna rozposlouchanou Emoční inteligenci. Ale tím „zrovna“ myslím už od jejího vydání před drahnou dobou. Audiokniha má něco kolem 19 hodin, což se pro mě prokázalo být v současné době velkým oříškem.

Jsem asi v období nedokončování četby (a nebo si vybírám extrémní kousky), protože mám taky od Vánoc rozečtené Nástroje titánů od Tima Ferrisse a přijde mi, že můj status na Goodreads s rozečtenými knihami se mi vysmívá podobně jako budík nebo úkolníček.

Na Emoční inteligenci jsem se moc těšila. A taky jsem se na ni vrhla hned po zahájení prodeje. Jde o neskutečně přínosnou příručku, ve které se schovává spousta informací a pravd. Jen se bohužel musíte brodit klasickou americkou příběhovostí. Naštěstí ale autor vybírá příběhy fascinující (a občas až děsivé). I tak jsem jedním z těch lidí, kteří radši studie a závěry, ne příklady. Přínos těch příkladů ale chápu. Takže ani nemůžu říct, že by byly navíc. A tím máme za sebou odstavec, ve kterém se snažím říct, že omáčka je pro někoho fajn.

Poslech je to příjemný, jen v některých sekcích je bohužel znát, že tahle kniha vyšla v 90. letech minulého století. Od jejího vydání se samotná psychologie značně posunula, a tak mi některé výklady přišly úsměvné. Je třeba si u toho poslechu uvědomit souvislosti. A na rok 1997 to byla neskutečně objevná kniha. Ve většině případů má co říci i dnes, kdy se s emoční inteligencí počítá a do výuky už je ve školách zařazována.

Mám za sebou polovinu a už si myslím, že to doposlouchám tak někdy v červnu, ale to nevadí. Steva Jobse jsem četla půl roku a je to jedna z nejlepších knih, které znám.

 

Mirka

Bude isto prekvapením, keď napišem, ze počúvam Gaimanovu Severskú mytológiu. Už som o nej minulý týždeň písala v článku, keďže som posadnutá Avengers a práve som sa chystala do kina na Infinity War (už som to mimochodom videla. OMG!).

No ale keďže to bola ďalšia šanca ako sa k nim priblížiť, tak to bola jasná voľba audioknihy. A vôbec to neľutujem, lebo mytológia ma vo všeobecnosti ešte aj baví a severskou som sa doteraz zaoberala len okrajovo.

Celkovo by som to zhrnula takto:

Po prvé Loki v audioknihe dostal dosť priestoru = maximálne spokojná 🙂 Bol úžasný ako vždy.

Po druhé ujasnila som si, kto je kto a kam a ku komu patrí v originálnych mýtoch (keďže filmy si to prispôsobili podľa potreby).

Po tretie neexistuje nikto lepší ako Pavel Soukup na nahovorenie tejto knihy.

Takže opäť audiokniha, ktorú som si zamilovala a pevne verím, že si ju obľúbi každý, kto si ju vypočuje.

 

Jakub

S napětím vyhlížím každou reedici archivních nahrávek vydavatelství AudioStory. Díky dlouholeté spolupráci se špičkovými interprety a kvalitnímu výběru titulů má dost možností představit své dříve vydané audioknihy novým posluchačům. Tentokrát sebralo třináct Čapkových Povídek z první a druhé kapsy, které byly již dříve součásti několika výběrových titulů.

Mám k nahrávkám s Vlastimilem Brodským a Otou Sklenčkou osobní vztah – patřily mezi první audioknihy, které jsem poslouchal začátkem 90. let, ještě z magnetofonových kazet. A i když mi od té doby prošla ušima řada jiných nastudování „kapesních povídek“, považuji právě tyto od AudioStory za nejlepší.

Oba interpreti ctí myšlenku a smysl Čapkova textu a jejich přednes výborně sedí k vykresleným postavám. Sklenčka je občas možná trochu příliš patetický, k Brodskému ale nemám jedinou výhradu. Tyto dva interprety doplňuje Miroslav Moravec s povídkami, které dříve vyšly na výběrech Muži s dýmkou 3 a Klasická detektivka 3. Ten už mi výrazově k Čapkovi tolik nesedí, je ale opravdovým požitkem poslouchat jeho nezaměnitelný hluboký hlas.

Jsem rád, že AudioStory mohlo zachytit interpretační umění těchto hereckých osobností, ještě než nás navždy opustily. A jsem podruhé rád, že je znovu nabízí k poslechu.

Sdílej článek

14 Comments

  1. Petra
    17. května 2018 @ 07:15

    Já momentálně poslouchám Quo Vadis od Henryka Sienkiewicze – už asi po sté. Je to tedy dramatizace, ale naprosto úchvatná. Jinak se ráda vracím k různým audioknihám tak, jak mi sedí do ročních období – takže konec podzimu jistí Jméno Růže, léto patří Claudiovi (Já, Claudius v podání Viktora Preisse je prostě lahůdka), na jaře ráda poslouchám Hříšné lidi města pražského a okolo Vánoc nějaké ty vánoční detektivky (Sherlock Holmes) :-). Můj největší favorit ze všech ale asi bude Atlas mraků od Davida Mitchella. Megadílo, geniálně načtené a kdykoli se k němu vrátím, vždycky objevím nějakou novou myšlenku nebo něco, co mě zaujme a co jsem dříve přeslechla. Fakt úžasná věc. Jinak toho mám spoustu oblíbeného, ale to by byl moc dlouhý příspěvek :-). Nového teď nemám nic a jsem ve fázi hledání, takže děkuji za nabídky a určitě si něco vyberu. Zaujala mě ta Severská mytologie – už kvůli Pavlovi Soukupovi, který může číst co chce a vždycky to bude zážitek.

    Reply

  2. Sylva
    17. května 2018 @ 07:27

    Už když jsem byla malá (a to už je fakt hodně dávno…v minulém století), jsem velmi ráda poslouchala audio. Kdysi to bývaly gramodesky, které mám dokonce dodnes. Protože jsem měla i báječnou babičku, která mi četla denně knihy, nedovedu si svůj život bez poslechu knih vůbec představit. Poslouchám tedy už více než půl století 🙂 různými způsoby…S poslechem uklízím, s poslechem usínám…Právě teď je to audiokniha od Dana Browna Počátek. Příběhy s Robertem Langdonem, harvardským profesorem symbologie a náboženské ikonologie mě nikdy nepřestanou bavit. Sice ta úvodní část je tentokrát delší, příliš popisná, jako by nás autor napínal nějak navíc, ale námět pro mne rozhodně není zklamáním, spíše naopak, protože v Počátku jsou navíc šifry a historická linka nahrazeny tématem technologií, takže mi kniha naštěstí nepřijde jako pátá variace na Šifru. Doporučuji 🙂

    Reply

  3. Tery Jílek
    17. května 2018 @ 07:53

    Já právě poslouchám Volání kukačky, kterou jsme si u vás koupila. Kdysi dávno jsem tento příběh četla v papírové verzi a když jsem zjistila, že je i audioverze, neváhala jsem s nákupem.

    Reply

  4. Magda
    17. května 2018 @ 10:30

    Já jsem doposlouchala Nejlepší pro všechny a Kdo zabil Snížka? od Petry Soukupové a tak moc se mi to líbilo, že jsem si obratem koupila a začala poslouchat Zmizet. Ale jsem na úplném začátku.

    Reply

  5. Petr Bulín (Petr37)
    17. května 2018 @ 11:31

    Teď právě poslouchám Mariána Geišberga a jeho skvělou interpretaci audioknihy „Popol všetkých zarovná“. Dominika Dána jsem si velmi oblíbil a mám téměř všechny jeho knihy. Jeho příběhy jsou velmi autentické a vždy velmi poutavé vyšetřování je popsáno na vysoké odborné úrovni. Knihy mne vždy vtáhnou přímo do děje, jako kdybych se ho přímo zúčastnil. Popis osob rovněž vyvolává živou představu. Jen mi to trochu pokazil film „Rudý kapitán“, moje představa z knih je trochu odlišná. Také mám rád slovenštinu a ta pana Geišberga je úžasná. Ani nevím, že neposlouchám příběh v jiném než rodném jazyce. I když krimi není můj jediný oblíbený žánr, těším se vždy na každé nové vydání. Takže věřím, že přijdou další. Díky za příjemně strávené chvíle.

    Reply

  6. Misa
    17. května 2018 @ 11:38

    Vcera jsem doposlouchala posledni dil Letopisu Narnie. Ackoliv je to knizka pro deti, dost me bavila a pro chvile, kdy je potreba neco udelat byla idealni. Klidne mohla byt i delsi nez tech 30 hodin. Nove jsem koupila pro deti Pipi dlouhou puncochu namluvenou B. Hrzanovou a Prazdne kreslo od Deavera pro me.

    Reply

  7. Elena Cerna
    17. května 2018 @ 16:54

    Tak ja najcastejsie pocuvam detske audioknihy, kedze tie dospelacke pred detmi nepustam, ale musim uznat, ze i pre ne som vybrala super. Uplne skvela seria bola audiokniha Rychle sipy. To sme pri prvom pocuvani s dcerou ani nedychali a chceli sme, aby sa to dalo pocuvat rychlejsie, „nech prijdemd vecem na kloub“. Zial, aj tato skvela audiokniha mala svoj koniec. 😉 S mladsou dcerou ideme na istotu ak pustime Lindu kocku zahradni. Pre mna je neustale naj – Muz jmenem Owe. Cela rodina este pocuvame skvele narozpravanu audioknihu Kdyz jedste chodil Petr s Jezisem…. tp je skvela kniha na upokojenie a navrat k podstate dobra. Skusila som aj knihy ako Nikdy nedelej kompromisy, Narnie, …. ale asi som ich nepustila v spravnom case, lebo na dopocuvanie este cakaju. Opakovane pocuvame tiez skveleho interpreta z knih Traja kamosi a …. Zvazujem kupu hlbokomorskych rozpravok a znova sa asi zapocuvam do zvlastnej no zaujimavej knihy o intelektualke prevlecenej za domovnicku.

    Reply

  8. Ondrej
    17. května 2018 @ 19:46

    Po roku som sa vrátil ku knihe To nemyslíte vážne, pane Feinmane. Je to životopis známeho fyzika a našťastie okrem fyziky je tam aj veľa humoru. Chystám sa začať čítať Jak se zbavit starostí a začít žít.

    Reply

  9. Veronika
    18. května 2018 @ 07:31

    Ja jsem minuly tyden doposlouchala Co me naucil tucnak. Neuveritelne mila a pohodova knizka o zivote v Jizni Americe navic s tucnakem. Cist by me ji asi nudilo, jako audiokniha je ale genialni a budu se k ni vracet.
    Ted jsem zacala poslouchat Malevil, ktery jsem si koupila se slevenkou ze Sveta knihy, diky moc za ni! Zatim jsem na zacatku, dej se teprve rozjizdi, ale jsem spokojena. U vicehlasnych ceteb se vzdycky bojim, ze si nezapamatuju, kdo koho mluvi a budu v tom mit gulas, ale Malevil v podstate cely vypravi jedna osoba a ti dalsi ji jen doplnuji ve scenkach, takze jsem se v tom jeste neztratila.

    Reply

  10. Romana
    18. května 2018 @ 10:48

    momentálně mi v autě hraje Žena v kleci, nemá chybu

    Reply

    • Petra Schultze
      22. května 2018 @ 08:58

      Romano, gratulujeme k výhře, na účtě máte nový kredit, tak můžete vybírat a poslouchat 🙂

      Reply

  11. Alena Ledvinová
    18. května 2018 @ 12:22

    Právě jsem doposlouchala Tajný deník Henrika Groena 83 1/4 roku, mám ráda četbu Jiřího Žáka. Nachystaného mám teď Jamese Herriota Zvěrolékař a kočičí historky. Důvodem tohoto výběru je to, že naše 2 kočky (tedy kočka a kocour) konečně přešlo jarní mámení (rozuměj řvaní, toulání, příchody po dvou dnech a natržená ucha). Začínají se víc držet doma a vymýšlejí lumpárny. Takže se potřebuju opět ujistit, že nemám prevíty doma jen já. A pro občasné pobavení si občas poslechnu V. Vydrou nádherně namluvenou Ducháčkovic rodinu. Mlžani pobaví i dospěláky 🙂

    Reply

  12. Honza Sedláček
    20. května 2018 @ 11:57

    Právě jsem doposlouchal Ženu v okně, která u mě moc nezabodovala viz. odeslaná recenze. A jen co dopíšu tuto odpověď, jdu po posledních tipech z Audinovinek rovnou stáhnou klasiku, Vymítače ďábla. Těším se 😛

    Reply

  13. Petruska
    20. května 2018 @ 17:15

    Koho fascinuje zivot, ale ma este stale strach pred smrtou, moze tato kniha podla mojho nazoru zaujat.
    Mne umreli obaja rodicia na rakovinu, ked som mala 20 a moje ego sa s tym roky rokuce nedokazalo vyrovnat. Bala som sa, ze dusa odchadza smutna a nesie si pozemske utrpenie a bolesti so sebou dalej. Nejak prirodzene sa vo mne pomalicky pootvarali po velkom smutku a sklamaniu bloky a ja som zacala mat pocit, ze nie sme len inteligentna splet buniek, ale nejaka silna Entita/Energia dava tomu celemu ten dolezity a uchvatny zmysel. A tato Sila nie je niekde mimo nas, ale priamo v nas. Som presvedcena, ze dokazeme carovat. Carovat az tak, aby sme sa vyliecili z „nevyliecitelneho“, aby sme dosiahli vsetko co si zelame…
    Myslim si, ze ak clovek tuto knihu pocuva/cita nemoze si uskodit. Nie je to sci-fi, nie je to rozpravka ci roman. Je to zazracny zivotopis, aky by mohol napisat kazdy z nas a nemusi prejst ani ziadnym utrpenim. Zapadna medicina lieci este stale vo vacsej miere len to co vidi, ale je uz mnoho pripadov i ked nie spolocnesky prijatelnych, ze vyliecenie zavisi od vnutorneho nastavenia pacienta. Nie je to o tom, nechcem byt chory, tak budem mysliet pozitivne. Nieco za nieco by bol trosku naivny pristup.
    Kto by chcel vediet viac o tom co sa pani Moorjani vlastne stalo, vrelo odporucam jej knihu…

    https://www.audiolibrix.com/sk/Directory/Book/2893/Audiokniha-Musela-jsem-zemrit-Anita-Moorjani

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >