Poslouchání na dovolenou

Na každou letní dovolenou je třeba se připravit. Alespoň tak, že si zabalíte doklady, peníze a pár další věcí jako kartáček a oblečení do kufru. Ale stejně tak je třeba se na cestu i pobyt vybavit knihami a audioknihami. Určitě to znáte – nikdy nevíte, na co budete mít zrovna chuť. I proto je dobré se připravit a vézt si více kusů.

S audioknihami se nemusíte bát – i kdyby vám zásoby došly uprostřed dovolené, stačí najít místo s wifi, koupit, stáhnout a jupí jej, můžete zase poslouchat.

I tak je fajn se alespoň trochu připravit na různé situace. My jsme si sedli a dali dohromady pár nejlepších kousků, které bychom vám doporučili ve čtyřech různých situacích – audioknihy na pasivní i aktivní dovolenou, na cestu s dětmi, ale také pro ty z vás, kteří se z toho či onoho důvodu na dovolenou nedostanou.

 

 

audioknihy_na_dovolenou_lazo_plazo

Preferujete na dovolené „leháro“ na pláži nebo u bazénu? Nebo si prostě uděláte kafe, jdete na zahrádku, hodíte si nožky nahoru a v klidu dýcháte čerstvý vzduch? Vybrali jsme pro vás povídky, novely, úsměvné příběhy, ale i trošku fantasy a sci-fi.

lazo_plazo

Proč? Myslíme si, že na takové pláži nebo zahrádce můžete být třeba unavení a po chvíli usnout – v takovém případě jsou pro vás ideální menší bonbonky v podobě povídek a novel. Zkuste třeba ty Čapkovy. Nebo překvapivé deníkové zápisky Aňi Geislerové – zjistíte totiž, že s ní máte mnohé společné.

K pohodě a klidu patří i zajímavé životní příběhy jako Želary, nebo úsměvné romány, které vás inspirují i způsobí záchvaty smíchu. A když už jsme u smíchu, přidali jsme i pár vyloženě vtipných kousků, jako třeba Deníček moderního fotra. Na toho je čas vždy.

A protože na takové pláži i zahrádce máte čas a jste v klidu, je to naprosto ideální místo, kde se dokážete přenést do úplně jiné reality a i pasivně zažít dobrodružství, na které byste sami třeba neměli sílu. I proto jsme do kolekce přidali pár sci-fi a fantasy kousků. Například Marťan Andyho Weira je naprosto jasné rozhodnutí, pokud jste si ho ještě neposlechli, na co čekáte? Nebudete moci přestat, věřte nám.

 

 

audioknihy_na_aktivni_dovolenou_CS

Dáváte přednost aktivní dovolené? Jinými slovy – jste neposeda? I pro vás máme vybranou směsici audioknih, které vám budou příjemnými společníky u aktivit všeho druhu.

aktivni_dovolena

Proč? Jako první jsme si řekli, že jste pravděpodobně ambiciózní a i během dovolené se můžete nechat insirovat a pokusit se pracovat sami na sobě. Zkuste si poslechnout životopis Elona Muska. Je to přesně ten typ audioknihy, který vás zkrátka nutí vstát ze židle a jít se svým životem dělat něco produktivního.

Navíc si můžete vybrat z jiných audioknih osobního rozvoje, zkuste i Čtyřhodinový pracovní týden – prohlášení, že tato audiokniha „mění lidem životy“ v tomhle případě vůbec není od věci. My jsme ji všichni četli ještě v tištěné podobě a audia jsme se nemohli dočkat. Audiokniha naštěstí dostala skvělého narátora, a tak vás čeká spousta hodin informací, ale hlavně tak přátelsky podaných a dobře mířených rad, že si z toho prostě musíte aspoň něco vzít!

Při různých činnostech se vám také budou dobře poslouchat sportovní audioknihy jako Jedz a behaj. Protože vás budou neskutečným způsobem motivovat. A když už budete mít pocit, že nemůžete dál, třeba vás ještě zvládnou nabudit.

No a v neposlední řadě – už jste někdy zkoušeli třeba při běhu poslouchat dobrou detektivku? Spousta lidí tvrdí, že si třeba při běhu bez sluchátek představují v hlavě různé scénáře, které jim pomáhají běžet rychleji nebo se nevzdávat. Vy si scénáře nemusíte vymýšlet, stačí si je představovat. S ničím vám neuteče cesta tak rychle jako s dobrou detektivkou. A navíc je to skvělý společník, který zaručí, že si každý výlet užijete.

 

 

audioknihy_cestujeme_s_detmi_CS

Cestujete se svými milovanými ratolestmi? Nebojte, máme pro vás pěkné audioknižní tipy, ze kterých nebudete chtít spáchat rituální sebevraždu.

cestovani_s_detmi

Však my víme. Pokud se vydáváte na delší (ale i kratší cestu) autem či jiným dopravním prostředkem, máte před sebou vždy těžký úkol – a totiž postarat se o svá milovaná dítka. Zabavit je. A tak často skončíte u poslouchání jedné hloupé písničky 168x dokola, nebo vyjmenujete tolik detailů ze života některých kreslených postaviček, že je až zarážející, jak se stále dokážete chovat dospěle 🙂

Když vybíráte audioknihy na poslech pro své děti ale i pro sebe – počítáme pořád se situací, kdy v autě poslouchá celá rodina – chcete si zvolit něco, z čeho nebudete chtít už při prvním poslechu bušit hlavou do volantu. My jsme vám takové kousky vybrali. Takové, které zaručeně (a možná i překvapivě) pobaví i vás!

Nevěříte? Jen pro inspiraci:

P jako Pivo. Bývá označováno za nejvtipnější pohádku na audio. Ano, je to pohádka o pivu. Už to si vás získalo? Mě taky. Tohle imaginativní vyprávění vás ale zaujme i kvůli své originalitě a lecjaké popisy a přirovnání vás donutí se v lepším případě usmívat, v horším případě vyprsknout smíchy. Věřte nám.

Já osobně se budu opět snažit protlačit hřejivou pohádku Traja kamoši a fakticky fantastický bunker. Proč? Juraj. Jurajovi je sice 11, ale jeho hlášky i glosy připomínají takový mix dospěláka a naivity, který vás prostě donutí smát se, až se za břicho popadáte (nebo v mém případě smíchy brečíte a snažíte se nadechnout). Juraj představuje tak neskutečně sympatický a svébytný hlas, že si tuhle postavu okamžitě zamilujete a jeho názory potom budete s radostí reprodukovat. Občas je to totiž (možná nevědomky) extrémně dobrý sarkasta. Nehledě na to, že jeho dobrodružství vzbudí i vaši představivost. O zaujetí dětí ani nemusí být řeč, tam je to jasná páka!

 

 

audioknihy_zadna_dovolena_CS

Pokud jste si přečetli název článku nebo nápisy na bannerech na webu a řekli si „Dovolená…zbláznili jste se? Nemám šanci…“, i tak nemusíte zoufat!

zadna_dovolena

Proč? Protože pro tohle máme extrémní pochopení – ne každý si může časově či finančně dovolit jet na dovolenou (jak už samotné slovo „dovolená“ napovídá, možná bychom měli vyhledat etymologii slova). V takové situaci ale potřebujete rozveselit vůbec nejvíc!

Vybrali jsme pro vás audioknihy, které vám pomohou se uvolnit a hlavně se zasmát. Protože smích je zkrátka potřeba, obzvláště když nebudete mít šanci relaxovat jinak.

Jedním ze zaručených tahounů kolekce je celosvětově populární James Herriot. Jeho zvěrolékařské historky si získaly srdce milionů čtenářů po celém světě. Proč? Představte si kombinaci vtipných příběhů a zážitků z reálné praxe veterináře v kombinaci s prozíravě trefnými a úsměvnými popisy místních „maloměšťáků“. Už teď se musíte usmívat. Tyhle příběhy rozhodně stojí za to – a jestli vám nezvedne náladu humor, tak to dokážou zvířátka.

Už jste jako audio poslouchali proslulou klasiku – pana Kaplana? Skloňování nemoc, množné číslo nemocnice je dnes snad už legendární. A pokud jej neznáte, na co čekáte? Přestaňte číst tenhle článek, jděte si pořídit tuhle audioknihu a začněte poslouchat. Poprskáte vše v nejbližším okolí smíchy, takže se radši nevyskytujte blízko obrazovek elektronických zařízení (komu by se chtělo to pořád utírat), nebo třeba malých miminek (komu se chce poslouchat rodiče, že jste jim poprskali dítě). Jestli vám tenhle vtipný příběh studentů češtiny (ve skutečnosti jsou to v originále studenti angličtiny, ale překlad geniálního Antonína Přidala převedl originální dílo v úplně jiné a pro nás lepší i zábavnější veledílo, klobouk dolů!) nezlepší náladu, pak už to neodkáže nic.

 

 

To by bylo z dnešního dovolenkového okénka vše. Věříme, že si v doporučeních vyberete. A pokud se rádi inspirujete tím, co poslouchají ostatní, podívejte se na to, co jsme si na dovolenou zabalili my. Pokud máte své vlastní tipy pro ostatní posluchače, pište je určitě do komentářů! Zatím vám přejeme hezké léto.

 

 

 

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >