Karel IV. v audioknihách

karel IV. copy

Minulou sobotu oslavil Karel IV. své sedmisté narozeniny. Lépe řečeno my jsme oslavili 700. výročí od jeho narození. Na oslavy tohoto výročí nachystali audiovydavatelé zajímavé audioknihy, na které se teď spolu podíváme. Když totiž nevíte, pro kterou se rozhodnout. Tenhle malý výběr by vám mohl pomoci.

 

Ještě za svého života sepsal Karel vlastní životopisné dílo (ano, pobavila jsem sama sebe tou formulací, která naznačuje, že mohl být Karel schopen ještě něco udělat i po své smrti – ačkoli metaforicky tomu tak rozhodně je). To znáte pod názvem Životopis Karlův, tedy Vita Caroli.

 

Vita Caroli + Hudba na dvoře Karla IV.

450U příležitosti oslav letošního sedmistého výročí od narození Karla IV. vydal Supraphon speciální komplet zahrnující Karlův vlastní životopis, doplněný o záznamy dobové hudby, která výborně podtrhuje atmosféru.

Ve své době Karel IV. ve skutečnosti vynikal – většina panovníků zrovna vzdělaností neoplývala (naopak jste museli dlouho hledat, abyste vůbec našli nějakého gramotného), on ale vystudoval na pařížské Sorbonně a plynule mluvil pěti jazyky. Svůj životopis se rozhodl psát hlavně jako takový komplet rad pro mladého Václava. První slova Vita Caroli jsou následující: „Svým nástupcům, kteří budou sedět na mém dvojím trůně, chci dát poznat dvojí život tohoto světa, aby z něho vyvolili lepší.“

Tahle audiokniha je interpretací původního životopisu, tudíž Vám prozradí nejvíce informací z Karlova mládí až po rok 1340, tuto část sepsal sám Karel. Zbytek Vita Caroli už měl na starosti jiný autor. Jaký je její hlavní přínos? Dodnes je jedním ze základních historických pramenů Karlovy doby a pokud se chcete zkusit dostat do kůže samotného panovníka, tohle je Vaše nejlepší šance.

 

Karel IV. – Tajný deník

450 (1)O trošku jiný styl audioknihy jde v případě Karla IV. z pera Josefa Bernarda Prokopa – o jeho druhém díle bude ještě řeč. Tahle audiokniha je de facto deníkem, v němž k nám panovník sám promlouvá, ale je už na nás, nakolik se rozhodneme mu věřit. Ohledně historického podložení děje tohoto deníku se autor vyjadřoval i v rozhovoru s informuji.cz:

„Kniha vychází samozřejmě v základu z ověřené dějové linie a ze známých faktů. U tak známé osobnosti, jako je Karel IV. jsou – řekněme „fabulační mantinely“ -poměrně omezené. Na druhou stranu, je to už mnoho století a materiálů zase není tolik. Kdybych to měl znázornit matematicky, bylo by to, že známe například body A,C,D a chybí bod B – a v mnoha případech se dá poměrně logicky, nebo na základě známých údajů usoudit, jak to bylo. A kde to nejde, nastoupí fabulace. Nebo známe počátek děje a konečný výstup – příběh mezi tím je možné vykonstruovat. Nevzpomínám si, že by něco v knize bylo zcela a bezezbytku vymyšlené, vždycky je alespoň na počátku doložitelný historický fakt.“

Ve své podstatě jde o velice záživné a zajímavé pojetí tohoto kusu historie – vhodné i pro posluchače, kteří se normálně o historii tolik nezajímají a potřebují záživný příběh. K druhému dílu se ještě dostaneme 🙂

 

Toulky českou minulostí – speciál Karel IV. 

450 (2)

Tuto novinku přivezl Radioservis na knižní veletrh v Praze a už je v prodeji i ke stažení.

Toulky českou minulostí se staly kultovní záležitostí pro všechny zájemce o historii. Jde o seriál Českého rozhlasu na základě knihy Petra Hory (Hořejše), který usiloval o kombinaci informativní i čtenářsky příjemné knihy a zástupy spokojených čtenářů i natočený pořad dokazují, že se mu rozhodně povedlo.

Samotné Toulky začínají následovně:

„Přijměte pozvání na cestu proti času! Na výlet do míst, kde dnes žijeme. Do krásného kraje uprostřed Evropy. Půjdeme světem, pro který naše mateřština líbezná pojmenování: Domov. Vlast.

Chceme se toulat minulostí, sem tam zastavit, prodlít a naslouchat ozvěně, jež doléhá až k nám do přítomnosti. V hluku moderní doby je ta ozvěna takřka neslyšitelná. Přesto zní ve všem našem počínání. Bydlíme v domech, které jiní lidé postavili. Sklízíme ovoce ze stromů, které jiní lidé sázeli. Co známe, sdělili nám jiní lidé řečí, kterou promlouvají kamenné památníky. Přes dálavy staletí k nám doposud promlouvají kamenné památníky po předcích – jejich města, hrady, chrámy. Kocháme se krásou podivuhodného množství uměleckých děl, z nichž vane dech starobylosti a mistrovství. Jejich prostřednictvím se člověk ohlíží zpátky a zažívá pocity úcty i obdivu.“

Tento speciál se překvapivě věnuje Karlu IV. – obsahuje 33 dílů úspěšného vysílání rozhlasu a jde od rodinných vztahů, přes vzdělání i stavby, po Karlovu smrt. Tahle audiokniha poskytuje zábavným způsobem vhled do skutečné historie a navíc je to záznam rozhlasového pořadu, kde můžete slyšet čtyři různé hlasy včetně Igora Bareše a společně s hudebním podkresem jde o skvělý umělecký zážitek. Pořad je takovým částečným dialogem a částečnou dramatizací. Rozhodně stojí za poslech.

 

Karel IV. Císař a císařovna

450 (3)Druhý díl z cyklu Josefa Bernarda Prokopa dostal název Císař a císařovna a už podle něj pochopíme, že se bude hodně soustředit na vztahy. Podtitul audioknihy zní následovně: „Známe ho jako velkého panovníka. Ale jaký byl Karel IV. jako člověk?“ Tohoto motta se také pokračování úspěšného Tajného deníku drží.

Děj se točí kolem roku 1363, kdy si Karel IV. bral za ženu Alžbětu (Elišku) Pomořanskou, řešil politické problémy (součástí jednoho řešení byla i ona svatba) jako korunovaci, výboje, křížovou výpravu. V audioknize ale hlavně figuruje lidská rovina osobních vztahů – jak přátelských, tak manželských.

Jiří Dvořák Karla dobře shrnul v rozhovoru: „Pro mne je velmi zajímavý panovníkův vztah k ženám: mám na mysli přístup k jeho vlastním manželkám a v souvislostech dané doby. Jestli to tak skutečně bylo (a podle této audioknihy ano), ale dokonce i kdyby vše vycházelo jen z deseti procent reálného základu, tak to byl zkrátka neuvěřitelný chlap, kterého by teď dnešní Evropa potřebovala. Protože, jak se chováte k ’vlastním‘, tak se chováte k světu.“

Stejně jako u prvního dílu jde i tady o zajímavý a napínavý příběh, který vás zkrátka vtáhne do děje a nepustí. A rozhodně bychom ho doporučili i lidem, kteří by obvykle po historické tematice nesáhli. Příběh se dá vnímat mnohými způsoby.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >