Co posloucháme?

Rozhodli jsme se odstartovat další novou tradici, kdy se s vámi podělíme o to, co vůbec posloucháme. Jednak se rádi podělíme o to, co nás zajímá a baví – a teď přijde šokující novinka, radši se posaďte…sedíte? Jednu věc máme totiž všichni společnou. Baví nás audioknihy!

ä

Já vím. Samotnou mě to překvapilo.

A druhak nás taky zajímá, co posloucháte vy a jaké k tomu máte poznámky/zážitky už během poslechu. Naše (snad ne marná) naděje spočívá v tom, že nám v komentářích prozradíte, co teď posloucháte a jak se vám to líbí 🙂

 

Tak směle do toho!

 

Mirka – 15 případů Sherlocka Holmese

400 (5)Keďže Sherlock Holmes je moja obľúbená literárna aj filmová postava, tak sa k nemu stále vraciam. Tentokrát som si zo sherlockovských audiokníh vybrala staršiu audioknihu – 15 případů Sherlocka Holmese.

Úvod je super, je tam celkam chytľavá pesnička o Sherlockovi, ktorá sa mi hneď vryla do pamäti. Ide o veľmi dobre zvládnutú dramatizáciu, ešte aj so zvukovými efektmi, takže sa dočkáte napríklad aj bzučania včiel.

Určite ju odporúčam každému, kto nemá náladu na zdĺhavé knihy a užijú si ju aj tí, čo majú málo času a nemôžu počúvať pravidelne. Kedže ju tvorí 15 krátkych detektívnych príbehov, tak vás nemusí trápiť, že si nepamätáte, čo sa stalo minule.

 

Petra – The Faceless Ones

61AQtqUoy5L._SX258_BO1,204,203,200_Já jsem zrovna ve třetím díle série Skulduggery Pleasant (EN) od Dereka Landyho. Do Skulduggeryho jsem se zamilovala někdy v průběhu prvního dílu a od té doby jsem dokoupila ostatní díly, i když jsem sama sobě tvrdila, že počkám a koupím si je později. Existuje i česká verze Skulduggeryho, byl roztomile přeložen jako Smrtislav Hezoun (Argo).

O co jde? Na začátku máme třináctiletou slečnu, která zdědí majetek zesnulého strýčka. Na čtení poslední vůle se seznámí s jeho zvláštním kamarádem, který si říká Skulduggery Pleasant. Vše nakonec vede k tomu, že tahle dívka zjistí, že fantasy knížky jejího strýčka nebyly tak moc fikce, jako spíš odraz jeho vlastních zkušeností z reality. Upíři, vlkodlaci, čarodějové – všichni existují. A Skulduggery je ve skutečnosti oživlý kostlivec. A od té doby je to už o spoustě dobrodružství, spiklenectví a tak podobně. A navíc oceňuju i fakt, že v téhle sérii nejsou v YA tak populární absentující rodiče.

Já se neskutečně bavím hlavně kvůli dynamickému duu Skullduggery + Stephanie (Valkyrie). Oba jsou totiž sarkastičtí a vtipálci. A to je můj nejoblíbenější způsob vyjadřování. Už od začátku měli mé srdce.

Valkyrie: „Jaký důsledek by mělo zabití všech Starších?“
Skulduggery: „Paniku? Strach? Tři volná parkovací místa před Svatyní?“

Audioknihu čte Rupert Degas a to je přesně jedním z důvodů, proč prostě pokračuju poslechem. Rupert je naprostý génius. Řekli byste si, že na knihu vyprávěnou z pohledu třináctileté dívky není výběr staršího chraplavého hlasu asi úplně šťastnou volbou? Poslech by vás vyvedl z omylu, protože Rupert Degas dokáže každou postavu přijmout za svou a odlišit od ostatních. Děje se tady to, co mám tak ráda na povedených audioknihách – i když je to jednohlasý přednes, okamžitě poznáte, jaká postava se vrátila do děje. Je fakt, že Degasovi pomáhají i různé irské/anglické přízvuky. Ale i tak. Smekám imaginární klobouk!

 

Ivan – The Coffin Road

28558907._UY200_Za posledné obdobie som zasa viac počúval anglické tituly. Mám mimoriadne rád Petera Maya a čakanie na českú verziu jeho najnovších príbehov je pre mňa príliš veľa.

A tak som si jeho posldnú The Coffin Road (EN) dokonca predobjednal a mal ju dopočúvanú týždeň po jej vydaní.

Ďalšia vynikajúca zápletka a hlavná línia z pre mňa fascinujúceho prostredia škótskych ostrovov. Podobne ako vo obľúbenej sérii Fina McLouda. A Peter May je od knihy ku knihe lepší!

Nebudem dráždiť dejom či opismi, keďže tento titul je zatiaľ v nedohladne v českom vydaní, ale niečo predsa prezradím. Nikdy som nevedel, ako dôležité sú pre ľudstvo včeli. Naozaj. Nikdy ma to nenapadlo. A tak okrem dobre sa rozohrávajúceho príbehu som sa v tejto novele dočítal aj niečo, čo mi otvorilo oči do väčšej perspektívy.

Pokiaľ bude preklad spravený rovnako kvalitne ako predošlé, verím, že po dopočúvaní nebudem sám, ktorý si povedal: “Tak toto som ani len netušil!“

 

Michal – Marťan

400 (6)Ja práve počúvam audioknihu Marťan a rozhodne neľutujem, že som odolal a nešiel ani na film, ani sa nevrhol na papierovú verziu. A verte, že pokušenie som mal, lebo knihu predchádzala skvelá povesť. A keď som si prečítal skvelú recenziu na knihu, nutkanie bolo ešte väčšie.

No ale späť k audioknihe. Je ešte lepšia, než som čakal a je ozaj veľmi, veľmi vtipná. Marka si hneď musíte zamilovať jednak pre jeho zmysel pre humor ako aj pre jeho pragmatickosť a schopnosť všetky problémy riešiť nie len s nadhľadom, ale aj úspečne vyriešiť.

A hlas Jana Zdražila? Sadne k Markovi dokonale. Rozprávania príbehu z pohľadu zeme sa ujal Jan Vondráček a hádajte čo? Aj to bola skvelá voľba. Zážitok z knihy je vďaka nim dvom rozhodne o level lepší, než by bol z papierovej, to som si istý. Preto sa oplatilo počkať.

Takže, ak máte chuť na zábavnú audioknihu, nenechajte sa odradiť tým, že je to vlastne sci-fi (ktoré nemusí každému sedieť). Po tejto audioknihe jednoducho siahnite, čaká vás množstvo takého toho chichotanie sa, keď zrovna budete kráčat niekde po ulici, alebo cestovať v prostriedkoch verejnej dopravy. Že sa na vás budú ľudia divne pozerať? Nevadí, na to sme my audioknižní poslucháči aj tak dávno zvyknutý, no nie?

Sdílej článek

1 Comment

  1. Líbilo se, zkuste, proč #14 | Blog Audiolibrix
    4. května 2016 @ 23:26

    […] už o tom tak trošku psal, když se minulý týden vyjadřoval o tom, co zrovna poslouchá. Duo Kopřiva + Král znamená zaručený úspěch. Pokud jste si oblíbili rychlost akce a […]

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >