Co posloucháme #3

Pátek je konečně tu – a o čem jiném se v pátek bavit, než o tom, co čtete/posloucháte, nebo se poslouchat chystáte. My jsme sepsali to, co nám zrovna hraje v sluchátkách – můžete se nechat inspirovat, nebo taky ne 🙂 Na vás je říct nám, co posloucháte vy – protože my jsme velice zvědaví a zvídaví lidé!

 

Michal – Ve slepé uličce

500 (1)Po tom čo som dopočúval Rychlopalbu (mimochodom, bola celá super) som sa vrhol na ďalší Wallanderov prípad – Ve slepé uličce. Takže teraz spolu s Wallanderom riešime ďalší detektívny prípad a myslím, že nám to spolu celkom ide. Teda úprimne, ja už viem kto je vrah, len Wallander ešte len tápe 🙂
Audikniha je tradične nahovorená Jiřím Vyorálkom, ktorý dal svôj hlas všetkým Mankellovým audioknihám a subjektívne by som povedal, že jeho výkon je s každým ďalším dielom ešte famóznejší. I keď za mňa, najlepší diel bol zatiaľ Psi z Rigy.
Jediné čo ma mrzí je, ale to nie je chyba audioknihy, že som si svojho času pozrel prvý diel televízneho seriálu Wallander a žiaľ práve ten pojednával o tomto istom prípade. Takže som si mierne skazil zážitok, našťastie nijak dramaticky, ozaj len mierne. Samozrejme, ďalšie diely seriálu som už nepozeral, lebo som si vtedy uvedomil, že by mi mohli prezradiť deje ďalších audiokníh tejto série.
Ak túto detektívnu sériu nepoznáte, vyskúšajte, podľa mňa patrí k tým najvydarenejším, Mankell bol jednoducho výborný spisovateľ.

Mirka – PAX: Hůlk prokletí, Grim přízrak

500 (2)Keďže fantasy je môj najobľúbenejší žáner, tak jasné, že som nepohŕdla ani tou pre mládež. PAX je celkom zaujímavá séria, ktorá je síce mierená hlavne pre trochu mladších poslucháčov, ale stále je tam prítomná taká tá temnota a pochmúrnosť, ktorú vždy pociťujem pri severských kriminálkach.
Hlavní hrdinovia sú dvaja bratia, ktorí sa dostali do pestúnskej starostlivosti. Nie sú bezchybní a určite nie bezproblémoví. Viggo ma tak trochu problém s kradnutím a Alrik sa vždy ocitne v nejakej bitke. Síce nie sú stelesnená dokonalosť, ale aj tak ich musíte milovať. Títo chlapci sú jednoducho uveriteľní. Keď pomyslím na staršie knihy pre mládež, s ktorými som sa stretávala, neboli tak otvorené a neukazovali život taký, aký v skutočnosti je. Tu je jednoducho život chlapcov v pestúnskej starostlivosti, v novom meste aj škole, bez podpory kamarátov zobrazený ozajstne. Tvrdý, problémový a ťažký.
Jan Vondráček tu ako interpret totálne exceluje a vyhral sa s hlasmi jednotlivých postáv, takže sú od seba ľahko odlíšiteľné. Mňa dostal do kolien hlavne tým, ako nahovoril starého Magnara a postavu s menom Henry Nazdárek, ktorý má buď o kolečko viac alebo menej.Vždy sa zasmejem už len kvôli tomu parádnemu menu.
PAX je zaujímavou zmesou severskej mytológie, mágie a  nadprirodzených bytostí, ktorá naráža na ten náš bežný svet, v ktorom si treba nájsť svoje miesto a ľudí, ktorým môžete veriť.
Už teraz sa teším na ďalšie diely a dúfam, že audiopokračovanie vyjde ešte skôr ako čoskoro, lebo som nedočkavá.

Ivan – Living Low Carb

51aYLj+rqsL._SL300_Po skonční Future Crimes (inak veľmi odporúčam pre všetkých milovníkov Orwellovho 1984, lebo realita je ďaleko hroznejšia ako jeho fikcia), som sa opäť pustil do počúvania niečoho anglického. Tak nejako mám teraz iný záber, aj keď zväčša to priebežne kombinujem.
Tou súčasnou je Living Low Carb od Jonnyho Bowdena. Dlhodobo sa zaujímam o „low carb high fat” (veľa tuku málo uhľohydrátov) stravovanie a Jonny je uznávaný odborník v tomto smere.
A pri počúvaní aj chápem prečo tak obľúbený u bežnej verejnosti. Vie fakty podať naozaj zrozumiteľne aj pre laikov akým som aj ja. Človek nemusí mať žiadne medicínske zázemie.
Ak si na angličtinu netrúfate, nezúfajte! Už čoskoro prinesieme české a slovenské tituly s touto tématikou aj my… už sa na nich pracuje!

 

Petra – Paddle Your Own Canoe

9780698135710Já se neskutečně bavím u autobiografického pádlování vlastní kánoe. Když jsem zjistila, že představitel kultovního Ron Swansona má svou vlastní knihu a ve skutečnosti je Ron takovou přehnanou verzí hercovy osobnosti, musela jsem si ji pořídit. Nejraději mám navíc audioknihy, které si čtou autoři sami. V tomhle případě jde o Nicka Offermana (můžete ho znát ze seriálu Parks and Recreation, nebo třeba z filmu Millerovi na tripu, 21 Jump Street a mnohých dalších), jehož hlas by mi upřímně mohl předčítat nákupní seznamy a já bych si je před spaním s láskou pouštěla (ano, tohle přirovnání už tu bylo, ale když je pravdivé). Mám za sebou audioknihy jeho dvou kolegů z Parks, Amy Poehler a Azize Ansariho. Ani jedna nezklamala a zatím to vypadá tak, že i ta Nickova budou jednou z mých oblíbených.
Jsem ale na začátku – přesněji řečeno v kapitole, kde Nick vzpomíná na úsměvné zážitky z nedělní školy a zároveň se nebojí vyjádřit k tématu probírání biblických textů a jejich přetváření ku obrazu kázajícího jedince. Nick se nebojí říct, že si myslí, že biblické příběhy jsou ve své podstatě pohádky, že zdravá strava a zelenina jsou super, ale vyloženě je jí jen proto, aby si v trávicím traktu pročistil cestu PRO MASO…
Jeho humor je mi blízký, jeho názory sdílím tak z poloviny, ale přesto jsem celou audioknihu zatím poslouchala s permanentním úsměvem na tváři, párkrát jsem vyprskla smíchy – a víc od takové audioknihy ani nechci. Pokud Nicka znáte z Parks nebo filmů a zajímaly by vás jeho názory, historky, poznámky a vtipy, nebo byste si prostě chtěli u něčeho oddechnout, Paddle Your Own Canoe je výbornou volbou. O jeho humoru mimochodem vypovídá knižní trailer, který tu přiložím 🙂

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >