Co posloucháme #29

Poslední letní měsíc dorazil, hurá! Tady je výčet toho, co nám zrovna hraje (nebo nedávno hrálo) do uší. Co posloucháte vy? Místo najdete v komentářích 🙂

 

Mirka

Keďže sme sa s mifkom vybrali autom na ostrov Skopelos, tak nás čakala dlhá cesta a kopu času na počúvanie. Hralo nám viacej audiokníh, ale rozhodla som sa spomenúť jednu, ktorá bola úplne mimo moju komfortnú zónu – Černé světlo od Petera Maya.

Od neho som počula len jedinú audioknihu Pán ohně (zhodou okolností tiež počas inej cesty s mifkom v aute), ale tá je zo série čínskych thrillerov a to bolo inak moje jediné stretnutie s týmto autorom.

Musím povedať, že aj keď to nebola zrovna moja šálka kávy, tak ma to celkom chytilo a keďže som koniec prespala, tak neviem ako tá kniha skončila 😀 No ale už len to, že sa ju chystám dopočúvať dobrovoľne sama, svedčí o miere môjho zaujatia. Inak by som to nechala plávať a už sa ani neobzrela.

Je to vlastne už tretí diel zo série Akta Enzo a vôbec som nemala pocit, že nejako vadí, že som nezačala na začiatku. Nájdete tu trochu francúzskeho prostredia, konšpirácie, niečo, čo mifko nazval 50 odtieňov Maya a zaujímavé hľadanie páchateľa.

 

Petra

Zrovna krom Why We Sleep a Příběhů Staré dámy (oboje na 5 hvězd, doporučuju) poslouchám i další pětihvězdičkovou pecku, jmenuje se My Plain Jane. Je součástí celkem nové série tří oblíbených fantasy autorek.

První kniha byla tou nejvtipnější knihou, kterou jsem před rokem četla. Má lady Jane (ano, vyšla i česky) převyprávěla historii podle „skutečnosti“, ve které se někteří lidé proměňovali ve zvířátka.

Nedávno vyšla druhá kniha, o nové Jane. Ta mi ale byla celkem známá, jde totiž o převyprávění Jane Eyrové. Tedy vlastně odhalení pravdy 🙂 A v té vidí Jane duchy a existuje v ní i společnost pro přemisťování zlých duchů. Co už zní víc cool?! Nic. Nechci prozrazovat děj, ale řekla bych, že je to stejným dílem příběh Jane jako jisté slečny jménem Charlotte Bronte. Mrk, mrk.

Miluju humor všech tří autorek, četla jsem jejich fantasy série, které mě bavily, ale ani zdaleka tak moc, jako příběhy známých Janiček. Když se sejdou dva sobi, tak se radost násobí. Když se sejdou tři vtipné spisovatelky, neposlouchejte to v MHD. Nebo ano, třeba se tak seznámíte s někým zajímavým 😀

A nakonec, věnování první knihy (pro ilustraci):

Pro všechny, kteří vědí, že na těch dveřích bylo pro Leonarda DiCapria dost místa. A pro Anglii. Je nám fakt líto, co se teď chystáme udělat její historii.

 

Michal

Ako píše Mirka, cestou z dovolenky sme počúvali Černé světlo, ktoré som prekrstil na Fifty shades of May – vzhľadom na to, ako často sa Peter May venuje romantickým až erotickým scénam. Ale o tejto audioknihe písať nechcem.

Rád by som spomenul inú audioknihu a to Malevil, napísal ju Robert Merle a nahovorilo ju cez 30 interprétov. Pôvodne som ich tu chcel spomenúť všetkých, lebo Petra z každého vždy robí odkaz k nám na web a vždy je pekne vytočená, keď máme moc odkazov. Ale Petra, že si to ty, nespomeniem žiadneho 🙂 Lebo skvelí sú všetci.

Malevil som mal rozpočúvaný už pred dovolenkou, ale nakoniec som ho dopočúval až cestou späť, t.j. aj keď ho nepočúvam práve teraz, ešte stále ho mám v živej pamäti. Neviem prečo, ale v poslednej dobe frčím na postapokalyptických tituloch a aj tento vám chcem vrelo odporučiť.

Je fascinujúce sledovať, ako by to mohlo vyzerať, keby nastala katastrofa vyhubiaca skoro všetok život na zemi. Ako by to vyzeralo, keby sa ľudia zrazu akokeby vrátia niekde do stredoveku, musia si sami zaobstarať obživu, musia si chrániť svôj majetok a musia nie len prežiť, ale celkovo sa prispôsobiť novým podmienkam.

Táto audiokniha má veľké množstvo interprétov, jedná sa o dramatizáciu a síce sa budem opakovať, ale nebojte sa jej (ani tejto audioknihy, ani dramatizácie). Vyskúšate tak niečo nedetektívne, nethrillerové, nehumorné a napriek tomu sa pri tom budete baviť a samozrejme dostanete množstvo popudov na zamyslenie sa.

Za mňa skvelý počin.

 

Ivan

Poznáte Daniel H. Pinka? Ak nie, nevadí. Zoznámte sa prosím.

Pred rokom som si vypočul Danielov bestseller Drive (Pohon v českom preklade od vydavateľstva ANAG) o motivácii a hneď som si ho zaradil do svojho zoznamu autorov, ktorých budem sledovať pozornejšie.

Viete ako správne motivovať zamestnancov? Alebo vlastné deti? Čo funguje a čo nie? Ak si len myslíte, že viete, prečítajte či (vypočujte si) knihu. Verím, že ako ja aj vy zistíte, že ste boli trochu mimo.

Ale k veci. Tento rok vyšla Danielovi kniha When (Kdy v českom preklade od vydavateľstva Jan Melvil) a hneď bola v mojom zoznamu na počúvanie.

Nemôžem povedať, že som ju celú žral ako Drive, no mnoho vecí ma doslovne zasiahlo. Až tak, že ju počúvam práve druhý krát.

Vedeli ste, že je obrovský rozdieľ vo výsledkoch detí (a neskôr už ako produktívnych ľudí) začínajúcich školské vyučovanie po 8:30 a tými, ktoré začínali o 8:00 či skôr (ako napríklad my)? Alebo či analytické úlohy robíte hneď ráno a nie až po obede? Alebo že je väčšia šanca prejsť cez pracovný pohovor do obeda ako po obede? A to je len povrch celého „správneho časovania“ v živote.

Kniha spracováva obrovské množstvo štúdií za posledných pár dekád no napriek tomu je to ľahko počúvateľný (a iste aj čitateľný) text.

Ako pri Drive, aj When nahovoril Daniel H. Pink osobne, čo v jeho prípade dobrého rozprávača je pridaná hodnota.

Dúfam, že sa Melvil vrhne aj na audio verziu a bude rovnako dobrá ako tá anglická. Veľmi rád by som ju odporúčal ako audioknihu u nás. Snáď čoskoro. Dovtedy, ak nevydržíte, siahnite aspoň po knihe. Aj poobedňajší krátky „nap“ dostane pre vás po dočítaní úplne inú hodnotu. Garantujem!

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >