Co posloucháme #28

Léto už to roztočilo a my dál posloucháme, kudy chodíme. Na našem webu teď najdete spoustu žhavých tipů na poslech. Včetně našich vlastních výběrů. Teď se ale podíváme na to, co nám reálně hraje do uší v tuhle chvíli (nebo minimálně nedávno hrálo, možná právě pracujeme nebo spíme, kdo ví).

 

Michal

Sedel som pred nedávnom so známou a tá mi spomínala seriál z dielne HBO Příběh služebnice, pričom som si spomenul, že túto audioknihu mám v svojom zozname restov. Takže som sa pustil do nej a zatiaľ dobré.

Audiokniha rozhodne nepatrí k tým veselším, práve naopak. Mne sa páči, ako taká vlastne depresívna téma dokáže byť pretkaná toľkými podnetmi na zamyslenie. Ako sa hlavná hrdinka zamýšla nad tým, čo pre ňu bolo v minulosti bežné a normálne, je teraz zrazu pre ňu nedostupné a vy si vtedy uvedomíte, koľko vecí berieme za samozrejmé aj my.

Počul som zatiaľ dve tretiny a veľmi ma to baví, má to hlavu aj pätu, je to napínavé, ubieha to, čakáte v napätí na rozuzlenie, je to aj skvelo nahovorené… Takže za seba dávam veľké plus napriek tomu, že sa to vymyká z mojho bežne počúvaného žánru (z thrillerov a detektívok).

Mimochodom, Příběh služebnice žánrovo patrí do Petrinej obľúbenej spoločenskej prózy 🙂 Ak som vás zatiaľ nepresvedčil, možno keď vám prezradím, že je to v tomto žánri tretia najpredávanejšie audiokniha, možno to vás presvedčí, dať jej šancu. Neoľutujete.

 

Petra

Za celý rok běží v televizi jediná sportovní událost, kterou pravidelně s potěšením sleduju. Le Tour de France. Bude to i tím, že máme výborné komentátory a sledovat Tour je taky zážitek plný zajímavých informací o prostředí i historii míst, kudy se jede. Plus ty záběry z vrtulníků. To je mé jediné vysvětlení toho, proč je cyklistika jediným sportem, na který se můžu dívat. Lépe řečeno jen tenhle největší cyklistický svátek. Ani Giro ani Vuelta pro mě nemají to stejné kouzlo.

Když do naší nabídky přibyly Příběhy staré dámy, na chvíli mě odradilo těch 17 hodin. Čemuž jsem se vzápětí musela zasmát, protože samotná Tour je sledování na dlouhé hodiny, takže proč by mě mělo odradit 17 hodin.

Neměla jsem vůbec váhat, je to zábavné hned od začátku. Ve vyprávění se navíc střídají moji dva největší oblíbenci – Vasil Fridrich a Pavel Soukup. Tahle audiokniha má přesně to, co mám na Tour nejradši – historický kontext a zábavné vyprávění (já vím, to by u sportovní události řekl každý 😀 ne počkat, nikdo). U některých historek jsem se smála a začátkům tohohle  závodu se mi ani nechtělo věřit. Já jsem zatím nadšená na pět hvězdiček. Uvidíme, jak to bude pokračovat 🙂

 

Mirka

Asi ma mali z tohto kola vynechať, lebo opäť sa moje meno spojí so Sherlockom Holmesom. Ale ako čo iné by som mala počúvať, keď sme spustili Sherlock projekt, kde každý pondelok vychádza jedna poviedka zo série Dobrodružtvá Sherlocka Holmesa?

Šak to sa doslova ponúka samo, pri tom koľkokrát som už hovorila, písala, otravovala ostatných so Sherlockom, je jasné, že som ani nemala na výber. Sherlock je môj obľúbenec a nenechám si ho nikdy ujsť.

Dokopy bude mať audiokniha cca 16 hodín. Zatiaľ sú v predaji prvé 2 poviedky – Škandál v Čechách a Spolek ryšavců, aj keď ja podvádzam a už som počula aj ďaľšie 3 poviedky, ktoré sa do predaja ešte len dostanú v priebehu ďalších týždňov.

Je to Sherlock presne v takej tej najklasickejšej forme a Václav Knop k nemu sedí úplne presne :))) #spokojna

 

Ivan

Nedá sa. Zasa mám rozpočúvané 4, slovom štyri audioknihy. Zistil som, že nie vždy dokážem počúvať to čo som začal a tak preskakujem zo žánru na žáner a dúfam, že postupne všetky dorazím (Složka 64, Na západní frontě klid ako aj Leonardo Da Vinci od Waltera Isaacsona).

Môj poslený objav je však audiokniha Essentialism: The disciplined Pursuit of Less od Greg McKeown, ktorý ju aj načítal.

Téma minimalizmu či „essentializmu“ ma zaujíma už roky. Neznášam obklopovanie sa vecami, nerád nakupujem, nemám potrebu meniť nábytok či techniku každý rok. Ale to je len povrchové chápanie minimalizmu a túžim vedieť, ako sa na veci pozarajú iný.

Musím povedať, že nie som zatiaľ príliš očarený. Ani s rýchlosťou počúvania 1,25x to stále nemá spád. Ale snažím sa vydržať a dúfam, že sa to zlomí.

Rád by som sa dozvedel nové idei na minimalizovanie činností spojených s prácou, plánovaním, výkonom rôznych činností či dokonca prevádzke bežného života. Idei. Nič viac v podobných knihách nehľadám. Realizácia je už na mne, no potrebujem občas aspoň trochu našepkať.

Stojí táto audiokniha za to? Uvidím… no minimálne ju vyskúšam.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >