Co posloucháme #21

Vánoce jsou zase o krok blíž. Stejně tak i rok 2018… a to se někteří z nás teprve nedávno naučili psát místo 2016 správně 2017. Každopádně, s koncem dalšího měsíce se zase jednou dělíme o tom, co zrovna posloucháme. Tady to rovnou je:

 

Michal

The scarred woman - Jussi Adler OlsenMyslím, že som aj tu, aj v Audinovinkách už viac krát spomínal, že k mojim obľúbeným autorom patrí Jussi Adler Olsen. A keďže som postrehol, že v angličtine už vyšiel audioknižne aj zatiaľ posledný, siedmy diel, vrhol som sa bez veľkého otálania na ten.

The Scarred Woman ma zatiaľ baví. Áno, viem, viac než môj názor vás zaujíma, či sa aj tentokrát dočkáte prirovnaní a porekadiel o ťavách. Samozrejme. Ani v tomto diele Oddelenia Q si ich Asad neodpustí 🙂

Jemnou zmenou oproti predchádzajúcim častiam je, že v tomto diele sa rieši aktuálny prípad, teda nie prípad z minulosti, i keď samozrejme prepojenie tam je. Teda, malo by byť. Tak ďaleko ešte nie som, aby som za to vedel dať ruku do ohňa.

Tentokrát sa zdajú byť nosnou témou nesamostnatní ľudia, ktorí sú pre spoločnosť príťažou a snažia sa len zneužiť sociálny systém. Takže ak máte dobrú angličtinu, máte radi dobré detektívky alebo zbožňujete Asada, Carla či Rose, skúste. Za mňa je to zatiaľ veľmi príjemné počúvanie s dobrým interprétom.

 

Ivan

Keto ClarityZa posledné dva týždne som vypadol z rytmu. Moje bežné skóre 1-2 týždenne kleslo na takmer nulu. Audioknihu, ktorú som si vybral ma nikdy nepohltí natoľko, aby som sa pri nej zabudol na hodiny: Keto Clarity: Your Definitive Guide to the Benefits of a Low-Carb, High-Fat Diet.

Nie že by to nebolo zaujímavé počúvanie, hlavne keď ma táto téma veľmi zaujíma, ale počúvať dlhšie ako 30-40 minút naraz proste nedokážem. A keďže má audiokniha takmer 10 hodín, progres je pomalý.

Za normálu kombinujem náučné žánre s detektívkami či trillermi, aby som mal zmenu. Teraz si však neviem vybrať. Zdá sa to neuveriteľné pri toľkých novinkách, ale tak to je. Možno som paralizovaný výberom 🙂

Ak sa zaujímate o stravovanie a túžite žiť bez žaľúdočných ťažkostí, pocitov únavy či akéhokoľvek hľadovania na zhodenie nadmernej telesnej záťaže, Keto Clarity je zaujímavý titul.

Jimmy Moore, po vyskúšaní takmer všetkých možností ako zhodiť “pár kíl” z jeho viac ako 200 kg telesnej váhy skončil na vtedy takmer neznámej Atkinsonovej metóde stravovania. Kto ale uverí, že jedením tukov sa dá chudnúť? Takmer nikto. Na prvé počutie vlastne vôbec nikto. To bolo v roku 2004. Za prvý rok Jimmy zhodil viac ako 70 kg a odvtedy ďalších viac ako 40 kg.

Atkinsona postupne vymenil za low-carb a neskôr za keto. Stratenú váhu nikdy nenabral späť. Neuveriteľné? Ani náhodou. Len treba otvoriť oči a uši. Napríklad aj pri počúvaní audioknihy ako je táto. Alebo si počkajte na našu Veľké tučné prekvapenie od Niny Teicholz. Budete naozaj prekvapení!

 

Jakub

Devatero pohádekVydavatelství AudioStory připravilo souborné vydání svých tří výběrů z Čapkova Devatera pohádek, a tak jsem si je znovu (po kolikáté už?) dopřál.

Knižní Devatero mám rád nejen pro úžasné pohádkové, a přitom soudobé příběhy a Čapkův nádherný jazyk, ale i kvůli ilustracím Karlova bratra Josefa. Ty sice u audioknižní podoby nejsou pochopitelně tak bohatě zastoupeny, nahrávky ale mohou nabídnout něco jiného – špičkové interprety.

První výběr byl natočen už v roce 1991 (!) s Vlastimilem Brodským, druhý pak po mnoha letech s Arnoštem Goldflamem a třetí nakonec letos s audioknižním debutantem Miloněm Čepelkou. Všichni tři pánové mají pro Čapka cit a poslouchat Devatero pohádek (a ještě jednu od Josefa Čapka jako přívažek) z jejich úst je opravdový zážitek.

Jednotlivé audioknihy jsou dramaturgicky velmi citlivě sestaveny a, jak je u dětských audioknih pochopitelné, opatřeny povedeným hudebním doprovodem. Nemohu jinak než doporučit.

 

Mirka

Noční pádKeďže ma momentálne opäť chytila dáka obsesia a videla som 17 sérii leteckých katastrof, tak môj dnešný výber nie je vôbec prekvapujúci. Počúvam Noční pád.

Zhodou okolností jeden z posledných príbehov (4. diel v 17. sérii) bol Let TWA 800 (pravidelný let spoločnosti Trans World Airlines z letiska Johna F. Kennedyho v New Yorku na Letisko Rím-Fiumicino s medzipristátím na letisku Charlesa de Gaulla v Paríži ), takže som hneď spozornela a začalo ma to lákať.

Ešte k tomu nedávno publikoval na dopocutia.sk aj Pali dosť nadšenú recenziu, tak som sa zrazu pustila do audioknihy, ktorú by som si inak nevybrala.

Príbehy vychádzajúce zo skutočných udalostí majú niečo do seba a tento príbeh bol aj v skutočnosti plný konšpiračných teórií a zablúdených rakiet námorníctva alebo teroristov….až kým sa prišlo na to, že nič z toho vlastne nie je pravda a za pádom lietadla bolo vlastne niečo úplne iné.

Nelson DeMille sa s týmto záhadným príbehom pohral a pridal ešte viac konšpirácie 🙂 a tak sama neviem ako vlastne bude znieť v jeho podaní, ale audioknižné spracovanie musím veľmi pochváliť, pretože je bezchybné a strašne dobre sa počúva.

 

Petra

The Subtle Art of Not Giving a Fu*kZrovna mi do uší hraje The Subtle Art of Not Giving a F**k. Po téhle knize i audioknize jsem už tak po očku koukala dlouho, protože..název 🙂 Ale měla jsem pocit, že s ní tak nějak nechci ztrácet čas. Jaká to chyba!

Hned na začátku jsem totiž zjistila, že je přesně pro mě. Pro úzkostlivého člověka, co řeší každou hloupost je tohle přesně ta správná příručka. Když se chcete naučit, jak mít hlouposti u zadku (ano, brzy vyjde v češtině tištěná verze, v překladu Důmyslné umění, jak mít život u p**dele) a zároveň jste skeptičtí vůči všem přístupům zahrnujícím pozitivní myšlení (i když v hloubi duše víte, že fungují, ale vy se k tomu prostě ne a ne donutit), tahle kniha je pro vás.

Jsem na začátku, takže ještě nepoznám, jestli to bude mít jakýkoliv vliv. Zatím ale můžu říct, že nějaké postřehy jsem si z toho už vzala (např. you are not special, což by si měl na zrcadlo asi dát každý, protože žijeme v době, kdy je každý z nás přesvědčen o tom, že je opravdu jiný než ostatní). I z toho poznáte, že je ušitá pro skeptiky.

A hlavně se u toho nasměju. Protože se v popisovaných situacích vidím, až to bolí. A protože to klení nevnímám jen laciný trik, ale upřímný způsob vyjadřování (podtrhující autenticitu v knize zmíněných situací), který takovou příručku s potenciálem pro nudu slušně zpříjemní. Většina osobně-rozvojových knih má vadu v tom, že jsou suché a občas nezáživné. I kdyby mi tahle nic moc nedala, minimálně se u ní pobavím. Takže už tak jako tak přínos má.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >