Co posloucháme #2

poslouchame_audioknihy

Čtrnáct dní uteklo jako voda a zase se s vámi rádi podělíme o to, co zrovna posloucháme. Stejně tak nás zajímá, co posloucháte vy? A neposloucháte zrovna stejné audioknihy jako my?

 

Michal – Rychlopalba

220Po tom, ako som dopočúval Marťana (bol super!) som nemusel moc dlho rozmýšlať nad tým, čo počúvať ako ďalšie – predsa Rychlopalbu!

Rychlopalba má totiž niečo, čo iné audioknihy nemajú. Má Štepána Kopřivu, teda veľmi vtipne píšuceho autora. A má Ludvíka Krále, famôzneho interpréta., ktorého nemôžete nepoznať, minimálne ho poznáte z dabingu. A nakoľko mám túto dvojku veľmi úspešne odskúšanú z Asfaltu, nebolo nad čím váhať.

Pozerám práve na progress bar v mobilnej aplikácii a vyzerá, že som aktuálne v jednej tretine. Čo nie je ďaleko na nejakú sofistikovanú recenziu. Ale tú sem aj tak nemám v pláne písať. Čo sem hodlám napísať je, že je to bez pochýb najvtipnejšia audiokniha, ktorú som tento rok, a možno aj minulý, počúval. Miestami suchý, miestami sarkastický humor, svižný dej, ktorý vás ani chvíľu nenudí, bezchybný výkon interpréta, … Čo viac si želať?

Ak sa radi bavíte a ste medzi audioknihami, berte ihneď všetkými piatimi Rychlopalbu. Ak nie, dajte si ju aspoň do zoznamu želaní. Pretože, a to mi verte, túto audioknihu si naozaj želáte v blízkej budúcnosti vypočuť.

 

Mirka – Babičky: Mrtvý kuchař

220 (1)Audioknihu Babičky: Mrtvý kuchař som si vybrala z dvoch “naozaj dôležitých“ dôvodov:

Po prvé, strašne sa mi páčil obal a čo zachytí moje oko, sa ťažko ignoruje.

Po druhé, keď som v poslednej dobe nemala žiadny seriál na pozeranie, sledovala som Slečnu Marplovú a tu bolo na obale napísané, že je to bilantná fínska variácia na slečnu Marplovú, takže som sa tomu rozhodla veriť a aj napriek tomu, že by som si za bežných okolností nikdy nevybrala severskú detektívku, urobila som výnimku.

Zatiaľ v počúvaní nie som veľmi ďaleko, ale jednoznačne sa to dá označiť za humornú detektívku. Príbeh zachytáva také tie stereotypy, čo si predstavujeme o starobe a domove dôchodcov ako kopa času, jazdenie z nudy v autobuse, hranie kariet a akordeónové koncerty. Ale sú tam aj momenty, ktoré sú vyslovene smiešne ako keď starček s podbradníkom, vo vyťahaných ťeplákoch, zdravotníckych papučiach tlačí pred sebou chodítko a vrhá žiadostivé pohľady na Siiriu (podľa neho najkrajšie dievča v domove dôchodcov) alebo ohováranie nového manželského páru v zariadení, ktorý trávi čas hlučným sexom (na ktorý sa samozrejme ostatní sťažujú) a ešte k tomu skladujú na balkóne krabice s lacnými plienkami a tak sa im tam nezmestia ani muškáty.

Detektívna zápletka tu začína smrťou kuchára a 3 babičky alias amatérske vyšetrovateľky sa púšťajú do pátrania na vlastnú päsť. Ich vyšetrovacie metódy sú založené hlavne na zbieraní klebiet a je viac než jasné, že sa pritom ocitnú v ohrození života.

Ak má niekto pocit, že je na takúto knihu mladý, tak opak je pravdu. Netreba mať 90 rokov na to, aby si ju človek užil alebo sa s chuti zasmial. Jednoznačne ju môže počúvať hocikto.

 

Ivan – Future Crimes

41iLvvkr25L._SL300_Po dlhšej dobe som sa pustil do niečoho, čo ma zaujíma skôr odborne. Dobre teda, aj pre zábavu. A teraz to príde. Titul sa volá Future Crimes (Zločiny budúcnosti) od Marca Goodmana. Nie, nechystám sa na veľkú bankovú lúpež a ani na hacknutie Pentagonu.

Dlhé roky sa zaujímam o bezpečnosť a táto audiokniha je dobrou rekapituláciou toho, čo sa za posledných 20 rokov v cyber priestore udialo – kam sa pohol zločin z ulíc, ktoré vlády ako útočia na iné, ako hackery zarábajú milióny z komfortu ich high-tech kancelárií a podobne. No autor sľubuje rozprávať o tom, kam to celé smeruje najbližšie roky – zneužívanie vitrtuálnej reality, bio-technológií a podobne. A na to sa teším najviac. Čo sa stalo a ako to funguje viem, ale počúvať „verneovku“ budúceho zločinu a neskôr to asi aj zažiť, bude minimálne pre mňa veľmi zaujímavé.

 

Petra – Soukromý detektiv Matyld

1Uvědomuju si, že jako dospělému člověku bez dětí se mi teď bude těžko vysvětlovat, proč jsem se rozhodla poslouchat zrovna tuhle audioknihu. Mám jako vysvětlení jen dvě slova: Kočičí. Detektiv.

Ale vážně, stačilo mi říct kočičí detektiv a už jsem byla chycená. V době, kdy jsem hledala něco na oddech přišla tahle audiokniha v pravou chvíli. Zatím jsem na začátku, takže nemůžu tak úplně soudit, ale pár úsměvů ze mě už rozhodně vyloudila – zasazení zvířecích postav do „lidských“ situací mi přijde komické už samo o sobě. Musím říct, že ze začátku jsem měla problém dívat se na příběh dětskýma očima (ač by si člověk myslel, že infantilní jsem na to dost…), ale už se začínám chytat. Ve světě detektivek plných ošklivých detailů je tohle způsob, jak se i u detektivního příběhu zasmát a přesto mít pořád pocit napětí (protože zatím opravdu nevím, kdo bude nakonec viníkem!).

Když někdo řekne „vyšetřování vraždy“, rozhodně vám v hlavě nenaskočí „aach, příběh pro děti“ – i to mě tak trochu lákalo k poslechu. Abych na vlastní uši pochopila, jak se s takovým tématem dá vypořádat. A dá. Na začátku je mrtvý ptáček a obviněná kočka, která má problém horko těžko dojít ven na zahrádku (nepřipomíná vám někoho?) a celé vyšetřování je zatím zajímavé a relativně vtipné, malé děti z toho podle mě budou muset být nadšené. Sympatický je i hlas vypravěče, Zbyška Horáka, který se mi z nějakého zvláštního důvodu k vychytralé kočce prostě hodí (znám ho věrně jako hlas Jeremy Clarksona – tu paralelu si vysvětlete sami :))

 

A jak jste na tom vy? Co posloucháte a jak se vám to líbí?

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >