Vy ještě nejste v čtenářském kroužku?

Ve skutečnosti bych mohla článek pojmenovat jako „9 důvodů, proč se zapojit do čtenářského kroužku“, ale těch důvodových poslední dobou bylo vcelku dost… takže si dáme další! Jen to tajně skryjeme v názvu.

Čtenářské kluby a kroužky jsou užitečné. Dělají totiž z relativně samotářské činnosti společenskou záležitost. Někteří používají anglický název Book Club, dokonce se počešťuje (ale jaksi polovičně) na book kluby.

Píšu sice čtenářské, ale samozřejmě tím myslím i posluchačské. Budu používat slovo knihy, ale zahrnuju samozřejmě audioknihy.

A proč byste se měli chtít zapojovat do takového kroužku nebo klubu? Tady je 9 důvodů.

 

Můžete mluvit o knihách

Já vím, já vím. Takový docela jasný fakt. A přesto je to třeba pro mě důvod číslo jedna. Podtrženo. Jak často se vám stane, že se chcete s někým bavit o tom, co jste zrovna doposlouchali… Ale on to nikdo v okolí nečetl! Nebo je to vůbec nezajímá.

Jak často se vám stane, že v konverzaci použijete super cool literární odkaz, jen aby na vás všichni zírali s nepochopením v tvářích. Protože absolutně netuší, o čem mluvíte. A jediný, kdo se směje? Ano, jste to vy.

Takový literární kroužek, čtenářská skupina, to je prostor pro lidi smýšlející jako vy. A navíc vždycky čtete stejný materiál, takže aspoň u odkazů z jedné knihy máte jistotu, že vaše vtípky budou pochopeny. Není to krása?

 

Komunita

Jde to ruku v ruce s tím, že se setkáváte se skupinou lidí, která má společný zájem. Zároveň v takovém čtenářském kroužku zkrátka neřešíte trable všedních dní a vzájemně si pomáháte.

A pokud jste emocionální čtenář (*ukazuje na sebe*), máte tu i podporu dalších lidí, které možná ta poslední kniha zničila stejně jako vás. A když ne, aspoň to chápou. Rozhodně vám neřeknou „Ale vždyť je to jen knížka!“

 

Odpočinek od každodenního života

Ve čtenářském kroužku není žádné stěžování a rozebírání každodenních životů. Kdepak. Tady jde o knihy. Na ty si stěžovat můžete, ale tam to končí. Zkrátka máte dobré místo, kde se rozebírají jen knihy. Na chvíli zapomenete na to, co vás trápí nebo otravuje. A vypnete. Připomíná vám to něco? Tím jsou pro vás knihy? Tak pro vás mám dobrou zprávu, ten pocit může pokračovat i po jejich dočtení.

 

Rozšiřování obzorů

Každý máme nějaký ten svůj oblíbený žánr. A je to jako s oblíbeným jídlem. Budete stát frontu na pizzu a řeknete si ne, tentokrát zkusím něco nového, nebudu jíst zase sýrovou. A rozhlížíte se. Než na vás přijde řada. „Co si dáte?“ „Jednu sýrovou pizzu, prosím“

A tak to máte i se žánry. Vybrali byste si něco jiného, ale co když to nebude tak dobré? Prostě ráda poslouchám detektivky, tak vyberu tuhle detektivku.

A takový čtenářský kroužek je tu od toho, aby vás vytáhl z rutiny a donutil vás vyzkoušet nové věci. Vyzkoušíte si číst a poslouchat materiál, po kterém byste jinak nesáhli. A co vy víte? Třeba se vám zalíbí a otevřete tak dveře novým možnostem. A když se vám nezalíbí? Prostě to řeknete. Dostávám se tím k dalšímu bodu –

 

Upřímnost

Čtenářský kroužek je místo, kde si vůbec nemusíte dělat starosti s tím, co řeknete nahlas. Je to přeci jen místo, kam jdete, abyste vyjádřili svůj názor na knihy. Tak proč byste ho zaobalovali. Zkrátka řeknete, co si myslíte. Bez obalu.

Kniha se vám nelíbila? Řekněte to a poslechněte si ostatní. Třeba si vzájemně pomůžete pochopit některé části a nebo zjistíte, že nejste jediným člověkem, kterého daný příběh zkrátka ani trošku neoslovil. I to je možné.

Nebo to otočíme druhým směrem. Kniha se vám líbila a chcete zkrátka a dobře vyjádřit své důvody. Normálně se na vás lidé koukají jako na „pošuky“, když chcete rozebírat nějakou knihu víc než jen ve smyslu „líbilo se mi nebo ne“? Tak jste našli své další „pošuky“, jen to s nimi rozeberte.

 

Vnucování oblíbenců

Tohle mi mluví z duše. Jestli něco miluju ještě víc než mluvení o knihách, tak je to vnucování mých nejoblíbenějších každému, koho potkám. Občas se toho snažím využít v našem podcastu Audinovinky (a na základě recenzí a mailů musím šťastně podotknout, že se občas i zadaří!), ale čtenářský kroužek je pro tuhle situaci takovým nejlepším prostorem.

Vždycky si vybíráte společnou knihu (třeba měsíce) a kdo vám brání v tom, abyste hlasitě navrhli nějakou tu svou oblíbenou?

 

Deadliny

Deadline. Pokud jste se s tímhle hrozivým slovem nesetkali, jde o nejpozdější termín dokončení nebo odevzdání nějakého úkolu. Čtenářský kroužek se schází v určitý čas a je tedy jasné, že materiál na daný den musíte mít tou dobou přelouskaný.

Pro spoustu z nás jsou takové dedlajny svazující, nebo minimálně vzbuzují stres. Ale věřte nebo ne, pomáhají produktivitě. A pro čtenáře jsou naprosto dokonalé. Prostě vás donutí se prokousat i něčím, co se vám může zdát pomalé a jindy byste to už třeba vzdali. Tohle kouzlo mají mimochodem i audioknihy obecně. Moc udržet vás u knihy, kterou byste už jinak odložili. A často jste za to hodně vděční.

Na našem webu schvaluju recenze a často se v nich dočtu o tom, že chtěl někdo vzdát knihu v polovině, ale nakonec vytrval a prokousal se nepodařenou (nebo pro něj nudnou) částí, aby pak byl vděčný za to, že to nevzdal. A s tímhle vám pomůže deadline stanovený vašim kroužkem nebo skupinou. Jednak pravidelně čtete a druhak ta díla dokončujete, a tak se potom o nich můžete hádat i v případě, že se vám nelíbí.

 

Přátelství

Asi je to naprosto jasné, ale ta nejlepší přátelství vznikají na základě společných zájmů. Prý i společných nepřátel, ale nevěřím tomu, že by ten druhý typ měl příliš pevné kořeny. Takový čtenářský kroužek nebo jakákoli podobná skupinou jsou skvělými místy na to, abyste získali nové kamarády. Podobně smýšlející kamarády. A o to přeci všichni usilujeme. Znát někoho, kdo nám bude rozumět.

A tohle jsou noví kamarádi, kteří mají rádi knihy. K tomu není třeba dodávat víc. Přátelství na celý život.

 

Sebevyjádření

V neposlední řadě vám účast v takovém diskuzním knižním kroužku zprostředkuje jedinečnou možnost se naučit vyjadřovat. Máte určité myšlenky a názory. Teď máte šanci je verbalizovat a postarat se o to, že vám ostatní rozumí. Nebo se s nimi dokonce přít (ne fyzicky, prosím).

 

Jídlo, víno a knihy

Tenhle bod se týká jen těch opravdových kroužků, které se scházejí osobně. Většinou je k dispozici jídlo nebo (ještě líp) víno. A co už potom víc potřebujete? Můžete mluvit o knihách, nic nepředstírat, poznáte nové kamarády, máte možnost pracovat na svých schopnostech a ještě k tomu si dáte dobré víno? Už teď byste si měli hledat nějaké lidi na založení kroužku. Případně se přidat k nějakému stávajícímu.

 

Na závěr

Pokud ve svém okolí žádné takové kroužky nemáte, zkuste se zajít podívat do místní knihovny, možná tam nějaké běží. Poptejte se. Ale existují i takové, které fungují online.

A pokud jen chcete poslouchat ostatní lidi a jejich názory, pusťte si náš podcast Audinovinky. Často v něm mluvíme i o těch, které jsme neposlouchali. Můžete se u toho rozčilovt a potom nám napsat 🙂

Co si myslíte o konverzaci na téma knih a čtenářských klubech? Jste nebo byli jste členem nějakého? Chtěli byste se připojit, vidíte v tom účel? A snažíte se ostatní přinutit ke konverzování o knihách?

 

 

 

 

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >