Neutopistická prognóza audioknižného trhu do roku 2020

Predpovedať budúcnosť akéhokoľvek trhu nie je jednoduché. Vo väčšine prípadov je to veštenie z kryštálovej gule. Minulé výnosy nie sú zárukou tých budúcich, ako sa píše v obchodných podmienkach pri investovaní či nákupe cenných papierov.

Pri vývoji audioknižnom trhu je však situácia iná. Jeho zmena je podmienený troma faktormi s ďaleko silnejším vplyvom ako je sezónnosť či senzácia niečoho nového.

Predkým si povieme niečo o týchto faktoroch, pozrime sa na zopár čísiel z vývoja audioknižného trhu v zahraničí a u nás za posledných päť rokov.

Aktuálny stav audioknižného trhu

V roku 2016 bol audioknižný trh v USA na hodnote 1,77 miliardy USD (3,5 miliardy USD celosvetovo) čo predstavovalo nárast o takmer 100% od roku 2011.

V roku 2011 bolo na americkom trhu k dispozícii menej ako 40 000 titulov. V roku 2016 ich bolo už vyše 200 000. Trh s audioknihami doslovne explodoval.

V porovnaní s tým americkým bol audioknižný trh v Čechách a na Slovensku v roku 2011 takmer neexistujúci. Minimálne ten digitálny tu nebol vôbec. K dispozícii bolo niečo menej ako 700 titulov v oboch jazykoch a aj to len katalógovo. Na konci roku 2016 ich bolo už viac ako 2 500 dostupných v digitálnej distribúcii.

Na rozdiel od knižného trhu, ktorý za posledných 5 rokov zaznamenáva celosvetovo mierny pokles, ten audioknižný rastie doslovne exponenciálnym rastom. Nielen v USA, Nemecku či Veľkej Británii, ale aj u nás.

Otázka znie, prečo tomu tak vlastne je?

Tu sa dostávame k spomínaným trom hlavným faktorom vplyvu. Možno vám prídu všetky logické alebo vás niektoré z nich prekvapia :

  1. Rozmach trhu s inteligentnými telefónmi (smartfónmi)
  2. Zmena základnej výbavy automobilov
  3. Vývoj životného štýlu v informačnej dobe

Pozrime sa na ne zblízka.

Rozmach trhu s inteligentnými telefónmi (smartfónmi)

Napriek tomu, že audioknihy a hovorené slovo neprišli spolu s príchodom smartfónov, ale ďaleko skôr, ich rozmach priniesol doslovne digitálnu revolúciu. Zrazu sa akýkoľvek obsah stal dostupný doslova kdekoľvek a kedykoľvek.

Rozmach trhu s inteligentnými telefónmi

V roku 2011 bolo na trh dodaných niečo menej ako 500 miliónov smartfónov. V roku 2016 to už bolo takmer 1,5 miliardy. Ak zjednodušene predpokladáme, že len tieto zostali na trhu a nahradili aj všetky staršie modely, takmer každy štvrtý človek planéty koncom minulého roka vlastnil inteligentný telefón.

Smartfóny však nepriniesli len dostupnosť okamžitej zábavy na vyžiadanie, ale tiež zmenu v našom správaní ako takom.

Smartfón sa stal centrom zábavy mladej generácie ľudí. Pokiaľ staršia generácia stále uprednostňuje kupovanie CD, pozeranie klasickej televízie alebo čítanie novín, tá mladšia hudbu streamuje, pozerá videá, seriály či dokonca filmy na mobilných zariadeniach a informácie získava výhradne z online zdrojov. Zabehané médiá sa stávajú zastaralými.

Zábavný priemysel taktiež dávno pochopil, že ak chce zarábať peniaze aj naďalej, musí sa preorientovať na inteligentné telefóny. Čo je dostupné na nich existuje, zvyšok je už len archaický závan predošlej doby. Aspoň pre miléniovú generáciu a ich nasledovníkov.

Inteligentné telefóny so svojim potenciálom a trhovou silou sú najsilnejší motor rozvoja čohokoľvek digitálneho a zábavného. Ak teraz už 22% ľudí využíva k počúvaniu audiokníh tieto zariadenia, dorastajúcou miléniovou generáciou bude toto číslo rásť z roka na rok viac.

Zmena základnej výbavy automobilov

V roku 2011 vymizli magnetické pásky z ponuky výrobcov automobilov definitívne. Nielen ako štandardná ale aj ako voliteľná súčasť nových modelov.

Ľudia naučení počúvať hudbu v aute, zrazu začali hromadne vymieňať magnetické pásky za CD nosiče. Šesť rokov neskôr a je takmer nemožné nájsť auto s prehrávačom “kaziet”.

Výrobcovia automobilov aj keď nepriamo no veľmi efektívne ovplyvnili spotrebiteľský návyk a preniesli ho zo sveta “walkmanov” do sveta digitálnych diskov. A stalo sa tak bez akéhokoľvek odporu, alebo dokonca vedomého vnímania takejto zmeny.

V roku 2015 nastal ďalší posun. Automobilky ako Honda či Toyota prestali vkladať do nových modelov áut CD prehrávače a nahradili ich multimediálnymi konzolami. Pochopili, že spotrebitelia majú väčšinu zábavy naviazanú na ich mobilné zariadenia a tak im umožnili využitie tohoto prenosného universa čo najjednoduchšie aj v aute. Následne sa k prvým “lastovičkám” pridali značky ako VW, Seat, Škoda, Ford a pribúdajú ďalšie.

Zmena základnej výbavy automobilov

Podľa prognóz, do roku 2020 už len menej ako 50% celosvetovo vyrobených áut bude mať v palubovke CD prehrávač. Multimediálne konzoly s pripojením na internet a využívaním aplikácií zhodnými s tými mobilnými sa stanú novým štandardom.

Ak rok 2011 s prechodom na CD štandard v autách odštartoval prvý výrazný rozmach audiokníh, prechod na čisto digitálne technológie do roku 2020 tento rozvoj mnohonásobne zrýchli.

Kto pochybovačne krúti hlavou, že automobilový trh nemá takú silu, mýli sa. Pozrime sa na ďalšie dve čísla, ktoré hovoria za všetko.

Medzi rokmi 2000 až 2013 sa predalo celosvetovo 53,74 miliónov áut. V roku 2016 samotnom to bolo už 77,31 miliónov. V jednom roku sa predalo takmer 1,5 násobne viac áut ako za 13 rokov predtým.

Vývoj životného štýlu v informačnej dobe

Digitalizácia a robotizácia začiatkom tohto tisícročia spôsobili, že mnoho pracovných pozícií sa postupne prenieslo od tradičnej práce za klávesnice počítačov. Ocitli sme sa v informačnej dobe.

Ak pred rokmi práca končila zavretím kancelárie a zvyšok dňa trávili ľudia v súkromí, situácia je teraz výrazne iná. Internet a mobilné technológie včlenili pracovné záležitosti aj do nášho súkromia, opäť bez vedomého vnímania takejto zmeny.

Vývoj životného štýlu v informačnej dobe

Po pár rokoch využívame k dochádzaniu do práce viac autá ako hromadnú dopravu, cestujeme dlhšie a ďalej, voľného času napriek narastajúcemu záujmu o rôzne voľnočasové aktivity máme menej. A navyše sme ochotní za zábavu dostupnú na vyžiadanie ochotní platiť viac, ako tomu bolo kedykoľvek v minulosti.

Medzi inteligentnejšie formy zábavy na vyžiadanie sa rýchlo začlenilo aj počúvanie audiokníh. Pre mnohých sa stali jedinou šancou ako zostať v styku s literatúrou, pre iných rozumnejším spôsobom využitia “voľného” času.

Zvyšovanie životnej úrovne a presúvanie stále väčšieho spektra pracovných miest do informačnej formy bude prinášať nárast ľudí, ktorí budú rovnako ako tí dnešní hľadať inteligentné vyplnenie “hluchého” času. A tento nárast bude v budúcich rokoch rozhodne exponenciálny.

Budúcnosť audioknižného trhu

Ak v roku 2017 po necelých 5 rokoch od začiatku digitálneho boomu v audioknižnom svete vidíme skokovité medziročné prírastky užívateľov a nových čitateľov, tento trend sa do roku 2020 ešte zväčší.

Viac ľudí si nájde vzťah k mobilným zariadeniam, viac ľudí bude hľadať pre limitovaný čas inteligentnejšiu zábavu. K výrobcom automobilov sa postupne budú pridávať aj výrobcovia inej spotrebnej elektroniky, ako tomu bolo aj predtým.

Médiá, ktoré považujeme za štandardné dnes postupne prestanú slúžiť. Ak sme na Světe knihy tento rok tvrdili, že rok 2017 je rokom, kedy vymrú CD nosiče, bola to len ironická nadsázka. No fakt, že dnešnej forme zábavy sa schyľuje záverečná je viac ako isté.

Čaká nás zopár rokov dramatického vývoja audioknižného trhu. Ak minulý vývoj a predpovede budúcich zmien zafungujú ako predpokladáme, v roku 2020 bude minimálne štvrtina všetkých dnešných čitateľov čiastočne alebo úplne využívať k čítaniu aj audioknihy. Samozrejme za predpokladu, že sa konečne zobudia aj veľký vydavatelia a začnú tomuto trendu svojou tvorbou venovať pozornosť, akú si zaslúži.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >