7 audioknih, které vám pomůžou otočit rok 2018 ve svůj prospěch

Na začátku každého roku má nejvíc lidí touhu změnit svůj život. Touhu, která většinou utichne do měsíce nebo dvou. Pokud ale chcete jakoukoli změnu, nejdůležitějším krokem je nečekat na pondělí, začátek měsíce, další rok…

Když chcete cokoli změnit, vrhněte se do toho hned. Pomůžou vám v tom knihy pro osobní rozvoj.

Potřebujete  si ujasnit, co chcete, soustředit se, dostat se ze své hlavy, zbavit se úzkostí, být silnější, mít ve věcech pořádek, trochu lépe jednat s lidmi, nebo prostě motivovat? Jste na správném místě, prosím pokračujte.

Pokud potřebujete nakopnout a hledáte inspiraci, tady je seznam sedmi audioknih, které vám pomůžou takřečeně zachránit rok 2018 a otočit ho ve svůj prospěch. Kdo říká, že jste propásli šanci, protože není 1. ledna? Pfff…

Jaké knihy na rozvoj osobonosti byste si měli letos poslechnout?

 

Simon Sinek – Začněte s PROČ

Název mě jasně donutil použít tuhle audioknihu jako číslo 1. A taky fakt, že se s ním plně ztotožňuju.

Když se vás někdo zeptá, co děláte, odpověď je ve většině případů celkem jasná, že?

Pokud by se ale místo toho lidé jako první ptali na to, proč to děláte, spousta z vás už by v odpovědi pokulhávala. A přitom je vaše proč tím největším motivátorem. Simon Sinek se v téhle audioknize soustředí na Proč různých podniků, ale podle mě má smysl i v každodenním životě.

Jakmile totiž najdete své proč i pro ty nejmenší činnosti, vidíte v nich smysl. Můžete to vzít zevrubně a veškeré své rozhodování zakládat na stejném principu – vždycky hledat to proč. Potom je pro vás mnohem lehčí hledat smysl. A když vidíte smysl, spokojenost je většinou hned za rohem.

PS: A těch bude článek obsahovat dost, protože to jsou mí oblíbení autoři. Často mluvím o rozhovoru Simona Sineka v rámci (tehdy) Inside Questu o otázce generace Y (tedy „mileniálů“) a její motivace, nebo spíš problémů s námi (protože se do generace hrdě řadím, podobně jako níže zmiňovaný Cal Newport). Pusťte si ho (je s českými titulky), poznáte, jak dobrý řečník Simon je a budete se do audioknihy Začněte s proč hned pouštět s nadšení, ač v ní jde o jiné téma.

 

Dale Carnegie – Jak se zbavit starostí a začít žít

Kdybych měla ze seznamu vybrat jen jednu všeobjímající audioknihu, která vám změní život, bude to tahle. Často se setkáte s vyjádřím, že tahle nebo tahle příručka vám změní život… ne vždycky je to pravda. U téhle audioknihy ale je.

Říká se, že život je tak z 10 % o tom, co se vám stane. A z celých 90 % o tom, jak na to reagujete. Jinými slovy si svůj život tvoříte sami. Tím, jak reagujete na to, co se vám stane. Tím, jak k němu přistupujete.

A spousta z nás si bohužel volí tu špatnou cestu, aniž bychom si to uvědomovali. Plácáme se ve starostech, srovnáváme se s ostatními, řešíme, co si o nás myslí, necháme se vykolejit velkými hloupostmi…

Jakmile si ale poslechnete tuhle audioknihu, všimnete si svých vzorců a hlavně dostanete praktické rady k tomu, jak s nimi zatočit. Protože starosti nikdy nezmizí. Vždycky se něco bude pokoušet vás vykolejit. Život vás vždycky dokáže dostat na kolena. Ale je jedna věc, kterou můžete změnit – jak k tomu budete přistupovat.

Lehce se to řekne a těžce udělá, ale jestli vám něco při takovém úsilí pomůže, je to tahle audiokniha.

Jako tištěná kniha vyšla poprvé v roce 1948. Dodnes je jednou z nejcitovanějších knih, ke kterým se řada lidí vrací a poučky z ní jsou neustále používané. A to má svůj důvod.

Dvojnásobně ji doporučuju všem úzkostlivým typům lidí (a že nás po světě chodí!).

 

Petr Ludwig – Konec prokrastinace

K téhle audioknize jsem přistupovala obezřetně. V době jejího vzniku bylo slovo prokrastinace tím novým trendem a bála jsem se toho, jestli bude mít její poslech skutečný užitek.

Je na tomhle seznamu, takže vám musí být jasné, že má. Ano, při jejím souzení jsem ani nemohla být víc mimo. Tahle audiokniha totiž obsahuje úplné minimum balastu a maximum praktických rad a vysvětlení jevů, které každý den zažíváte.

Není podle mého názoru jen o prokrastinaci. Za mě je to audiokniha, která vás neskutečně nastartuje a motivuje. Jednak k tomu, že si budete chtít pořídit tištěnou verzi (to už mám za sebou) a druhak i k tomu, že nahrávku pauznete a půjdete plnit úkoly a opravdu se nad sebou zamyslíte.

Má ale přínos i co se týče kritického myšlení. Jak řekl Petr Ludwig v jednom rozhovoru, původně chtěl psát o kritickém myšlení, ale ta by asi moc nešla, protože si každý myslí, že už kriticky přemýšlí. Bohužel platí spíš pravý opak…

Dám ruku do ohně za to, že tahle audiokniha vám pomůže se rozhoupat (*autorka článku právě doufá, že neskončí s uhlíkem místo ruky*). Nehledě na to, jaká část roku zrovna je.

PS: Další zářez mimo téma. Ale Petr Ludwig vede rozhovory se známými lidmi různých oborů, které můžete sledovat na youtube, nebo poslouchat podcast. Série se jmenuje Deep Talks a srdečně ji doporučuji 🙂

 

Robert B. Cialdini – Zbraně vlivu

Umíte lidem říkat ne? Jak často děláte věci, které vlastně vůbec dělat nechcete? Někdo po vás něco chce a vy se neumíte vymluvit, tak to uděláte.

A potom si za to nadáváte. Jdete na hloupý večírek, pomáháte známým s prací, i když víte, že oni by vám nepomohli. Necháte se přemluvit prodejcem po telefonu jen proto, abyste se ho zbavili. Nikdy si neřeknete o to, co chcete, protože je vám trapně…

Jestli se vidíte v jakékoli z těch situací, Zbraně vlivu už jste měli poslouchat dávno. Ale to nevadí, poslechněte si je teď 🙂 Naučíte se díky nim chápat, jak funguje lidské myšlení a proč často podléháte „manipulaci“ ostatních. Co je ale podstatnější, naučíte se tu manipulaci odhalit – protože má na vás vliv i na místech, kde byste to možná nečekali.

Pokud nechcete jen reagovat na ostatní, nechat se přetahovat ze strany na stranu a zkrátka a dobře mít svůj život pevně ve svých rukou, tuhle audioknihu si nemůžete nechat ujít. Je to úplný základ a všechny další příručky o ovlivňování z něj vychází (je to na nich poznat).

 

Chris Voss – Nikdy nedělej kompromis

Tenhle titul teoreticky souvisí s předchozím. Z mého pohledu je potřebujete oba. Abyste si šli za tím, co chcete.

Abyste získali cokoli, co chcete, potřebujete znát myšlení lidí a naučit se s ním pracovat. A v klasickém učení se kompromis často skloňuje jako nejlepší způsob řešení jakéhokoli problému. V životě jsou ale situace, kdy byste kompromis dělat neměli.

Chris Voss vás naučí, jak si jít za svým a jak využít znalost lidské povahy ve svůj prospěch. Jeho tipy a strategie při vyjednávání budete chtít hned využít a zároveň sázím i na to, že si budete chtít knihu poslechnout opakovaně.

Navíc má audiokniha velké plus v tom, že příkladové příběhy mezi jednotlivými pointami jsou skutečné případy FBI, které vás budou držet na kraji židle.

 

Cal Newport – Hluboká práce

Cal Newport nemá žádné účty na sociálních sítích. Je to tak trochu jednorožec, protože kdo není na fejsbuku, ten není, že?

Ne tak úplně.

Žijeme v roztěkaném světě, soustředění je něco, o co se musíme vědomě snažit, protože se nám v něm všechno snaží bránit. Ať už to jsou sociální sítě, zprávy nebo plnící se mailové schránky, je neskutečně lehké zaseknout se ve víru reagování.

Nakonec ani nejste schopní se pořádně soustředit na práci, která vyžaduje vaši hlavu. Nerušeně soustředit. Hádáte správně, tahle audiokniha vám v tom pomůže.

Je totiž rozdíl mezi tím, jestli jen reagujete a jste „zaneprázdnění“, nebo jsou za vámi vidět nějaké výsledky. Spousta z nás se zasekne u toho, že nestíhá. Jenže stíhat dokážete, pokud budete k práci přistupovat efektivně.

Pokud navíc toužíte po úspěchu a tom, abyste překonali průměr, potřebujete věnovat co nejvíce energie těm důležitým úkolům.

Takže vzhůru do toho a uvidíte, jak se vaše výsledky změní 🙂

 

Seth Godin – Nepostradatelní

Neustále se bojíte o svou práci, protože kdo by se postaral o rodinu, kdybyste o ni přišli? Pak je pro vás audiokniha Nepostradatelní přímo… však vy víte (mrk, mrk). Naučí vás totiž přesně to, co v nadpisu slibuje – být nepostradatelní.

Když to ale zobecním, nemusí jít jen o práci 🙂 Seth Godin je jedním z nejlepších motivačních rečníků a když si zkusíte googlit prosté „Seth“, najde to právě jeho web. Tak velký vliv jeho myšlenky mají. (Pokud mimochodem umíte anglicky, zkuste jeho podcast Akimbo.)

Jeho kniha Nepostradatelní je příručkou, která vás donutí se zvednout ze židle a udělat si akční plán (technicky si tohle myslím o všech knihách v tomhle článku, protože přesně to se mi s nimi stalo). A upřímně ji mohu doporučit i pokud jste kreativní člověk v krizi a potřebujete překonat kreativní blok.

Takže pokud máte pocit, že se jen točíte v systému a nespravelivém světě, vězte, že se s tím dá něco dělat. I v případě, kdy nechcete jít a začít pracovat sami na sebe (každý na to nemá… ostré lokty, možnosti, povahu, atd). Pořád můžete otočit svůj přístup a získat z každé situace co nejvíc. A hlavně mít ze sebe skvělý pocit a radost z toho, co děláte.

 

Tím bych uzavřela své tipy. Pokud se rozhodnete některý poslouchat, pište do komentářů! Jsem zvědavá, jestli z nich budete mít stejně dobrý pocit a hlavně jestli vás opravdu motivují k posunu. A pokud máte své vlastní tipy, přidejte je taky do komentářů – inspirujete mě a třeba i někoho jiného. Sebevzdělávání zdar! 🙂

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >