Čo si zabaliť na dovolenku aby ste si ju užili naplno

Bol som iba v strede týždňového treku na Islande a mal som už plné zuby batohu. Miesto toho, aby som si užíval všetko okolo seba, väčšina myšlienok sa točila okolo jedného: “Prečo vláčim na sebe 20 kg kváder?” Mal som chuť všetko zahodiť, vrátiť sa späť do Reykjavíku a zabudnúť na spoznávanie krajiny.

Naša schopnosť užiť si cestovanie je priamo úmerná množstvu vecí, ktoré so sebou máme a o ktoré sa musíme starať.

Skúste sa zamyslieť sami. Bolo vám príjemnejšie na výlete s malým batohom na chrbte a oboma rukami prázdnymi, alebo s kufríkom na kolieskach (tzv. trolíkom) v jednej ruke a malou taškou v druhej? Čo ste si užili viac? Kedy ste sa cítili komfortnejšie?

Na konci tohto článku budete mať chuť okamžite vyraziť na výlet a po ceste pri smetiaku nechať polovicu vašej skrine. Neveríte? Čítajte ďalej.

Minimalistický zoznam vecí

Stiahni si minimalistický zoznam vecí na 3-7 dní v PDF formáte.

Nekomfortný komfort

Je to bežný obraz dovolenkového balenia. Odchádzate na týždeň spoznávať niečo nové a do kufra padá jedna “dôležitá” vec za druhou. Keď po hodine skončíte, kufor sa takmer nedá zavrieť a jeho váha pripomína zbavovanie sa mŕtvoly po ohavnom čine.

So všetkou námahou ho naložíte do auta navrávajúc si, že zvyšok sa už poddá.

Prichádza letisko a vy kufor vlečiete halou na check-in (alebo si zaplatíte 2 EUR za vozík).

V mieste príletu kufor zasa vlečiete nekonečnými chodbami do taxíku, potom do hotela, pri presune na iné miesto do vlaku či autobusu a tak ďalej.

Už po pár dňoch ste v podobnej situácii ako ja na Islande a premýšľate, prečo ste vlastne išli na tak nepohodlnú dovolenku.

Všetky veci zbalené pre pocit komfortu začnú tvoriť celé kráľovstvo nekomfortu. A z vašej dovolenky sa stáva mrzuté presúvanie obludného kontajneru z miesta na miesto.

Vitajte do sveta minimalizmu v balení

Po mojej skúsenosti na Islande som sa rozhodol, že to bolo naposledy. Ak som si chcel užiť akúkoľvek ďalšiu dovolenku, musel som minimalizovať.

Začalo sa moje dlhoročné experimentovanie s balením naľahko.

Ako tínedžer som veľa chodil na “čundre”, kde najmenší a najľahší batoh bol symbolom schopnosti. A tak som aj týždeň dokázal prežiť v jednom tričku a trenkách. Len aby bol batoh ako väčšia termoska.

To som si nedokázal predstaviť v živote dospelého človeka a tak muselo prísť k optimalizácii niekde inde.

Príručná batožina je základ

Prvým kritériom balenie naľahko je definovanie maximálneho objemu a/alebo váhy. Kto lieta vie, že mať pri sebe len príručnú batožinu tzv. batožinu do lietadla je ozajstnou výhrou pri presunoch po letisku. Rovnako to platí aj na presuny po mestách, staniciach či parkoch.

Cestovanie naľahko teda začína pri zvolení batožiny. Aj keď práve neletíte, objemový a váhový limit palubnej batožiny by sa mal stať pre vás maximom.

Ja pri svojej výške 192 cm a 100 kg sa dokážem zbaliť na týždeň a viac do 40 litrového batohu. Ktokoľvek menší to dokáže tiež. A áno, aj ženy.

Na prvý pohľad sa 40 litrov, čo je štandarný objem palubnej batožiny, môže zdať smiešne málo. Ešte tak na deň-dva. Ale na týždeň?

Keď prejdeme cez veci, ktoré naozaj potrebujete a ktoré nie, zostane vám v batohu ešte aj miesto na darčeky. Uvidíte.

Batoh na chrbát, nie kufor do ruky

Rôzne trolíky, holdally, športové batohy či tvrdé kufre sa stali synonymom pohodlia a ľahkého balenia. Do veľkej miery nimi naozaj sú. Ľahko sa plnia, dobre sa z nich vyberá, sú skladné. Z pohľadu ich prepravy však rozhodne už nie.

Ak si chcete cestovanie naozaj užiť, základom je preto mať prázdne ruky a byť mobilný. To sa dá dosiahnuť len batohom.

Kvalitný batoh na rozdiel od spomínaných batožín možno nevyzerá tak luxusne, no je mnohonásobne funkčnejší.

Ak si vyberáte po prvý krát, odporúčam ísť do outdoorových predajní na skusy. Berte do rôk rôzne značky a modely, skúšajte, zapínajte, raďte sa s obsluhou.

Dobrý batoh sedí na chrbte tak, že aj keď plný a relatívne ťažký, nijako vás neobmedzuje a nie je záťažou.

Samozrejme, na nosenie a váhu si treba zvyknúť, ale ak bol výber dobrý, po pár dňoch nebude vedieť, že ho máte.

Nedajte sa nalákať na rôzne “mestské” a hrozne trendy vyzerajúce modely. Vyberajte radšej z turistických. Sú zriedka tak dobre vyzerajúce, no na druhej strane sú ďaleko funkčnejšie.

Tip: Nie je podstatné koľko má batoh vačkov a oddelení. Musí však dobre sedieť na chrbte, byť pohodlný, relatívne ľahký a ak je to čo i len trochu možné, nepremokavý.

A súboj vyhráva funkčné prádlo!

Najobjemnejšie bola a vždy bude šatstvo. Základným problémom je vždy posun myslenia od “na každý deň niečo čisté” na “funkčné a ľahko udržiavateľné”.

Pokiaľ sa balíte klasickým spôsobom, na každý deň potrebujete celý set čistých vecí. Už dávno nežijeme v dobách, kedy sme sa prezliekali len každý druhý-tretí deň.

Prádlo, akokoľvek tenké je vždy objemné. Pravdaže, záleží tiež na veľkosti človeka. Pri mojej veľkosti aj jedna klasické mikina zaberá pomaly pätinu batohu.

Ako teda na to?

V dnešnej dobe existuje obrovské množstvo materiálov, ktoré sú jednoduché na údržbu. Špinia sa ťažšie, nesmrdia pri prvom pote, nekrčia sa a navyše, sú ľahšie, tenšie a zároveň pohodlné.
Hovorím o tzv. funkčnom prádle.

Najznámejším materiálom z kategórie funkčného prádla je asi merino. Podobne ale vie slúžiť aj bambusové vlákno či kvalitný športový polyester. Nie ten z minulého storočia, tak populárny za komunizmu z tesilákov a rolákov, ale príjemný a dobre vyzerajúci novodobý polyester.

Merino materiál nezasmradne ani po viacerých dňoch (dokonca týždni a viac), vie byť veľmi príjemný na dotyk a aj veľmi teplé veci sú mnohonásobne menšie a ľahšie ako klasická bavlna.

Na týždeň a viac preto stačí potom zbaliť 2 tričká miesto 5 či 7, jednu mikinu a dvoje trenky.

Čo ak predsa zasmradnete či sa zašpiníte?

Funkčné prádlo sa ľahko perie a schne mnohonásobne rýchlejšie ako bavlna. Po vyschnutí nayše zostáva rovné, čo pri bavlne docielite len zťažka.

Balíme a rolujeme

Na šetrenie miesta je lepšie šatstvo do batohu zrolovať ako poskladať a vložiť. Na prvý pohľad to môže znieť ako nezmysel, no zrolované prádlo naozaj zaberá ďaleko menší priestor ako skladané.

Navyše, v zrolovanom stave zostáva aj pri krčivejšom materiály pekne rovné a vyberá sa ďaleko ľahšie, ako keď musíte prehádzať batoh a hľadať v komínkoch.

Ak ste sa nechali inšpirovať audioknihou Marie Kondo The Life-Changing Manga of Tidying Up podobne ako ja, rolujete už aj doma do skrine. Je to ďaleko prehľadnejšie, šetrí to množstvo miesta a balenie je potom len vecou preloženia šatstva zo skrine do batohu.

Zrolované veci sa navyše dajú stiahnuť gumkou či vložiť do zip-lockových sáčkou. Tak sú chránené aj voči vlhkosti ak cestujete v zlom počasí a ani pri manipulácii sa nerozložia.

Tip: Skúste si rôzne materiály funkčného prádla vopred v bežnom živote. Mne napríklad merino od Icebreakeru (najznámejšej merino značky) nesedelo, svrbela ma z neho koža. Prišiel som na to až na túre v Škótsku a na zámenu už nebola šanca.

Aké topánky obúvaš, také deň máš

Ak prádlo zaberá veľa miesta, topánky sú proti nemu extrém. Zbaliť ich ekonomicky je takmer nemožné. Preto ich množstvo v batožine musíme ozaj limitovať.

K cestovaniu naľahko sa najlepšie hodia pohodlné trekové tenisky. Opäť, najlepšie je vybrať sa do outdoorového či bežeckého obchodu a skúšať.
Ak sa chystáte do teplých krajín, vyberajte z ľahších modelov, s priedušnými povrchmi. Ak je šanca, že bude chladnejšie, mokro či budete prekonávať rôzny terén, kožené tenisky s vibramovou podrážkou poslúžia vynikajúco.

Navyše, takéto tenisky vedia byť naozaj veľmi estetické a dobre sa kombinujú k športovému či mestskému štýlu. A u žien dokonca vedia ladiť aj so sukňami či dlhými šatmi.

Ak dobrý batoh je základným článkom úspechu, kvalitné topánky sú jeho druhou ingredienciou. Ak vás bolia či pália nohy už po pár hodinách chôdze, žiaden batoh to nezachráni.

Nekupujte ich ale tesne pred cestou! Najprv ich noste doma, ak sedia tak skúšobne v bežnom živote a ak sa osvedčia, zbalte ich s kľudom aj na viactýždňový pobyt.

Druhým párom topánok by mali byť sandále. Pohodlné a vzdušné.
Proti šľapkám či papučiam sú pohodlnejšie a funkčnejšie. Keď zmoknete a sušíte tenisky, stále môžete chodiť v sandáloch. Zároveň sa dajú použiť ako papuče alebo šľapky k vode.

Tip: Nekupujte si goretexové tenisky ak sa chystáte do teplejšieho prostredia. Ak zmoknete v klasických teniskách a je teplo, vyschnú na vás, alebo neskôr na izbe. Goretexové možno vydržia dlhšie suché, no ak natečie voda dnu, schnú aj dni. Navyše, v teplom prostredí v nich nedýcha dobre noha. Sú preto vhodnejšie len do chladného a vlhkého prostredia.

Mobil, tablet, čítačka, fotoaparát, navigácia…

Keď príde na balenie gadgetov, začína reálny boj. Čo potrebujeme a čo nie? Ako vedieť vopred, ktoré z vecí využijeme a ktoré vôbec?

Žijeme v časoch, kedy technológia nielen posunula náš bežný život vpred do väčšieho komfortu, ale umožnila nám úplnú optimalizáciu.

Keď som cestoval do Vietnamu, z môjho prvého tabletu sa stalo all-in-one zariadenie v pravom zmysle slova. A to bol ešte stále len začiatok technologického boomu.

Kvalitný mobil, poprípade doplnený tabletom ak chcete ozaj komfort, vám nahradí:

  • počítač
  • čítačku
  • fotoaparát
  • turistického sprievodcumapy a navigáciu
  • hudobný prehrávač
  • a samozrejme samotný telefón

Ak v minulosti všetky vymenované veci tvorili aj tretinu batožiny, dnes je to takmer nebadateľná časť.

Nakoľko ja milujem technologický komfort, pre mňa to je vždy mobil a tablet dokopy. K tabletu ešte nosím prenosná bluetooth klávesnicu na písanie dlhších textov. Alebo po novom, iPad so Smart klávesnicou.

Navigácia na cestách či mestách, rezervácie hotelov a letov, turistický sprievodca, knihy na čítanie, komunikácia s rodinou a firmou, písanie článkov a emailov či dokonca občasné pozeranie nejakého filmu? Tablet zvládne všetko. Na a na rozdiel od individuálnych zariadení sa zmestí do väčšieho vačku a váži menej ako liter vody. Nie je čo riešiť.

Tip: Keď máte mobil aj tablet, oplatí sa mať univerzálny kábel s viacerými konektormi, alebo obe zariadenia s rovnakým konektorom. Pri dlhších výletoch je k nezaplateniu tiež powerbanka, ktorá dokáže dobiť jedno či obe zariadenia niekoľkokrát.

Vyplňujeme priestor kde sa dá

Asi to poznáte aj vy. Zbalili ste sa a zostalo kopec priestoru. Čo do neho ešte prihodiť?

Vždy sa nájde kopec vecí, ktoré je “super mať so sebou”, no ešte viac takých, ktoré rozhodne treba nechať doma.

Je ďaleko príjemnejšie cestovať s poloprázdnym batohom a užívať si voľnosť, ako nevedieť vložiť dnu už ani pohľadnicu a balík keksíkov (aj keď tie ja nekupujem a nejem).

Sú však veci, ktoré dodávajú ozajstný komfort, šetria nám čas a peniaze.
Voda je najlepšia tekutina na pitie. Kupovať vodu na letiskách, staniciach či v strede mesta však často stojí kopec peňazí a nezriedka aj energie pri hľadaní obchodov. Kvalitná cestovná fľaša či vákuová termoska sa dá opätovne plniť pred odchodom a v porovnaní s cenou balených fliaš je aj tá najdrahšia z dlhodobého pohľadu takmer zdarma.

Ak máte ľahký spánok ako ja, štuple do uší, maska na oči a nafukovací vankúšik sú neodmysliteľnou pomocou. Takmer nič nevážia a dokážu zázraky na počkanie.
Miesto klasickéh uteráku je lepšie používať mikrovláknovú osušku. Schne takmer okamžite po použití a aj pri veľkom rozmere je to len malá rulička.

Buff dokáže nahradiť šatku, čiapku, potítko, masku na nos… vlastne takmer čokoľvek. Neskutočne univerzálna a takmer nič nevážiaca vec do výbavy.
Osobne ešte vždy balím slnečné okuliare, sluchátka(resp. dvoje) a čelovku. Bez audiokníh a hudby neviem žiť. So sluchátkami neobťažujem okolie hlasným počúvaním či telefonovaním. Čelovka mi pomáha pri organizácii a presunoch v tme.

Hygienické veci, lieky a pranie

Pokiaľ sa chystáte do civilizovaného svete, potrebujete ozaj len minimum vecí.

Kefka a pasta sú základ. Aj keď pasta sa dá kúpiť na letisku či v hotely, mať veci vopred zbalené šetrí čas a peniaze.
Tekuté mydlo si noste len ak ste citliví na rôzne výrobky (podobne ako ja), inak vám každý hotel poskytne ich vlastné.

S tekutým mydlom okrem seba aj dobre vyperiete funkčné prádlo. Počas sprchovania. Šetríte tým čas a nemusíte si dávať pozor, že sa zaprskáte.
Veci nahádžte do sprchy, umyte sa najprv vy, potom vyperte s rovnakým mydlom veci pod vami, dobre vysprchujte a všetko počnúc vami je o pár hodín čisté a suché.

Pre tých z vás, čo si zakladajú na hygiene, pribaliť si zopár drobností je príjemné, avšak s rozmyslom.
Ja osobne potrebujem ešte krém na ruky a v lete aj opaľovací krém v malom balení.

Medzizubná kefka, vatové tyčinky či cvakátko na nechty, malý deodorant či sóda bikarbóna sú ďalšie veci na zváženie. Pomôžu veľmi a nevážia takmer nič.

Podobne to platí o liekoch. Čokoľvek budete potrebovať, zoženiete na mieste. Ak idete do exotickejších krajín, zbaľte si základné tabletky, ktoré by ste použili aj doma – niečo proti teplote, bolesti, prehánkam a nejaké vitamíny.

Ak sú tabletky rozoznateľné, najlepšie do jednej malej plastovej flaštičky či zip-lock sáčku (ja na sáčok vždy nakreslím tvar tabletky a napíšem názov pre rýchlejšiu orientáciu). Takto zaberú ďaleko menej miesta.

Tip: Vopred si zvoľte veľkosť hygienického vrecka, ktoré vás bude limitovať množstvom. Nemalo by byž väčšie, ako sáčok, ktorý je predpísaný na letisku.

Čo rozhodne so sebou nebrať

Som odchovaný na skautingu a ako pravý muž, mám pri sebe vždy nožík. Teda mával som do momentu, kedy musel v obálke prvou triedou cestovať domov sám už po druhý krát. Naučil som sa teda nožík nenosiť a odporúčam to isté aj vám.

Uvedomil som si, že aj tak najčastejšie potrebujem z neho otvarák či vývrtku (milujem víno). A tak teraz nosím len malý kombinovaný otvarák na klúčoch a nemusím nič riešiť.

Ak je vašou destináciu civilizovaná krajina podobná našej, berte si len nevyhnutné množstvo peňazí v hotovosti. Za výber v zahraničí často niečo zaplatíte, ale z pohľadu bezpečia ste na tom bez hotovosti ďaleko lepšie.

Veci ako denný batoh sa ľahko dajú nahradiť športovými taškami na šnúrach, či baliteľnými batohotaškami ako ponúka napríklad Ikea. Na jednodňové prechádzky po meste sú pohodlné a nezaberajú v batožine takmer žiadne miesto.

A teraz je rad na vás

Cestovanie naľahko nie je cestovanie do nepohody, ale presne naopak. Ak si chcete cestovanie užiť a miesto starosti o množstvo vecí okolo seba sa starať len o to čo zažijete, je to tá najlepšia voľba.

Verte mi, nič vám nebude chábať!

Keď sa raz pustíte do takejto minimalizácie cestovnej batožiny, sami si časom nájdete to najlepšie z najlepšieho. To, čo bude fungovať práve vám a bez čoho si život už nebudete vedieť ani predstaviť.

Keď sa potom o pár rokov pozriete späť, nebudete chápať, ako ste mohli dakedy cestovať inak. Každý človek na letisku ovešaný ako vianočný stromček vám bude zrazu pripadať nepochopiteľný. A rozhodne aj trochu smiešny.

Príjemné cestovanie naľahko!

Máte tipy, ktoré som nespomenul a stoja za spomenutie? Máte iné skúsenosti? Budem rád, keď sa s nami o ne podelíte v komentároch.

Minimalistický zoznam vecí

Stiahni si minimalistický zoznam vecí na 3-7 dní v PDF formáte.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >