10 situácií, kedy vám audioknihy zachránia letnú dovolenku

Dovolenka je pre nás významný čas, kedy môžeme vypnúť, odpútať sa od bežného života, narušiť svoju rutinu, načerpať nové sily, zažiť nové veci, spoznať nových ľudí a miesta alebo jednoducho len spať. Každý by si mal aspoň raz za čas dovoliť trochu upustiť paru a zrelaxovať sa. Inak by mohol padnúť do čiernej diery.

A práve teraz je na to skvelý čas. Je obdobie letných dovoleniek, ponuky do rôznych destinácii sa sypú zo všetkých strán a treba sa len rozhodnúť kam sa vyberiete.

Naše letné cesty s audioknihami

Ja a Michal už máme svoju tohtoročnú dovolenku za sebou, tak už môžeme len odratávať dni do budúceho leta. Obaja pracujeme v Audiolibrixe a okolo audiokníh sa točíme nielen profesne, ale sme aj aktívni konzumenti. Chodia s nami na cesty, takže vám ušetrím trochu času a dám vám pár tipov, ktoré som pozbierala počas našich letných dovoleniek. Milujeme grécke ostrovy, takže sa každý rok snažíme navštíviť  a precestovať krížom-krážom nejaký nový. Tento rok to bol Skopelos (ak chcete vedieť/vidieť viac, tak som dovolenku dosť komentovala v instagramových storries). No každopádne ide o to, že cesta do Grécka je náročnejšia a o mnoho dlhšia ako keď sa rozhodnete, že idete do Zadaru.

Smer Grécko sme absolvovali všelijakými spôsobmi. Išli sme autobusom, autom, (trajektom) aj lietadlom. A všetky tieto cesty sú do cieľových destinácii časovo náročné. Obaja máme radi knihy a vždy pár s nami ide aj na dovolenku, ale keď ide vyslovene o cestovanie, tak väčšinou vsádzame viac na audio (a keď cestujete v noci, nepotrebujete k nim ani svetlo).

Keď cestujeme lietadlom/autobusom, tak audioknihy počúvame každý zvlášť a teda si vyberáme podľa svojich preferencii. Keď ale ideme autom, je to iná vec. Vtedy väčšinou treba nájsť niečo, čo odkývame obaja. Tento rok sme išli autom/trajektom a spolu stihli Medvědín, Černé světlo a časť audioknihy Malevil (viac o tom v článku Co posloucháme 29).

Aj na dovolenke sa viete dostať do ťažkostí a niektoré z nich vie vyriešiť aj taká obyčajná audiokniha.

10 situácií, kedy vám audioknihy zachránia letnú dovolenku

  1. Potrebujete ušetriť kilá v kufri. Keď ste už niekedy leteli, tak poznáte letiskovú šikanu. Treba si strážiť váhu svojej batožiny a šetríte miesto v kufri na prípadné darčeky. Takže tu vás audioknihy môžu zachrániť, lebo nezaberajú žiadne miesto a nič nevážia, keďže mobil by ste mali so sebou tak či tak.
  2.  Idete na dovolenku autom/autobusom. Toto prakticky vždy znamená dlhú niekoľkohodinovú cestu a potrebujete sa zabaviť. Ak ste šofér, tak sa potrebujete udržať pri zmysloch. Vtedy je presne tá chvíľa, kedy môžete byť odvážny a pustiť sa aj do náročnejších audioknižných projektov, ktoré majú aj cez 20 hodín.
  3. Vo vedľajšej izbe býva batoľa, čo plače celú noc. Verte, že vtedy vám sluchátka zachránia zdravý rozum.
  4. Na lehátku vedľa vás sa usídlila hlučná talianska rodina. ( toto sa vzťahuje aj na situáciu, kedy si sadne vedľa vás idiot v lietadle, čo sa mne stane vždy 😀 a hlučných rodín je v autobuse vždy viac než dosť :))
  5. Chcete sa pekne opáliť. Knihu treba držať v ruke vždy tak, aby vám nerobila tieň a ruka vás po čase ešte aj začne bolieť, takže aj tento problém audioknihy dokážu dosť jednoducho vyriešiť.
  6. Niekto vám chce niečo predať. Existuje jeden zaručene funkčný spôsob ako sa vyhnúť nepríjemným rozhovorom so všelijakými predajcami, čo vám chcú predať náramky, šatky alebo masáž. Niektorí vedia byť naozaj neodbytní. S nasadenými sluchátkami a zavretými očami budete hluchí aj slepí a nikto nie je tak drzí, aby vás budil 🙂
  7. Dočítali ste knihu, vylúštili krížovky a neviete, čo teraz. Stačí mať prístup niekde na wifi a nejakú audioknihu si vyberiete priamo na dovolenke.
  8. Na pláž je to ďaleko (a váš spoločník je rýchlejší než vy). Toto sa týka hlavne tých dobrodružnejších, čo sa vyberú aj na ťažšie prístupnú pláž a to vždy znamená menšiu/väčšiu túru, aby ste dorazili na miesto určenia.
  9. Nemáte benzín a ostali ste visieť na divnom mieste. V tejto situácii sa môžu ocitnúť aj tí najmúdrejší 😀 a verte, že keď v noci musíte spať v aute na divnom mieste a ani nie je isté, že tá pumpa, ktorú vidíte, je vôbec funkčná, tak čokoľvek, čo vás prenesie niekam inam, príde vhod. Audioknihy túto zázračnú moc našťastie majú. Dokážu zasiahnuť viacej zmyslov naraz a môžete aspoň nachvíľu zabudnúť.
  10. Jednoducho sa nudíte.

Pevne verím, že si toto leto užijete najviac ako sa len dá. Podarí sa vám objaviť celkom nový svet a necháte si poradiť a nejakú tú audioknihu si pred dovolenkou zadovážite, aby vás tam mohla istiť. Prajem všetkým krásne leto 🙂

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >