Frankfurter Buchmesse – (audio)knižná záplava

Do Frankfurtu na knižný veľtrh sme sa vybrali s Michalom tento rok po prvý krát. Ľudia nás tam volali už roky, no vždy sme to nejako prepásli. Tento rok sme si povedali, že musíme. Nemecko je po USA druhým najväčším audioknižným trhom na svete. Chceli sme to vidieť naživo.

Pokial poznáte Bibliotéku v Bratislave, Svět knihy v Prahe alebo London Book Fair, máte pocit podobne ako my, že knižné výstavy “poznáte”. Omyl. Všetky spomenuté sú proti tej Frankfurtskej malým stretnutím fanúšikov kníh.

frankfurter-buchmesse-10-2016-17

Frakfurtské Messe je obrovské!

frankfurter-buchmesse-map

V štyroch otvorených pavilónoch (z dvanástich!) sme sa za dva dni nachodili ako mulice. Plocha jedného poschodia každého pavilónu je približne dvoj až trojnásobkom plochy tej v Prahe. No a každý pavilón má 2-4 také poschodia. Skúste si to predstaviť.

Poznáte ten pocit v knihkupectve, ako to na vás doľahne a máte chuť sadnúť a čítať? Hmmm, aj ja.

Vo Frankfurte to však bolo presne naopak. To množstvo kníh valiacich sa na človeka z každého stánku, z každého podlažia bolo paralizujúce. Miesto nadchnutia ma akcia doslovne zaplavila pocitom, že čítať nevládzem (to že nestíham a preto počúvam audioknihy je druhá vec!).

Ak sme očakávali audioknihy na každom rohu, boli sme prekvapení. Kde tu sa mihli stánky s vydavateľmi audiokníh a vyloženými CDčkami, ktoré sa mimochodom v Nemecku stále predávajú ďaleko viac ako download, no hlavný “audioknižný priestor” bol koniec jednej chodby na treťom poschodí pavilónu 4. Malý jarmok. Audinovi sa páčilo ale aj tam.

frankfurter-buchmesse-10-2016-08

Frankfurt je podobne ako Londýn predovšetkým o dohadovaní kontraktov – nie je to predajná výstava aké poznáme z našich končín. Každý má šancu sa inšpirovať, hľadať nové hviezdy či osvedčené tituly a stretávať ľudí z branže. Pre ľudí čo tam nejdú za tým účelom? Vlastne netuším.

My s Michalom sme túžili zažiť atmosféru, rozprávať sa s ľuďmi a možno dohodnúť nejaké novinky pre budúci rok. Všetko sa nám podarilo, máte sa na čo tešiť! Napriek tomu sme z Nemecka odchádzali so zmiešanými pocitmi.

frankfurter-buchmesse-10-2016-13

Je neuveriteľné, aké množstvo kníh sa produkuje a predáva v celom svete. Je úžasné, koľko z nich sa preloží a vydá v našich končinách. Je smutné, ako málo z nich sa dostane na trh v audioknižnej podobe.

Keď sa porovnávame s Nemeckom, nie sme na tom tak zle. Teda aspoň čo do počtu vydaných titulov na počet obyvateľov. Čo sa však týka progresu vo vydávaní a teda aj v priťahovaní nových a nových ľuďí k audioknihám, zaostávame každým dňom viac a viac.

Problémom bude asi cena, pomyslia si mnohí z nás. Až na to, že v Nemecku sú ceny kníh, e-kníh a audiokníh regulované a teda vôbec nie lacné. Problém bude inde. Ale to je už na úplne iný článok.

Frankfurter Buchmesse bol rozhodne zážitok. Neviem však povedať či tak pozitívny, alebo len zvláštny. Možno potrebujem len čas, aby mi to celé sadlo.

Zopár odpozorovaných drobností nakoniec :

  1. Vo veľmi veľa stánkoch ľudia doslovne bojovali s angličtinou – napriek tomu, že to je medzinárodná výstava a napriek tomu, že Nemci sa anglicky učia. Aspoň tak nejako som to vždy vnímal.
  2. Obchodní návštevníci platia 85 EUR na 5 dní, ak je lístok kúpený cez internet. Na mieste to je už 120 EUR. Evidentne, vystavenie lístku pracovníkom v okienku je tak nákladné.
  3. S lístkom na výstavu človek získa aj lístok na mestskú hromadnú dopravu v rámci centrálnej zóny Frankfurtu.
  4. Slovenský stánok, ak sa to dá nazvať stánkom, bol spravený rovnako neprívetivo ako posledné roky v Londýne. Nie kvôli ľuďom, pozor! Knihy sú vystavené na policiach pri zadnej stene, kde sa človek pomaly bojí vojsť a pozrieť sa. Sme malá krajina, no obal predáva. Naozaj nemáme na zaplatenie trochu modernejšieho a teda prezentačného stánku?frankfurter-buchmesse-10-2016-12
  5. Vstupu na výstavu predchádza kontrola batožín. Nie skenermi, ale ľuďmi. Je to neefektívny a zbytočný proces. Prehliadka je len povrchná, čiže len zdržuje. Reálny teroristi by si kontrband rozdelilimedzi viacerými ľudmi a kontrola by si nič nevšimla. Robiť bezpečnosť pre robenie “niečoho” je o ničom. Len zdržuje.
  6. Ceny podobne ako na všetkých výstavách čo som zažil sú prestrelené a zvyčajne rovnaké všade. Bez ohľadu na lokalitu či kvalitu. Takže káva z “pumpového” automatu do kelínku stojí rovnako veľa ako presso z kvalitnej mašiny do peknej šálky. Predá sa ale evidentne všetko. Dav znesie.
  7. Mnoho z kníh v policiach u vydavateľov sú len makety (dummies) – čisté či staré knihy s obalom pripravovaného titulu. Nezačítate sa. Pýtal som sa už, čo presne tam vlastne chodia robiť bežní návštevníci?
  8. Na výstavách by malo byť zakázané rozdávať cukríky okoloidúcim. A tým som dúfam povedal všetko. Ak ste mi cez plné ústa dokázali rozumieť teda.

frankfurter-buchmesse-10-2016-07

Ak chcete zažiť svet kníh v megaprevedení, Frankfurt je to miesto. Aspoň raz za život! Ak však túžite nasať atmosféru kníh, knihkupectvo vo vašom meste je rozhodne lepší nápad. Obmedzené, ale o to uchopiteľnejšie.

Pokiaľ neodoláte a rozhodne sa pre Frankfurt, spravte to dostatočne vopred. Ceny hotelov na výstavný týždeň vyletia dvoj až štvornásobne vyššie, letenky sa zháňajú ťažko a autobusy sú plné.

frankfurter-buchmesse-10-2016-14

Buchmesse je jednoznačne lákadlom ľudí z celého sveta. A je to tam cítiť na každom kroku.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >