Novinky pre tvoje uši #9

Je koniec týždňa, začína víkend! Máš v pláne dlhé presuny vlakom, autobusom či autom? Dostal si „naordinované“ dlhé prechádzky so psom či „krpcom“ v kočíku? Alebo len máš chuť na pohodlný víkend bez naháňania sa po obchodných centrách? Tak presne pre tieto situácie sme tu MY! :o)

1. Jonas Jonasson – Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Po krátkom čase od uvedenia na trh, prichádza dnes aj do našej knižnice tento švédsky bestseller z pera Jonasa Jonassona!

Allan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí – a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti – v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět. Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.

2. Miloslav Švandrlík – Černí baroni

Černí baroni

K tomuto nie je čo dodať, iba ak snáď : br>“Súdruh vojín! Ci boha, čo tu robíte s hen tým honým? Tridsať osem stupňou. Já som mal na frontě aj dvadsať seděm stupňou a išel som na zteč. Urá-á-á! Automaty, gulomety, a tak sme tich bolševikou bili… Čo to táram, fašistou sme bili, a na nějakú horečku jebem ti boha sme někúkali.“

Satirický román Miloslava Švandrlíka v nezapomenutelném podání jeho hlavního filmového protagonisty, majora Terazkyho – Pavla Landovského. Major Terazky vede svůj šik pétépáků od průšvihu k průšvihu vstříc světlým zítřkům.

3. Mark Twain – Milionová bankovka

Milionová bankovka

Henry Adams, mladý Američan, kterého zahnala bouře na otevřené moře a jen stěží zachránil holý život na druhé straně oceánu, je v Londýně osloven dvěma bratry, milionáři. Po ujištění se, že je tento muž naprosto bez prostředků, mu nabídnou půjčku formou miliónové bankovky s podmínkou, že ji nerozměněnou přesně za měsíc vrátí. Podmínka je předmětem sázky mezi oběma bratry. Jeden tvrdí, že bez rozměnění nemůže přežít a druhý je přesvědčen, že k přežití stačí jen tu bankovku ukázat. Rozhlasová dramatizace z roku 2000 v režii Jiřího Horčičky.

4. Miloslav Švandrlík – Draculův švagr

Draculův švagr

Břitva, Guláš, Bláznivý Lorenc, Uškrcená laborantka, Tygrodlak, Imitátor, Milenka mrtvého a další příběhy z pera Miloslava Švandrlíka v podání Petra Nárožného.

5. Georges Simenon – Maigret a tělo bez hlavy

Maigret a tělo bez hlavy

V řece jsou nalezeny rozřezané části mužského těla, mrtvý jde ale těžko identifikovat, protože zatím nebyly nalezeny ruce, ani hlava. Maigret se domnívá, že jde o majitele kavárny, Calase, který má být údajně na služební cestě. Jeho manželka Aline se nijak netají tím, že má nejednoho milence, a že ke svému muži už dávno nic necítí. Posléze Maigret zjistí, že Calas svou ženu téměř denně bije, možné právě proto hledá Aline útěchu u jiných mužů. Aline i její milenec Antoine jsou zadrženi ve vyšetřovací vazbě. Oba tvrdí, že jsou nevinní. Jak si s tímto případem komisař poradí?

A posledná…

6. Georges Simenon – Maigret zuří

Maigret zuří

Další případ slavného komisaře, který své případy řeší klidně a s rozvahou.

    Obsah:

  1. Pohřešovaný poctivec
  2. Noční Paříž
  3. Služby advokáta

A nezabudnite, do konca týždňa máme pre Vás akciu „Kde starí končia, noví začínajú“ s 25% zľavou na všetky tituly Sherlocka Holmesa od vydavateľstva Tympanum.

Dúfame, že potešia.

[audiolibrix]

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >