Nejlepší audioknižní učitelé

Světový den učitelů připadá na 5. října, ale u nás si den učitelů připomínáme v den, kdy se narodil Jan Amos Komenský. Asi to bude překvapení, ale jde o datum 28. 3. – něco vám říká? Ano, celý den ho vidíte v kalendáři. Dnes je to už přesně 425 let.

A na oslavu tohoto dne se podívám na možná trochu netradiční učitele, ale přesto na této pozici fungují už dlouhá staletí. Knihy. V našem případě audioknihy. A protože nedokážu být objektivní (a kdo to dnes umí?), ty nejlepší audioknižní učitele si vyberu hezky já.

Začneme citátem, který se v různých variacích objevuje v průběhu historie a bývá přiřčen Benjaminu Franklinovi, původem by však mělo být staré čínské přísloví.

„Řekni mi a já zapomenu. 
Ukaž mi a já si to zapamatuji.
Zapoj mě a já pochopím.“

Na tuhle pravdu se přišlo dávno a traduje se mezi lidmi, přesto se jí bohužel výuka ve školách dlouho nedržela. Ta šla spíš tou cestou ukazování a vysvětlování – to má sice potenciál na to, aby si děti něco málo zapamatovaly, ale většinou jen na omezenou dobu. A v drtivé většině případů pak ani význam školy jako takové nechápou.

Tohle přesvědčení pak přechází do dospělosti – znám řadu lidí, která je dodnes není úplně přesvědčená o efektivitě našeho vzdělávání, ale to už je zase téma na jindy.

Dnes se podívám na ten správný způsob učení – totiž případ, kdy se sami zapojíte.

Knihy fungují jako učitelé dlouhá staletí a nemám tím na mysli různé příručky a encyklopedie. Ty fungují spíš na principu ukazování a vysvětlování. Já mám na mysli fikci.

Příběhy totiž mají velkou sílu a jednou z jejich možných funkcí je i to, že vás dokáží naučit mnohým věcem. Naučit vás o všemožných vědeckých tématech, ale i nahlédnout sami do sebe. Ve své podstatě se v úplně každém příběhu skrývá nějaká ta možnost se něco naučit. Ať už je to jednoznačnou formou ponaučení (třeba v případě pohádek), nebo seznámení s naprosto novým tématem, reáliemi, nebo pocity lidí.

A protože je posloucháte se zaujetím a sami se v průběhu příběhu snažíte rozšifrovat skrytá poselství, na učení se podílíte. A tím pádem jste na dobré cestě chápat a zapamatovat si na dlouhou dobu.

I proto jdu tedy na oslavu dne učitelů i narození muže, který vlastně učení za pomoci zapojení studenta vehementně propagoval (za což mu zaslouženě patří všechna sláva) vybrat 5 nejlepších audioknih, které vás něco naučí. Beru je jako typy audioknih, které byste si prostě jednou za život měli poslechnout. Vybírám moderní i klasické a jak už jsem psala výš, je to výběr extrémně subjektivní. Vlastně vybírám (audio)knihy, které na mně zanechaly stopu ještě dlouho po dočtení/poslechu.

 

Patrick Ness – Volání netvora

Cože? Tenhle článek píšu bezostyšně kvůli tomu, abych měla další důvod přesvědčovat lidi k poslechu Volání netvora? Ale jdětě! *mne si prsty…checheche*

Ale vážně – Volání netvora je sice příběh psaný pro děti, ale možná kvůli své jednoduchosti i pro příběh použitým fantastickým prvkům je pro dospělého tak stravitelný a hlavně vás dokáže nesmírně poznamenat.

Jednak se snaží vypořádat s tématem, které je součástí našich životů a každý se s ním bohužel setká, nebo s ním už nějakou zkušenost má. V případě, že už zkušenost máte, tahle audiokniha vás zasáhne už jen svou pravdivostí a tím, jak jednoduše dokáže čerpat z emocí, které jsou vám tak známé, a přesto byste ty dané pocity nikdy nebyli schopni popsat takovými slovy, která najdete v tomto příběhu.

Během poslechu se budete bavit, protože ho provázejí jednotlivé příběhy monstra, ty postupně skládají puzzle a i vy si v hlavě postupně spojujete tečky, až se dopracujete ke konečnému odhalení. Takovému, které s vámi zůstane ještě na dlouhou dobu.

 

Antoine de Saint-Exupéry – Malý princ

Říká se, že lidé se dělí na dvě poloviny – jedni Malého prince milují, jiní jím opovrhují (nebo ho spíš nechápou). Já se, zcela překvapivě, řadím do první skupiny. Protože dle mého jde o vzácný případ kraťoučkého příběhu, který v sobě skrývá o to silnější dopad.

Malý princ je jedna ze vzácných audioknih, kterou můžete poslouchat neustále dokola. A hlavně s tím, že je tu velká možnost, že v různých fázích vašeho života pro vás tahle audiokniha bude znamenat něco jiného, uvidíte ji jinak. Takže pokud jste zrovna vy těmi, kteří si k němu zatím cestu nenašli, nezoufejte. Existuje totiž možnost, že si ji teprve najdete a ono kouzlo zapůsobí.

Sama jsem byla tím případem, protože poprvé jsem četla knihu někdy na základní škole. A jako asi každé dítě jsem četla knížky hlavně jen kvůli ději. A ten mě tehdy rozhodně neoslnil. Stačilo si knihu přečíst o pár let později a ejhle… hned bylo všechno jinak!

Na světě jsou různé příběhy a každý z nich pohání něco jiného, občas je to děj, jindy je nejsilnější stránkou vývoj postav a občas je to tak, že hlavním gró jsou myšlenky. A myšlenky vyřčené princem jsou takové, která vás naučí o vás samých, ale i světě kolem vás. A hlavně jsou nadčasové, takže pravděpodobně nikdy neztratí svou aktualitu ani kouzlo.

 

Sun-C´ – Umění války

Máte pravdu, uměním války trochu vybočuji z všeobjímajícího tématu fikce, ale při vyslovení názvu článku to byla jedna z prvních audioknih, které se mi hned ukázaly v hlavě.

Umění války je vlastně vojenskou strategií rodiny Sun, ale tak dobrou strategií, že její význam přetrval stovky let a dá se aplikovat v běžném životě moderního člověka.  A to je vlastně důvod, proč jsem se rozhodla ji zařadit. Umění války pravděpodobně nebylo psáno za účelem poučit člověka o strategiích vyjednávání v pracovních situacích – a přesto ho tak dnes můžete poslouchat. A prací to nekončí.

Je to jedna z audioknih, které beru jako základ. Citace z ní dodnes fungují jako součást čínských pořekadel a frází – a nekolují jen v Číně. Tuhle audioknihu beru jako zajímavou sondu do lidské mysli, která vás vyloženě nutí se zamyslet. Jako obě předchozí audioknihy obsahuje ve svém jádře pravdu – takovou, kterou nezlomí ani čas.

Franz Kafka – Proměna

Proměna je důkazem (ostatně jako všechny audioknihy na tomto seznamu, vyjma posledního kousku), že na hluboké myšlenky nepotřebujete nekonečné množství stran. Důkazem toho, že silný příběh vzbuzující emoce a nutící vás přemýšlet o sobě i světě kolem může být kraťoučký.

Pamatuju si, že na škole ji každý nenáviděl. Je tomu tak zpravidla u většiny děl povinné literatury – a pro školy se z děl Franze Kafky často volí Proměna, protože jednak dobře reprezentuje Kafkovo dílo a hlavně je pro takového studenta stravitelná.

Já stojím za tím, že všechny Kafkovy knihy mají podobný dopad, ale právě tou úderností si Proměna získala místo mezi mými nejoblíbenějšími.

Trošku se liší od ostatních, protože tady je ta sonda do duše sice pravdivá, ale její výsledky asi nikoho z nás nepotěší. Nebo alespoň mě teda rozhodně nepotěšily. Ale ve stejný moment jsem chtěla začít tleskat, protože to zobrazení situace je prostě věrné skutečnosti.

Děj asi všichni známe (právě kvůli té přítomnosti na seznamu literárního kánonu), takže věřím, že tohle je jeden kousek, na kterém se mnou budete souhlasit. Protože jste sami někdy slyšeli či četli. A doufejme, že se i zamysleli nad současným stavem lidské rasy.

 

Walter Isaacson – Steve Jobs

Dlouho jsem přemýšlela, jestli tuhle verzi Stevova životopisu zařadit – ne kvůli tomu, že by dle mého nepatřil mezi fikci (protože každá biografie vlastně prezentuje nějaký příběh – příběh skutečného člověka), ale kvůli tomu, že se možná nemusí zdát až tolik přesahující. Podle mě ale jen na první pohled.

Ale vzpomněla jsem si na to, že jsem o tomhle životopise přemýšlela ještě hodně dlouho po přečtení a dle mého je zkrátka v jádru příběhu zase ta neochvějná pravda.

Příběh Steva Jobse vlastně vás naučí o síle i slabosti člověka, ale ne ledajakého. Představuje mysl, která jde pořád dopředu a je inspirací pro mnohé lidi, ať už v profesním nebo osobním životě. Donutí vás zamyslet se sami nad sebou a tím, co vlastně světu přinášíte.

Jako tisíce dalších audioknih vám ukáže, že svět nikdy není černobílý, že každá mince má dvě strany…a v těch klišé bych mohla pokračovat 🙂 Ta jsou mojí vinou, v audioknize nejsou.

Tenhle příběh ve vás dokáže probudit emoce. A možná i díky tomu, že se skutečně stal, je nakonec mnohem působivější.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >