Co posloucháme #8

Září se pomalu blíží ke konci a přišel čas i na to, abychom se s vámi poděleli o to, co zrovna posloucháme. V komentářích máte šanci prozradit nám, co zrovna posloucháte vy! Pište, my jsme zvědaví 🙂

Petra – Empire of storms

Empire of Storms Pokud posloucháte náš podcast Audinovinky, tohle asi není překvapení. Poslouchám pátý díl série Skleněný trůn (ano, u nás zatím vyšly první tři díly – česky i slovensky). Pátý díl má název Empire of Storms. Protože jde o pokračování série, tak stejně z děje nemůžu nic prozradit, ale pokud vůbec neznáte Skleněný trůn – jde o fantasy sérii, jejíž hlavní hrdinka jedním z nejlepších nájemných zabijáků v zemi, ale v prvním díle musí bojovat o život a šanci stát se královským šampionem.

Tak, nejkratší způsob, jak jsem to dovedla popsat 🙂 Určitě to znáte, když se snažíte ostatním vnutit něco, co máte rádi. Slova nestačí k tomu, abyste dovedli vyjádřit své nadšení. Já většinou přistoupím k dalšímu kroku a knihu prostě člověku koupím… Skleněný trůn jsem zrovna za poslední rok darovala čtyřem lidem. Je šance, že i letos o Vánocích ještě k někomu zavítá 😀

Předchozí díly jsem všechny četla v podobě ebooku, poslouchám poprvé a musím říct, že jsem spokojená. Pořád je tam totiž ten pocit radosti, že jste zpátky ve svém oblíbeném světě. Možná to tak u sérií nemáte, ale já ano. Vždycky rok čekám na další díl a potom mám ten skvělý pocit, že se zase můžu začíst, vrátit se do oblíbeného světa a chvíli zapomenout na realitu. V téhle realitě je navíc hlavní hrdinka chytrá, sarkastická, vtipná, miluje knihy i oblečení…no a taky je nejlepší nájemný vrah v celé krajině. Co víc si můžete přát?

 

Jakub – Modré stíny

Modré stínyV rámci příprav akce Audioknihy NAHLAS! 2016, která koncem října uvede 11 audioknižních novinek, mám možnost slyšet některé z nich. Například detektivku Michala Sýkory Modré stíny.

Ta je známá i z vydařeného televizního seriálu a tak příběh ani osoba pachatele nejspíš překvapí jen zapomnětlivce. V audioknižním zpracování svěřil režisér Michal Bureš četbu dvěma hlasům: Petru Kubesovi (loňský Nesboho Syn) a Simoně Postlerové, která vstupuje do děje vždy s postavou vyšetřovatelky Marie Výrové. Vícehlasé četby mně osobně sedí – lépe udržují pozornost a nemají tendenci spadat do monotónnosti. Ale ta u Modrých stínů nehrozí – kombinace napětí a vtipu je prověřená a posluchači, kteří alespoň trochu znají Olomouc, si budou libovat i v popisných částech.

České detektivky mě zatím příliš neoslovily – jsou často naivní a při honbě za cizími vzory působí nechtěně směšně. U Modrých stínů jsem se bavil a myslím, že se budou líbit i dalším posluchačům.

 

Michal – Mortdecai

Mortdecai - Záhadný případ s kníremKto ma pozná, ten vie, že moc nemusím lietanie. Na jednej strane ho mám z viacerých dôvodov rád, na druhej strane pred odletom vždy trpím nervozitou. A keďže som vedel, že ma neminie let do Londýna, siahol som po humornej audioknihe, aby som uľahčil mojim myšlienkam. Konečne teda došiel rad na Mortdecaia a jeho roztomilé fúziky.

Toto je asi jediná a ak nie jediná, tak jedna z veľmi mála výnimiek, kde som najskôr videl film a až potom čítal/počúval knihu. Kniha v zásade s filmom skoro vôbec nesedí, ale to absolútne nevadí, lebo vtipné sú oboje. Ale kniha je, ako inak, oveľa vtipnejšia. Je doslova nabitá skvelým suchým humorom a tak sa vlastne budete smiať alebo aspoň hihňať celú dobu. Navyše, výkon interpréta (Lukáš Hlavica) absolútne geniálne vystihol povahu Mortdecaia, takže vaša bránica naozaj dostane zabrať.
Pokiaľ ste videli film a páčil sa vám, tak určite siahnite aj po knihe.

Prečo? Nastal totiž zaujímavý efekt, ktorý som nečakal – celú knihu som si predstavoval hercov, ako by tú ktorú scénu zahrali a tým sa to celé stalo ešte zábavnejšie. Pre mňa je toto bez preháňania asi najlepšia audiokniha, ktorú som tento rok počúval.

Po dopočúvaní som rozpočúval Čtvrtou oběť, zrovna mi to vyšlo na let späť z Londýna a ako nikdy v lietadle nedokážem zaspať, tentokrát som zaspal, takže o tejto audioknihe sa rozpíšem viac nabudúce.

Mimochodom, ak aj vy trpíte obavami z lietania, toto video vysvetlujúce čo sa počas letu deje a čo znamenajú jednotlivé zvuky vám pomôže. Vyskúšané za vás 🙂

 

Ivan – The Graveyard Book

The Graveyard bookDlhé mesiace som mal vo wishliste audioknihu Neila Gaimana The Graveyard Book. Veľa som o nej počul a čítal, ale nikdy som sa nedokopal ku kúpe a počúvaniu. Úprimne, vždy ma odradil obal. Mal som po čase pocit, že som si to zle pamätal a je to nejaká detská audiokniha.

Minulý týždeň som si ale znova o nej trochu prečítal a rozhodol sa. Začal som počúvať a napriek tomu, že mám za sebou len niečo cez hodinu, je skvelá! Parádny jazyk, chutne sa vyvíjajúci príbeh a navyše, čítaná originálnym a veľmi dobrým hlasom samotného autora. Napriek tomu, že audiokniha vznikla takmer pred desiatimi rokmi je vynikajúco ozvučená a čistá.

Po posledných Kingoch, Childoch a Connellyoch je to príjemná zmena žánru a jazyka. Pri počúvani po úplne zabúdam na okolie, lebo si vychutnávam nielen dej, ale aj štýl a frázovanie. Už sa neviem dočkať ďalšieho behu či šoférovania. A viete čo? Idem na nákup! Tých 20 minút v aute bude rozhodne príjemne strávený piatkový čas. Nobody, o chvíľu sa počujeme. Vy ostatní, ahojte nabudúce.

 

 

Mirka – ERILIAN

ErilianPred bratovou svadbou som „nutne potrebovala“ topánky a tak som chodila nekonečne dlho po obchodoch. Mala som chuť na trochu hudby a jasné, že keď som si šla zapnúť prehrávač, zistila som, že je úplne vybitý. Vôbec, ale naozaj vôbec som nemala chuť na počúvanie audiokníh, ale nemala som na výber, tak som pozrela, čo mám stiahnuté v aplikácii a jediné, čo som našla bol Erilian, na ktorý som sa síce chystala, len som zrovna nemala náladu :/

No a musím povedať, že aj keď som pôvodne vôbec nechcela v ten deň počúvať audioknihu, tak ma dosť rýchlo chytila. Čítala som predtým nejaké recenzie, kde sa písalo, že je to pre deti a že sa im nepáči interpretka, ale ja osobne som na nej nič zlé nenašla. Najlepšou cielovou skupinou je síce naozaj mladší poslucháč , ale mne YA nevadí.

Sú tam kúzla a dej je jemne romantický, takže čo na tom môže byť zlé? Osobne som strašne fascinovaná kúzlom, ktoré sa jablko snaží presvedčiť, že je hruška. 🙂 Zatiaľ som sa v počúvaní dostala tak za polovicu, tak ešte mám také 3 hodiny pred sebou, tak ešte neviem, aký bude koniec a som zvedavá.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >