Poslouchejte se sklenkou vína

Dnes je den pití vína. Výmluvu na sklenku nepotřebujete, znáte ty studie o tom, jak moc je sklenka prospěšná. Ale je to pěkná příležitost! A u památky tohoto krásného dne (a jaké to štěstí, že zrovna vyšel na sobotu) jsem se rozhodla podívat na audioknihy, které byste si měli vychutnat se sklenkou vína.

Tak se do toho pustíme, tady je top 5 audioknih, k nimž byste si měli otevřít dobrou lahev a vychutnat si oboje do posledního doušku.

 

Peter May – Kritik

Začneme tou, která de facto inspirovala článek. Kritik je detektivním příběhem skvělého Petera Maye, který vás zavede mezi vinaře ve Francii. Ano, u téhle audioknihy je víno prakticky nutností, protože na něj při poslechu stejně budete mít chuť. Je to jako nemít nic k jídlu a koukat se na film, kde všichni jedí pizzu. Za chvíli si objednáte pizzu, protože to ani nejde jinak. A ke Kritikovi zkrátka potřebujete sklenku.

 

Helen Fieldingová – Dítě Bridget Jonesové

Bridget Jones se s postupem letem prakticky stala ikonou a stejně tak ikonická je i sklenka vína v její ruce. Tak se přímo nabízí spojit její příběh s pitím lahodného nápoje. Hezky si odpočinete od každodenních strastí běžného života, od srdce se zasmějete, v některých absurdních problémech Bridget se třeba najdete…a zkrátka si užijete fajn relax. V pití u tohoto dílu je i trocha ironie, protože vzhledem k Bridgetinu těhotenství budete pít i za ni 🙂

 

Daniel Glattauer – Dobrý proti severáku

Tahle audiokniha plyne jako voda, už jen vzhledem ke své formě. Je totiž moderní variací na epistolární román – v centru dění nejsou dopisy, nýbrž e-maily. Velice vtipné a zábavné e-maily mezi lidmi, kteří se spojili naprostou náhodou (tedy omylem jednoho z nich). Tenhle příběh přímo vybízí k tomu, abyste si vzali sklenku a pěkně se zasmáli. Je v něm samozřejmě i romantika a takový ten element, že by se to mohlo stát i vám (ač se to někomu může zdát neuvěřitelné – mě osobně zaujal příběh už jen kvůli tomu, že přesně takhle se moje známá seznámila se svým stávajícím přítelem, takže stát se to opravdu může). Zase je to ten podobný typ příběhu, u kterého se budete bavit, odpočinete si, možná se i zamyslíte nad kyber prostorem a lidmi. Ale podstatné je, že si to užijete – a se sklenkou vína to jde ruku v ruce!

 

Jan Werich – Forbíny vzpomínek

Co si tak obvykle spojíte s představou sklenky vína v ruce v klidu doma? Pohodovou atmosféru, dobrou náladu. A k tomu se hodí i trocha sentimentu. Kdo z nás může říct, že při pití vína nebyl aspoň chvilinku alespoň malinko sentimentální. A v tomhle příjemném klidu si můžete užít i trochu vzpomínek a užít si vlídné a přátelské vyprávění Jana Wericha. Forbíny vzpomínek jsou nahrávkami živých besed bez jakékoli autocenzury (i vnější cenzury) – a jak tvrdí popisek audioknihy, Werichova nebojácnost byla přímo udivující a opojná. Tyhle vzpomínky tak nejsou jen sentimentální, ale i nefalšované a poučné. A s kým jiným už byste chtěli vést takový rozhovor nad sklenkou vína, že?

 

Tim Robbins – P jako pivo

Udělejte to z recese! Pohádka P jako pivo asi inspirovat k pití piva nemá – je o mnohem chytřejší. A vtipnější. Ale pokud ji poslouchá dospělý, asi se moc neubrání. Ale vy jste recesisti, vy si u toho otevřete víno! A bez ohledu na druh moku si tuhle audioknihu užijete – i když nejste dětmi. Proboha, dětem to víno nedávejte. Pusťte si ji sami před krbem – pokud nemáte krb, tak před ústředním topením (představte si ten obrázek a pokud máte pouze podlahové vytápění, ležte na zemi).

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >