Audioknihy na filmovém plátně

Podzim se přiblížil rychlým tempem a s ním nás teď v kinech čeká dávka (doufejme skvělých) filmových zpracování vašich oblíbených audioknih. Podíváme se spolu na filmy, na které se můžete těšit a srovnávat s audioknižní podobou.

Dítě Bridget Jonesové

Tady teoreticky trochu podvádím, protože třetí film o Bridget Jones je založen na sloupcích Helen Fielding, které začala pro deník Independent psát už v roce 1995 (na jejich základě pak vznikly knihy a např. třetí díl se dějově velice liší). Ale protože zrovna vychází první díl a Bridget je ve své podstatě takový kult, bude dobré, když si ještě před filmem poslechnete i ten první díl, Deník Bridget Jonesové. Kdybych napsala, že premiéra filmu je za rohem, ještě bych to zmírňovala 🙂 Premiéra filmu nás čeká zítra, kdy také vychází audiokniha Deník Bridget Jonesové oficiálně (ale zatím si ji můžete pořídit v předprodeji a čtvrtka už je dostupná k poslechu). Zpět k filmu – jeho děj vám ani nebudu vypisovat, protože trailer vám prozradí přesně to, co od něj můžete čekat. Zajímavostí je, že na napsání scénáře k filmu se krom Helen Fielding podílela i Emma Thompson, kterou ve filmu uvidíte jako Bridgetinu doktorku. Ostatně scénu s ní uvidíte i v traileru:

 

Dívka ve vlaku

O Dívce ve vlaku už byla řeč na začátku roku, ale její čas se už přiblížil a k dispozici máme trailer, takže ji zmiňuji znovu. Film má v českých a slovenských kinech plánovanou premiéru na 6. října. V hlavní roli Rachel uvidíte Emily Blunt (znáte ji třeba z filmů Ďábel nosí Pradu, Gulliverovy cesty, nebo Lovec: Zimní válka). Režie se ujal Tate Taylor, který už má na kontě jinou populární zfilmovanou knihu, Černobílý svět (v originále The Help). Pokud jste si Dívku ve vlaku ještě neposlechli, čeká vás napínavý příběh Rachel, která po cestě vlakem ráda pozoruje z okna jeden pár. Ale jednoho dne uvidí něco, co neměla. V tu chvíli se spustí příběh plný neočekávaných zvratů. Myslím, že i trailer vám dost napoví:

 

Muž jménem Ove

Ve Švédsku už měl premiéru loni, ale k nám do kin se chystá 10. listopadu. Jde o švédskou produkci a v hlavní roli Oveho uvidíte skvělého Rolfa Lassgårda.
Film je samozřejmě založen na stejnojmenné předloze Fredrika Backmana, která před lety naprosto okouzlila svět. Ač se totiž film i audiokniha řadí mezi komedie a satiru, dočkáte se v nich i dramatických a lidských momentů. Což ostatně prozrazuje i trailer na film, který je bohužel k dispozici jen s anglickými nebo francouzskými titulky. Příběh Oveho určitě znáte, ale pokud ne: Ove je takový ten soused, kterého byste na první pohled nechtěli mít. Je totiž bručoun. A když se naproti němu nastěhuje, která mu místo pozdravu nacouve do poštovní schránky, rozjede se skvělý příběh o tom, že každá mince má dvě strany a nic třeba není, jak se zdá. Víc ani nechci prozrazovat, pokud jste si audioknihu neposlechli, máte ještě čas to stihnout před filmem. A zatím se na motivujte trailerem.

 

Inferno

I o Infernu byla řeč ze začátku roku, premiéra nás ale čeká na podzim – konkrétně 13. října. V roli symbologa Roberta Langdona opět uvidíte Toma Hankse a režii filmu má zase na starosti Ron Howard, pod jehož taktovkou už vznikly oba předchozí filmy série – Šifra mistra Leonarda a Andělé a Démoni. Filmaři v sérii rovnou přeskočili k populárnímu Infernu, na jehož začátku se Langdon budí na nemocničním lůžku – aniž by věděl, kde je a jak se tam dostal. Ve svých věcech navíc najde podivný předmět a ani o něm netuší, kde se u něj vzal. Pak už čekejte obvyklé hledání a vyšetřování se spoustou symbolů a hádanek, na jaké jste u Dana Browna zvyklí. Pro inspiraci zase nabízím trailer:

 

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Sice má premiéru jako jeden z prvních, ale zmiňuji ho v článku jako poslední. Proč? Audiokniha Sirotčinec slečny Peregrinové totiž ještě nevyšla. Ale chystá se na vás hodně brzy! Pokud jste o Sirotčinci nikdy neslyšeli, tady je něco málo: V příběhu sledujete hlavní postavu Jacoba, kterému zanechal dědeček stopy, po nichž se teď Jake vydává. A díky nim objeví na tajemném ostrově opuštěný Sirotčinec, místo, kde mají děti zvláštní schopnosti. To ale v příběhu není jediná zvláštnost. Zbytek vám asi prozradí trailer a brzy se můžete těšit na audioknihu v podání Viktora Dvořáka. Premiéra filmu je stanovena na 29. září. 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >