Co posloucháme #19

Srpen včera skončil (mimochodem, zbývá už jen 16 týdnů do Vánoc! hehe) a s každým koncem měsíce je tu i naše psaní o tom, co zrovna posloucháme. Takže pokud jste aspoň tak zvědaví jako my sami, tady to je. A jako obvykle – v komentářích je místo pro to, co zrovna posloucháte vy. Naši zvědavost už jsem zmiňovala, že? 🙂

 

Mirka

Tereza Janišová - ErilianPráve som dopočúvala tú najdlhšiu audioknihu EVER. Začala som minulý rok na dovolenke a skončila som teraz 😀 a volá sa Erilian. Dobre neni to pravda.

Zobrala som si ju vtedy dovolenku, ale ďaleko som sa nedostala aj napriek tomu, že sa mi kniha páčila. Veľa sme sa potulovali alebo som si kreslila po kaviarňach alebo na pláži, pričom je audiokniha inak dobrá kulisa (ešte k tomu, keď ide o fantasy), ale tak dáko som radšej počúvala okolitý svet, more, atmosféru alebo dáku párty hudbu.

Erilian jednoducho zapadol. A pravdepodobne preto, že som sa práve začala chystať na tohtoročnú dovolenku, sa zrazu zázračne objavil a začala som počúvať tam, kde som predtým prestala.

Ja viem, že sú na to rozporuplné názory, ale ten môj je isto správny a najlepší 😀 Ja som si Erilian zamilovala. Je to magické, romantické a aj napriek tomu, že je to predvídateľné, som bola na konci prekvapená (asi som niekde nedávala pozor).

HonzaS to u nás na webe opísal úplne podľa mojich predstáv, tak si požičiam jeho slová: „Je to krásně zamilovaný poetický příběh okořeněný magií a legendami.“ A mne sa zdá ešte aj inšpiratívny, lebo už počas počúvania sa mi zjavovali v hlave rôzne obrazy a zjavujú sa mi aj teraz, keď naňho myslím.

 

Ivan

Ben Goldacre - Bad SciencePosledný týždeň som sa dal do dlho odkladanej audioknihy Bad Science od Dr Ben Goldacreho (kniha, pod názvom Prolhaná věda vyšla v roku 2013 vo vydavateľstve Computer Press).

Počul som o nej už v minulosti, ale nevedel som sa k nej nejako dokopať. Vždy mi chýbala odvaha na túto “odbornú knihu” – aspoň tak som si ju predstavoval. Aká chyba!

Titul je napísaný ľahkým, zrozumiteľným a veľmi sarkasrtickým tónom, ktorý Rupert Farley svojim prednesom perfektne maximalizuje. Miesto nudného menovania faktov je to audiokniha plná hlášok, ktoré zabavia niekedy viac ako Ove či Storočný starček! Aj keď, úprimne, niekedy je to skôr do plaču ako nás farmaceutické spoločnosti a rôzni “experti” skúšajú manipulovať. Často úspešne.

Veríte homeopatii (no nazdar!)? Novým Ibuprofenom čo sú “zaručene lepšie” ako tie staré? “Obohateným vitamínom”, ktoré z vás spravia nezničiteľných? Alebo si myslíte, že správy typu “jediná účinná diéta” či “zaručený spôsob ako predísť infarktu!” majú nejaký odborný základ? Táto audiokniha by mala byť povinné počúvanie pre každého dospelého človeka. Otvára oči a zatvára peňaženky pred nezmyselnosťami, ktoré sa nám okolie snaží predať.

Základnou myšlienkou samozrejme nie je zasmiešňovanie firiem, ľudí či princípov, ale zdvihnutie povedomia ľudí k tomu, aby neverili všetkému, čo na nich z reklám, článkov ba dokonca úst “odborníkov” a lekárov vyskakuje. Zahmlievanie, parafrázovanie, vlastné vykladanie výsledkov a metodológii pre dosiahnutie zisku na úkor stáda (nás ostatných), je najbežnejšou taktikou vo svete výskumu, zdravia a jedla. Neveríte? Vypočujte (prečítajte) a zhodnote sami.

 

Petra

Pavel Šenkapoun - Webcopywriting pro samoukyTrocha neškodného kofeinu se postarala o to, že se mi včera v noci podařilo doposlouchat Webcopywriting pro samouky. Poslouchám teď jen před spaním, takže jsem hezky po půl hodince postupovala audioknihou. Ale teď musím říct, že je mi docela líto, že skončila. Gustav Bubník už mě tak pravidelně příjemně uspával. Jde o audioknihu z oblasti osobního rozvoje, ale je až neuvěřitelné, jak často jsem se u ní nahlas zasmála.

„Reklamní agentury vám řeknou, že jazyk má být přátelský, živý a vstřícný. Ještě že nám to ti reklamní mágové připomněli! Abychom náhodou náš e-shop nenaplnili nepřátelskými texty, psanými nějakým mrtvým jazykem. Třeba sanskrtem.“

Ale co bych taky mohla čekat od textu, který napsal copywriter, že. Obsahově v něm pro mě tolik novinek nebylo, ale přesto jsem si spoustu informací utřídila a hlavně jsem se u toho neskutečně bavila. Občas tedy i mimo záměr autora – totiž jedinou mou výtkou je výslovnost pana Bubníka v případě anglických slov (a ještě hůř vět), kterých je v audioknize požehnaně. Ta slova ještě z 60 % šla, ale věty byly úsměvné.

A občas se vyskytly i takové pikošky jako indžidžment, u něhož bych bez předchozí znalosti termínu ani neodtušila, že jde o engagement 😀 Naštěstí se tam takových omylů vyskytuje pár a nebrání to tolik v poslechu. I proto má audiokniha za mě celkově pět hvězdiček. Pro cílovku je naprosto bezvadná – skvělý obsah v kombinaci se super formou. U osobního rozvoje je to tak trošku výjimečný stav. Teď ji budu všem kolem sebe doporučovat!

 

Michal

Trevor Noah - Born a CrimeZa posledný mesiac som dosť času strávil za volantom a tak som mal času na počúvanie habadej.

Pokiaľ viete anglicky, mohla by sa vám páčiť audiokniha Born a Crime od Trevora Noaha. Trevor je standup komik, má vlastnú TV show ale hlavne, pochádza z Južnej Afriky a vyrastal v nej počas Apartheidu.

Táto audiokniha je skvelá kombinácia vtipnu ale zároveň aj vážnosti. Chvíľami sa budete baviť, napríklad keď Trevor bude popisovať, ako sa mu nechcelo na latrínu a tak spravil veľkú potrebu uprostred domu, na novinový papier a to v momente, keď doma nebol nik, okrem jeho slepej babky. No a chvíľami sa vám budú tlačiť slzy do očí, napríklad v momente, keď popisuje ako mu brat oznámil, že jeho nevlastný otec strelil jeho mamu do hlavy…

Proste, jedna z najlepších audiokníh, aké som za poslednú dobu počul. Audioknihu si nahovoril sám, čím dostala ale že absolútne totálny nádych autentičnosti.

A pokiaľ vás téma Apartheidu zaujíma, dotýka sa jej napríklad aj Henning Mankel vo svojej audioknihe Bíla lvice. Ale aj Jonas Jonasson v Analfabetke, která uměla počítat, i keď tam nejaké vzdelávanie asi moc nečakajte, nakoľko ide o humornú knihu a zápletku.

No a rozpočúvanú mám aktuálne audioknihu Dívka, která spadla z nebe. Tiež jedna z audiokníh, ktorú som odkladal a o to radšej som, že som si na ňu konečne spravil čas aj náladu.

Audiokniha je výborne nahovorená, nahovorila ju Lucie Pernetová, ktorú máte možnosť poznať napríklad z audiokníh Pauly Hawkins (Do Vody, Dívka ve vlaku). Jej interpretácia sa mi zdá famózna a pripisujem to dvom veciam. Jednak tomu, že to nie je jej prvá audiokniha a teda už je patrične “rozrozprávaná” a tiež tomu, že je v tejto audioknihe jedinou interprétkou, čo jej nesmierne pristane.

Pokiaľ by sa vám teda chcelo ísť späť do roku 1943, do druhej svetovej vojny a sledovať príbeh iba 20-ročnej Marian, ktorú po výcviku vysadia vo Francúzsku aby pomáhala miestnemu odboju a precítiť trochu túto dobu a aké to je, byť na tajnej misii, za mňa spravíte len a len dobre. Lebo audiokniha vás verím bude, rovnako ako mňa, baviť od úplne prvej minúty…

 

Jakub

Agota Kristofová - Velký sešitVždycky mě potěší, když v literatuře narazím na opravdové umění. V záplavě titulů, které u nás vycházejí, je to velmi složité – reklama většinou pracuje s prodejností, která s literární kvalitou není v přímé úměře. A audioknižní trh ten knižní poměrně věrně kopíruje (ne co do rozsahu, bohužel).

Vzniká celá řada zvukových zpracování průměrných až podprůměrných knih, které plní funkci spíše rekreační než umělecky naplňující. Nijak je neshazuji – svou funkci plní dobře. Jen bych si občas rád oddechl od oddechovek (hle, jazykolam) a začetl a zaposlouchal se do něčeho trvalejšího.

V srpnu se mi to podařilo. Poslechl jsem si Velký sešit – román od Agoty Kristofové v interpretaci Kryštofa Hádka. Silný příběh psaný úžasnou formou, která posluchačům emoce nevnucuje, ale vzbuzuje je v nich. Poměrně rozsáhle jsem o Velkém sešitu psal v recenzi pro naposlech.cz, proto vás odkážu na ni. Zde už jen doporučení: Velký sešit si rozhodně přečtěte nebo poslechněte – zůstane ve vás.

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >