Co posloucháme #16

Květen se pomalu blíží ke svému konci a na takové měření uběhlých měsíců vám slouží náš pravidelný „segment“ Co posloucháme. Já si díky tomu vždy uvědomím, kolik času už máme z nového roku zase za sebou, nebo že za chvilku už zase budou v obchodech prodávat čokoládu na Mikuláše (očekávám tak za 2 měsíce, hehe).

Každopádně se dostáváme k té šanci podělit se o to, co zrovna posloucháme (já vím, z názvu článku to asi bylo pochopitelné). A snad poprvé jsme se sešli v tom, že všichni posloucháme česky. A jako obvykle nás zajímá, co zrovna posloucháte vy a jak se vám to líbí?

Tady jsou audioknihy, které hrají nebo nedávno hrály v uších nám.

Ivan

Naposledy som sa dal do počúvania posledného komisára Wallandera v audioknihe Pátá žena. Mankella som si obľúbil už v prvej audioknihe Vrazi bez tváře a keďže mi hlas Jiřího Vyorálka k týmto príbehom veľmi sedí, vraciam sa ku každému novému pokračovaniu.

Na rozdiel od moderných severských detektívok su “wallanderovky” ešte zo starej školy, kde nie je taký dôraz na opisovanie brutality do všetkých detailov. Aj keď, ani tieto nie sú zďaleka také nevinné ako staré-dobré “poirotovky”.
Dej je ako vždy písaný svižne. Proti úplnej moderne s trochu viac opismi spoločenských javov, ale to je Mankell. Kto sa rád dozvie aj trochu viac ako len ako zabil kto a koho, nebude ľutovať ani minútu počúvania. Na celom diele po toľkých superlatívoch napísaných vyššie mi však predsa niečo vadí. A to už od prvej audioknihy.

Prekladateľ a korektor naozaj neboli príliš tvorivý, lebo keď Walender povie v hodine desiaty krát “odtušil”, otvára sa mi vo vačku stará-dobrá rybička.

 

Michal

Ja som práve medzi dvomi audioknihami. Dopočúval som Totální Rauš od Normana Ohlera a to aj keď to nezapadá do typu audiokníh, ktoré bežne počúvam a páčia sa mi.

Táto audiokniha sa venuje užívaniu rôznych drog v tretej ríší a to ako vojakmi, tak samotným vodcom. A úprimne? Ak je aspoň polovica z toho pravda (a vyzerá, že je to pravda kompletne), tak je až neuveriteľné, že táto téma bola takto spracovaná až teraz.

Samozrejme, celé je to podané chronologicky a v kontexte daných udalostí, takže pokiaľ máte medzery v histórii druhej svetovej vojny ako takej, tak sa veľa dozviete aj o nej.

Nevedel som čo čakať, ale som milo prekvapený. Audiokniha je veľmi zaujímavý, pútavá a navyše skvelo nahovorená (nahovoril Vasil Fridrich, môžete ho poznať z Všemi dary obdarovaná). Môžem rozhodne len odporučiť.

A keďže po dopočúvaní som išiel zase na nejaké resty, t.j. audioknihu, ktorá je staršia, ešte som ju nepočul ale chcel by som, tak som rozpočúval Elona Muska.

Počul som necelé dve hodiny, zatiaľ to však vyzerá na ďalšiu bombu – jednak je Elon Musk zaujímavý tým, čo doteraz dokázal a druhak je na nej tiež famózna interpretácia, takže sa to počúva tak nejak samo. Ale o nej prípadne nabudúce.

 

Mirka

Nedávno do našej ponuky pribudla audiokniha Čtení o hradech, zámcích a městech od Eduarda Petišku. A moje senzory hneď začali blikať, že áno, áno, toto chcem! Keďže som ako malá chcela byť princezná a hrady k princeznej vždy patrili, tak mi istá fascinácia ostala doteraz.

Hrady a zámky proste milujem a keď sa vyskytujem v meste, kde sa nejaký nachádza, tak ja tam musím byť a vidieť ho. Som taký ten turista s mapami, trasami a itinerármi, čo musí všetko vidieť a otravuje ostatných až kým sa tam naozaj nedostane.

Miesta, ktoré majú svoju históriu mi prídu zázračné a niekedy, keď tak stojím na nejakom nádvorím tak mám tak trochu pocit ako keby som cestovala v čase. A rozmýšľam, či keď zavriem oči a budem moc chcieť, tak sa mi ten „obraz“ objaví. No a zdá sa mi, že audiokniha práve tomu napomáha a dokáže ukázať/vytvárať nejaký „obraz“.

A druhá vec, ktorá ma hneď potešila na prvý pohľad, sú interpreti. Josef Somr a Miroslav Táborský sú v mojej TOP3 najobľúbenejších interpretov, takže pre mňa neodolateľná audiokniha.

 

Petra

Nevím, jestli už mi definitivně přeskočilo, nebo je to jen nostalgie, ale poslouchám už zase pohádky. Před spaním. Proč ne 🙂 Čte mi je Miroslav Táborský, lépe řečeno vystupují tam i jiné skvělé hlasy jako Klára Sedláčková Oltová, jen já mám hlas pana Táborského prostě s audioknihou spojený, nejvíc se mi vryl do paměti.

Poslouchám ji už podruhé dokola, jmenuje se Pohrátky (aneb cesta pavoučka Vincka). A je tak nádherně natočená a provedená, že…ji poslouchám podruhé, však jsem to už říkala. Poslouchám totiž před spaním a vždycky slyším tak 15 minut a potom usnu. Působí to na mě jako správná pohádka čtená rodičem přesně za tím účelem.

Když jsem poslouchala Pohrátky poprvé, nedokázala jsem je vypnout a slyšela jsem je celé na jeden zátah. Asi to není tak složité, neb mají jen něco málo přes hodinu. Ale jak říkám často, před spaním mi většinou stačí ten časovač v aplikaci na 15 minut a i tak ráno přetáčím o 5 minut zpátky, protože jsem mezitím usnula. Takže mě něco musí zaujmout, abych zůstala vzhůru.

Dneska už se k téhle audioknize vracím každý večer hlavně proto, že je to takový hezký odpočinek a uklidnění před spaním. Když se ale vrátím k tomu prvnímu poslechu, chvilku jsem váhala, jestli to nevypnu. Hlavní hrdina je pavouček. A jako dospělý člověk (alespoň navenek) se moc neumím odpoutat od té své vlastní představy pavouka… a tak jsem ležela v posteli s neodvratitelným pocitem, že po mě něco leze. Musela jsem si vzít baterku (ale jděte… jasně, že nemám baterku, rozsvítila jsem ji na telefonu…) a prozkoumat okolí. Potom už jsem se zaposlouchala a na to, že je Vincek pavouček, jsem zkoušela zapomenout.

Hrozně se mi líbí taková laskavost a dobrosrdečnost, která z téhle audioknihy přímo čiší. Kdybych vybírala něco pro děti, sáhnu po ní okamžitě. Jsou v ní části, nad kterými se jako zdravý skeptik pousměju – např. tak krásně podaný popis českého člověka, který je šikovný, vynalézavý a vždy si najde cestu. Ach ano, s tím souhlasím, jen ne v úplně pozitivním slova smyslu. I tak je hezké v sobě zase jednou objevit tu dětskou duši a prostě vypnout.

Celkově to pro mě bylo příjemné překvapení. Takže primárně určitě doporučuju pro děti, protože je to nádherně barvitá audiokniha a dokážu si představit, že vyprodukuje zajímavé konverzace s rodiči a zároveň i pomůže dětem trochu lépe poznávat svět kolem sebe. Ale pokud jste dospělý, který má občas tak trochu plné zuby světa, zkuste ji taky. Třeba na vás bude mít stejný vliv jako na mě.

 

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >