Jak vám ranní rutina pomůže být přes den produktivnější

Já sama jsem většinu života věřila tomu, že jsem takzvaná sova a pracovat zvládám spíš v noci (a nejlíp při té panice způsobené hrozivě se blížícím termínem). Vstávat brzo by mě ani nenapadlo, nejsem blázen. Tam to nekončí. Taky jsem byla přesvědčená, že nepořádek i chaos jsou vlastně takovým ideálem, protože… „pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos“.

A teď tu sedím a chystám se vás přesvědčit, že je to úplně naopak. Že byste měli vstávat dřív, i když nemusíte. Pokud chcete být produktivní, pokud chcete něco dokázat, budete potřebovat systém. A všechno začíná ráno. Když vyhrajete nad ránem, máte už vyhráno na celý den.

Tak se pojďme podívat na to, proč byste do svého života měli zavést nějakou formu ranní rutiny.

U inteligentního člověka je rutina znakem cílevědomosti – W. H. Auden

Ach, ta rána…

Řekněte mi, jestli vám tenhle obrázek něco říká: nejdřív třikrát zacvaknete budík, abyste vstali co nejpozději. Nestíháte, takže vynecháte snídani, rychle hledáte, co si vzít na sebe, ranní hygiena a utíkáte do práce…

Věřím tomu, že zbytek dne nepokračuje o nic líp. Jednak budete po cestě nebo už před ní na telefonu, nejlépe kontrolovat, co je nového na sociálních sítích nebo co vám přišlo za maily. A zbytek dne už se cítíte unavení, nedaří se vám udržet pozornost, potřebujete pít hektolitry kafe, abyste v sobě nasbírali alespoň notnou dávku entuziasmu potřebnou pro doklepání pracovního dne.

V čem je problém? Začíná hned ráno. Pro člověka je totiž nejlepší, když se ráno pokud možno nemusí rozhodovat. Proto je rutina tak skvělá. Nejlepší bude, pokud třeba první půl hodinu (ještě lépe hodinu) denně budete mít vždycky stejnou a nebudete se muset rozhodovat a stresovat hned po ránu.

Jistota je váš nejlepší kamarád

Každý máme po probuzení určitou dávku energie a jakmile se ráno rozhodujete o hloupostech a hledáte a zoufáte, zbytečně si ji spotřebováváte. Věděli jste, že třeba Mark Zuckerberg (zakladatel facebooku) nosí každý den stejné oblečení (ENG) právě proto, aby zabránil psychické únavě?

Pokud chcete být přes den produktivní, je ve vašem zájmu vyřadit co nejvíce zbytečných rozhodnutí a úkolů. I proto je skvělé nastavit si rutinu, kterou budete každý den dodržovat. A tak má mozek nějakou jistotu – a naše mozky mimochodem milují (a vyhledávají) jistotu (ENG).

Když víte přesně, jak váš začátek dne bude vypadat, budete se cítit dobře. Otěže jsou pevně ve vašich rukou, úzkost sedí sama někde v koutě a ani se k vám nepřibližuje. A hlavně máte už první bitvu vyhranou, čímž získáte sebevědomí na zbytek dne. Máte před sebou zkrátka produktivní den.

Pokud chcete být v čemkoli úspěšní, dobré zvyky (a ranní rutina je jedním z nich) jsou pro vás klíčem.

Svůj život nezměníte, pokud nezměníte něco, co děláte denně. Tajemství úspěchu najdete ve své denní rutině. – John C. Maxwell

Součástí chytrého přístupu je připravit se ráno na to, co vás přes den čeká. Vaším ranním úkolem je připravit se na den, rozdělit si úkoly, uklidnit mysl, abyste nebyli hned vyčerpaní, ale naopak motivovaní.

Pokud chcete do svého života zařadit nové zvyky, můžete zkusit techniku skládání zvyků. Funguje tak, že k věci, kterou teď už pravidelně děláte, přidáte pár minut jiné činnosti. A po čase je to už nový zvyk. Potom můžete přidávat další.

 

Jak na rána?

K obvyklé hygieně a snídani můžete přiřadit další kroky. Ať už si z nich budete vybírat a stavět svoje puzzle, nebo půjdete do všech, takhle může vypadat vaše ráno. Zkuste si ho poskládat sami, každému funguje něco jiného, najděte si to svoje. Základní tipy ale zahrnují následující:

Zkuste vstávat dřív. Je jasné, že teď máte ranní program nalinkovaný tak, že se vám tam nic nového nevleze. Tak si nařiďte budík o půl hodiny dřív. Ten čas potom dodržujte – pokud možno i o víkendu. Rutina, zvyk, mozek… však víte. Mimochodem, ten budík neposouvejte. Když zazvoní, vstaňte. I když si myslíte, že vám těch extra 10 minut spánku pomůže, opak je pravdou. Způsobíte pro své tělo akorát zmatek (ENG) a budete se cítit ještě hůř.

Ustelte si postel. Zní to jako hloupost. Ale je to jednoduchý krok na začátek, u kterého se můžete uklidnit a po jehož odškrtnutí budete mít hned dobrý pocit. Nehledě na to, že pokud třeba pracujete z domova, v uklizeném prostoru se pracuje lépe.

Plánujte dopředu. Tím myslím už večer předtím. Za prvé je fajn si před spaním vyčistit hlavu tím, že si rozvrhnete, co vás další den čeká. Za druhé mám na mysli třeba i přichystání oblečení na další den (pokud tedy nechcete jít cestou jednoho outfitu jako Zuckerberg). Ohodnoťte své pracovní úkoly a vyberte, co má největší důležitost. To budete chtít udělat jako první.

Podstatným bodem je i to, že byste měli dostatečně dlouho spát. Zkuste najít ten ideální část, kdy podáváte nejlepší výkon – a podle toho si taky choďte lehnout, abyste zajistili, že budete spát potřebně dlouhou dobu. Spánek je mimochodem nejdůležitějším bodem a základem při jakékoli snaze – ať už chcete být zdraví fyzicky či psychicky, produktivnější… Nezanedbávejte ho.

Vypněte si telefon. Pokud můžete, zkuste během první hodiny dne odhodit telefon někam daleko, nebo ho vypnout. Zase je cílem to, abyste co nejvíce zmenšili počet přicházejících informací a zabránili zahlcení, únavě… Pokud ho teda nebudete potřebovat (třeba k meditaci, o té později), nebo k plánování pracovních úkolů. Pak si ten telefon tedy nechte po ruce 🙂 Ale aspoň si vypněte upozornění z aplikací, ať zbytečně neodvádí vaši pozornost.

Rozvrhněte si den. Podívejte se na svůj plán z předchozího večera a seřaďte si úkoly podle toho, jak se na ně chystáte (pamatujte na to, že to nejdůležitější a největší byste měli zvládnout hned jako první). Zahrňte i volný čas, protože plánovat byste si neměli jen práci, ale taky nějaký čas pro sebe, který vám pomůže udržet si alespoň trochu psychické pohody. Já si třeba plánuju (zcela překvapivě) hodinu poslechu audioknih při úklidu nebo tvoření diáře bullet journal.

Meditujte. Po ránu je ideální čas na to uklidnit se a udělat si pořádek v hlavě. Meditace vám pomůže. Stačí vám pět minut a klidné prostředí. Tady najdete srovnání meditačních aplikací, můžete si tak vybrat. Já používám Headspace 🙂 Dál doporučuju tyto audioknihy: Relaxace a meditace na každý den, Meditace Dalajlamovy kočky (mimochodem, tady si poslechněte i předchozí díly, jsou příběhové, ale třeba vás zrovna navedou na tu správnou cestu), Na ostrově harmonie.

Pokud je na vás meditace zatím moc (já si k ní jako skeptik musela najít cestu – a pokud jste jako já a nevadí vám angličtina, zkuste si přečíst knihu 10 % Happier od Dana Harrisse, protože ta je cílená na skeptiky a pochybovače), zkuste jen jakýmkoli způsobem praktikovat „mindfulness“ (tedy bdělou pozornost, všímavost). Můžete jít třeba ven se psem, telefon nechat doma (nebo aspoň v kapse) a vnímat psa, svět kolem sebe… To taky pomáhá a funguje.

Buďte vděční. Trošku to souvisí s předchozím bodem, ale po ránu je dobré podívat se na věci z té světlé stránky. Za co jste zrovna vděční? Na co se v ten den nejvíc těšíte, co pro vás může přinést? Na tomhle principu mimochodem vznikl deník 5 Minute Journal. Ale nemusíte jít až tak daleko a vypisovat konkrétní počet otázek a odpovědí. Stanovte si tu svou, jde spíš o hledání pozitivního a toho, za co jste vděční. Budete překvapení, jak vás po nějaké době tenhle jednoduchý krok změní k lepšímu.

 

Asi bych mohla pokračovat, ale základy máte. Zkuste třeba zařadit kousky po malých krůčcích a uvidíte, jak se budete cítit a jak vám práce půjde od ruky. A pokud už máte nějakou svou rutinu a něco vám v článku chybí, podělte se! 🙂

 

Sdílej článek

2 Comments

  1. Lipi
    16. ledna 2018 @ 20:49

    Super clranek, ale má jednu chybu nedá se to aplikovat pro matky na rodičovské, ktera musi odvést starší dítě do školky….Jelikož mladší dítě je nevyzpytatelné a každé ráno je úplně jiné….

    Reply

    • Petra Schultze
      31. ledna 2018 @ 10:53

      To je možná dobrý tip na další článek 🙂 Protože v pestrých vodách internetových se dají najít řádné tipy i na to, jak si zkusit zorganizovat ranní rutinu s dětmi, aby i ta rána byla lehčí 🙂
      Případně mám další tip – nachystej si náš podcast pro mladší a nevyzpytatelné dítě (které nás také má moc rádo) na ráno a tím pádem tam nějaká chvilka bude, nebude? 🙂

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >