Hyperaktivita – zkusili jste audioknihy?

Hyperaktivita je v dnešní době tak trochu všudypřítomná. Stále větší množství dětí, ale i dospělých, slýchá tuhle diagnózu. A když přijde na literaturu a čtení, často představuje velkou překážku. Přitom ale existuje jednoduché řešení. Uhodli jste to. Jmenuje se audioknihy.

Proč je využívat? K tomu se dostaneme.

 

Diagnóza: ADHD

Nehodlám se pouštět do rozborů rozdílů mezi hyperaktivitou, poruchami pozornosti a dalším. Jen se pozastavím u toho, že v článku se budu soustředit hlavně na ADHD, což je porucha soustředění spojená s hyperaktivitou. Zkratka vznikla z anglického Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

V čem spočívá? Název vysvětluje poruchu sám (i proto se k němu mimochodem přešlo), mezi projevy můžeme řadit nepozornost, impulzivnost, vznětlivost, hyperaktivitu. Často se vyskytuje v kombinaci s poruchami učení (jako jsou dyslexie, dysgrafie aj.), úzkostmi nebo i depresí.

Z drtivé většiny je příčina onemocnění genetická, ale má se za to, že vliv má i dnešní strava (hlavně oblíbená „éčka“) a další faktory.

Nejvíce se ADHD projevuje u dětí ve školním věku, ale výjimkou nejsou ani diagnózy v dospělosti. Tahle porucha totiž v dospělosti přetrvává a řada dospělých lidí je v situaci, kdy jim porucha nikdy nebyla diagnostikována.

Tady je mimochodem kořen problému v oblasti vnímání téhle poruchy. Často totiž uslyšíte někoho říkat, že „my když jsme byli ve škole, prostě jsme seděli a dávali pozor, nebyla jiná šance“ a „dnešní děti mají tuhle a tamtu poruchu a přitom jsou jenom zlobivé“. Ne vždycky tomu tak je.

Tahle diagnóza je reálná a je možné, že tuto poruchu máte a ani o tom nevíte. Neobjevila se jen tak zčistajasna. Ale ano, pravdou je, že se rožšiřuje čím dál tím více. To ale souvisí i se stravou a dalšími negativy doby.

 

Pozornost v digitální době

Bohužel žijeme v době plné nespočtu okolních vjemů, kdy je udržení pozornosti těžké i pro každého člověka bez této poruchy. Představte si to potom znásobené u člověka, který má problém pozornost udržet za jakékoli situace.

A teď se podívejte na děti. Žijí v prostředí s telefony, tablety, počítači, televizí. Existují za neustálých zvuků a jiných vjemů. A potom je posadíme do lavic ve třídách a chceme, aby seděly, mlčely a nehýbaly se.

U toho se ale dnes zastavovat nebudu. Školství se naštěstí rozvíjí společně s dobou, a tak dochází k integraci nových výukových program, které pomáhají třeba i dětem s poruchou pozornosti nebo učení.

Problém je totiž v tom, že takové poruchy neznamenají, že vaše dítě je hloupé. Je to spíš naopak. Drtivá většina lidí s touto diagnózou má nadprůměrnou inteligenci a například úkoly zadávané ve škole pro ně nejsou dostatečné. A stejně tak tomu je v dospělosti.

Pokud někdo nemá diagnostikovanou tuto poruchu, ale cítí její projevy, často může sám sebe odsoudit a myslet si, že je hloupý. S čímž je potom spojený i nástup dalších psychologických problémů.

 

ADHD a čtení

Pokud jste člověk trpící ADHD, nacházíte se před paradoxem. Chcete totiž načerpat co největší množství informací a knihy jsou pro vás jasnou odpovědí. Chtěli byste číst. Ale nedokážete u knihy udržet pozornost.

Často se budete vracet na začátek odstavce, protože už si nepamatujete, co jste četli. Přečtení jedné knihy vám může trvat třeba půl roku. Ne proto, že byste na ni neměli čas.

Proto byly pro většinu lidí s ADHD audioknihy tak úžasným objevem. A nechápejte mě špatně, ano, i u nich může vznikat problém s pozorností, ale je menší. Proč?

 

Jak pomáhají audioknihy

Prvním bodem a jedním z hlavních faktorů je odstranění části vjemů. Audioknihy mají totiž tu schopnost, že dokáží eliminovat problémy při snaze udržet pozornost u knihy. Pokud si čtete, často se může stát, že vnímáte zvuky v okolí – mluvení ostatních lidí, ale i obvyklé zvuky domácnosti nebo zvenčí. Ty vaši mysl rázem odvedou pryč od textu a můžete zase otáčet na první stránku.

Kdežto pokud si pustíte audioknihu, eliminujete jiné sluchové vjemy a alespoň část problému už je pryč. Pokud u poslechu zavřete oči, dokážete eliminovat i vizuální rušící faktory. Ale ani takový poslech samozřejmě není dokonalý. Když si představíte kohokoli s poruchou pozornosti, asi nebude úplně reálnou představou to, že by v klidu seděli v koutě někde se zavřenýma očima.

Tady mají audioknihy další výhodu. Jsou totiž jako stvořené pro to, abyste si mohli užívat příběh (nebo nabývali vědomosti) a přitom zvládli dělat nějakou další činnost.

Děti si můžou hrát s hračkami, stavebnicemi, kreslit si, apod. Vy můžete dělat kreativní činnosti, nebo třeba uklízet. Tím pádem se zbavíte toho nutkavého pocitu, že musíte jít a dělat něco dalšího.

Kombinace činností s audioknihou má potom za výsledek, že jako člověk s poruchou pozornosti zvládnete knihu „dočíst“. Což bývá samo o sobě velkým výkonem. Ale hlavně jich můžete konzumovat více.

Co říct na závěr? Pokud máte ve svém okolí někoho s touto poruchou, zkuste mu doporučit audioknihy. Pravděpodobně vám za to poděkuje!

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >