Ako nás šport môže naučiť čítať viac

Pri robení každoročného Veľkého audioknižného prieskumu som si uvedomil, že som asi exot (kto ma pozná, rozhodne sa nemusí vyjadrovať k tomuto tvrdeniu).

Od momentu, kedy som sa s audioknihami stretol, mal som ich v úzkom spojení s behom. A neskôr s akýmkoľvek iným individuálnym športom. Ani nedokážem vyčísliť, koľko hodín som odbehal, odlyžoval a odposilňoval s audioknihami v ušiach. Rozhodne to môžem počítať na stovky. No vo výsledkoch prieskumu sa už roky ukazuje, že pri športe počúva audioknihy len veľmi malé množstvo ľudí. Presnejšie, len 3,83 % v roku 2017.

Som v tomto smere naozaj jednorožec? Naozaj takmer nikto nešportuje a nepočúva audioknihy? Alebo len ľudia netušia, ako dobre to ide spolu dokopy? Čítajte ďalej, presvedčím aj vás.

Behaním k naplneniu čitateľských plánov

Ako už Petra písala koncom minulého roku, mnoho ľudí bojuje s nedostatkom času na čítanie, nie preto, že ho reálne nemajú, ale nedávajú čítaniu dostatočnú prioritu. A to bol aj môj problém.

Vždy som mal čas na všetko, len nie na čítanie.

Zmenilo to až počúvanie audiokníh počas behania. Nielenže som začal čítať viac, začal som vyhľadávať všetky príležitosti, kedy sa počúvanie dalo spojiť s inou aktivitou.

Na moje veľké prekvapenie, začal som aj behať viac.

Fyzický a mentálny rozvoj v jednom

Za normálnych okolností som zvykol behať, keď som sa cítil subjektívne “fit”. Nemal som dôvod tlačiť na pílu. Keď som mal rozpočúvanú dobrú knihu, zrazu bolo všetko inak.

Skončil som s prácou o desiatej v noci? Žiaden problém! Obul som tenisky, nasadil sluchátka a vybehol na svoj 10 km okruh. Jedna hodina príbehu v ušiach!

Behanie a počúvanie sa stali pre mňa takpovediac tou istou aktivitou. Keďže som behal v priemere päťkrát týždenne a vždy aspoň hodinu, množstvo prečítaných kníh utešene rástlo. A ja som rástol spolu s nimi. Ako mentálne, tak fyzicky. Jedna aktivita ťahala vždy aj tú druhú. Nemohol som byť spokojnejší.

Nielen behaním je človek zdravý

Ak väčšina môjho športovania bola spojená s behaním, bolo toho viac.

Na posilňovňu nikdy nebol čas. A asi ani chuť. Väčšina prevádzok končila o desiatej večer a to bolo pre mňa “skoro”. Keď otvorili prvú 24/7 prevádzku 15 minút od môjho domu, bol som nadšený.

Ísť posilňovať, keď je všade ľudoprázdno a nikoho nie je na cestách, bolo neskutočne príťažlivé. Strhlo ma to.

Nadšenie po pár týždňoch opadlo. Chodiť posilňovať o jedenástej v noci nie je úplne najzábavnejšia večerná náplň. Vyskúšali ste to niekedy sami?

Skúsil som to isté, čo s behom. Vybral som dobré tituly, nasadil slúchadlá a vyrazil “do boja”. Pomohlo? Fungovalo to perfektne!

Od toho momentu nebola posilňovňa žiaden problém. Namiesto pozerania telky či čítania doma na pohovke som vyrazil dvíhať železá. A ďalšie 2–3 hodiny počúvania týždenne som mal hneď k dobru.

Športovať sa dá aj pri čítaní

Uvedomili ste si niekedy pri lyžovaní, koľko času človek strávi na svahu a koľko na vleku? Na vleku, kde len sedíme a pozeráme na čísla sedačiek, počítame stĺpy a závidíme brutálne dobrým lyžiarom pod nami?

Naposledy som bol vo Vrátnej. Jedno kolečko mi trvalo 15 minút. Z toho 10 minút bol vlek a 5 minút jazda dolu. Ak by som počúval len na vleku, bolo by to 40 minút čítania za hodinu. Lyžoval som však sám a tak to bola čistá hodina. A celý čas som navyše strávil v dobrej spoločnosti.

Slúchadlá sú počas športu nebezpečné

Bežné tvrdenie je, že človek by nemal používať slúchadlá počas behania vonku, bicyklovania, lyžovania či cvičenia medzi viacerými ľuďmi. Je to nebezpečné, ak človek nepočuje, čo sa deje okolo neho. Táto rada však pochádza z časov, keď sme počúvali pri športe len hudbu. A najlepšie veľmi hlasnú hudbu.

Pri hovorenom slove je hluk či *nepočutie * okolia zriedka problém. Ak samozrejme nie sme nahluchlí a nemáme hlasitosť na maxime celý čas a interpret reve a je to plné hudby a…

Počúvanie audiokníh so slúchadlami nie je to isté čo počúvanie hudby. A po stovkách hodín strávených týmto štýlom som zaryto presvedčený, že to nie je nebezpečnejšie ako rozprávanie sa s niekym vedľa nás.

Zopár slov na záver

Chcem veriť, že nie som až taký jednorožec a prieskumu sa len zúčastňuje menej ľudí, čo aktívne športujú.

Alebo športujú a knihy pri tom len nikdy počúvať  neskúšali.

Ak patríte k takejto skupine aj vy, vyskúšajte si to pri najbližšom behu, korčuľovaní, lyžovaní či posilňovaní. Keď zistíte ako to ide pekne dokopy, nikdy to už pre vás nebude fungovať inak. To garantujem!

Sdílej článek

1 Comment

  1. Johana
    20. února 2018 @ 08:38

    Aj ja sa hrdo hlásim k exotom – takže zrejme som v tých 3 a niečo percentách. Audioknihy som začala počúvať pri behu – win:win – prečítam, odbehnem – super. Pri dobrej detektívke to aj núti ísť zas a zas :-)) Fakt to odporúčam a som prekvapená, že je nás málo. Veď čo je lepšie ako jesenný les, šero a ja sama s jedným slúchadlom (aby som počula aj okolie) a v slúchadle Beštia od Dominika Dána – to bola prvá audiokniha a už ma to dostalo!

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >