5 výhod poslechu s dětmi

Mezi lidmi koluje vcelku mylná představa o tom, že audioknihy mají tu moc zkazit vztah dítěte s rodičem. Tahle domněnka pracuje s představou, že rodiče využívají audioknihu jako takový svůj únik. Dejte dítěti sluchátka, posaďte ho někam a máte chvilku pro sebe. Tak to ale ve většině případů není.

A ani být nemusí. Na něco takového se chci dnes podívat. Na situace, kdy budete se svým dítětem poslouchat spolu. Hlavně pak na to, jaké takovýhle poslech přináší výhody. Tak se připoutejte a jdeme na to.

 

Výhoda č. 1 – Budování vztahu rodiče s dítětem

Tahle výhoda je jasná a už jsem ji vlastně na začátku článku naznačila. Stejně jako jsem se o ní bavila už v jednom předchozím článku, ten se zabýval čtenářskou gramotností.

Pokud budete s dítětem pravidelně poslouchat, jednou z hlavních výhod bude posílení vašeho společného pouta. Už jen tím, že máte společnou a pravidelnou zábavu, při které se vaše dítě cítí šťastně a v bezpečí.

Tenhle společný zážitek vám umožňuje vytvořit si hlubší pouto a ten druh blízkosti s dětmi ještě dlouho zůstane. Prožíváte nějaký příběh společně a spolu ho i probíráte. Zkrátka a dobře se spolu pravidelně vydáváte vstříc různým dobrodružstvím, což utužuje váš vztah.

 

Výhoda č. 2 – Veskrze nové zážitky

Každý člověk tvaruje své povědomí o světě na základě svých osobních zážitků a toho, s čím se ve svém životě setká. Čtení a poslech samozřejmě nabízejí možnost poznat svět v mnohem širším měřítku i s omezenými možnostmi. Můžete tak vzít děti na cestu do cizích krajů, rozvíjet jejich fantazii…

S audioknihami máte ideální šanci dětem představovat nové světy, ale i jiné kultury, jejich zvyklosti a podobně. Děti tak mají jedinečnou možnost se seznámit s kulturami, které jsou naprosto odlišné od té, v níž vyrostly. A vy budete takovým jejich průvodcem, protože můžete odpovídat na případné otázky.

Ale je tu ještě jeden faktor – poslech nějaké knihy může dítě seznámit se situací, která ho třeba později v životě čeká. A vy to můžete využít ve svůj prospěch. Protože člověk se často bojí neznáma a nových věcí, máte šanci takovému strachu zabránit.

Pokud se vaše ratolest například bojí nástupu do nové školky nebo školy, máte šanci mu s příběhy z toho prostředí přechod zjednodušit. V bezpečném prostředí se dozví, jak to na takovém místě chodí. A možná se už nebude bát.

A navíc, poslech příběhů jiných lidí a fakt, že je společně s nimi i s vámi prožijí, pomáhá rozvíjet potřebnou empatii.

 

Výhoda č. 3 – Zlepšení komunikačních dovedností

První část této výhody je jasná – poslechem je dítě vystaveno širší slovní zásobě a vyjadřování. Stejně jako se člověk učí o světě skrze své zážitky a zkušenosti, jazyk rozvíjí díky tomu, kterému je vystavován. Ne nadarmo se říká, že čtení (a potažmo poslech) rozšiřuje slovní zásobu.

Díky vám má vaše dítě lepší šanci nová slova chápat, protože jste po ruce, abyste mu je hbitě vysvětlili. Ale je tu ještě druhá část výhody.

Totiž při společném poslechu bývá pravidlem, že si o sdíleném zážitku budete povídat a rozebírat ho. Tím pádem mají vaše děti hned šanci využít nová slova a hlavně rozvíjí svou schopnost zamyslet se nad poslouchaným textem a vyjádřit své myšlenky.

Vy jako rodič jim v tomhle rozvoji můžete skvěle pomoci. A to ani nemluvím o tom, že byste si dělali přípravy a cíleně se snažili z nich něco dostávat (i když je to skvělá strategie, pokud mu v rozvoji opravdu chcete být průvodcem). Stačí i obyčejné povídání o tom, jak se jim to líbilo a co přesně se jim líbilo. Odtud už je to na vás.

 

 

Výhoda č. 4 – Zlepšení soustředění

Sami to znáte, většina dětí je neposedná. Jen zřídkakdy se vám podaří je přesvědčit, aby seděly na místě a poslouchaly. Tady je ale vaše jedinečná šance.

Když posloucháte spolu, trénujete tak soustředění a do jisté míry i poslušnost. Trénujete jak paměť, tak míru pozornosti.

Pro tenhle bod je důležitý váš výběr audioknihy. Pokud je příběh dostatečně zajímavý, nutí děti poslouchat a těšit se. Svou pozornost mu věnují plně už jen proto, že přeci nechtějí přijít o to nejlepší.

 

Výhoda č. 5 – Láska ke knihám

Pátý bod se vám možná bude zdát jako hloupost, ale není. Jedním ze základních problémů toho, proč dnes děti nečtou, je fakt, že nemají absolutně žádný vztah ke knihám.

Takový vztah se zpravidla buduje v dětství. Může začít u toho, že jejich vlastní rodiče rádi čtou nebo poslouchají. To je dobrý začátek. Nejlepší pokračování je ale právě společné čtení nebo společný poslech.

Ten totiž v dítěti buduje pozitivní vazbu ke knihám a příběhům, která přetrvá do dospělosti. A jak všichni víme, čtení i poslech nesou pro všechny děti i dospělé nespočet přínosů.

Na závěr už tedy můžu říct snad jen jedno. Vyberte audioknihu a pokud s dětmi ještě neposloucháte, začněte. Večer před spaním, na cestách autem, jen tak doma. Volba je na vás 🙂

Sdílej článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Audioknihy

Audioknižní experiment: vybrali jsme nejlepší audioknihy z oblíbených žánrů

Audioknižní experti z Audiolibrixu dostali za úkol vybrat ze svého oblíbeného žánru jednu jedinou audioknihu, kterou by doporučili odvážnému jednci ochotnému probádat zatím neznámý žánr. ...
Pokračuj >
Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih Audioknihy

Velký audioknižní průzkum 2023

Informace o akci Velký audioknižní průzkum 2023 a soutěž o 22 audioknih, která probíhá od října do konce roku 2023.
Pokračuj >
Umělá inteligence Technologie

Umělá inteligence: Už jste se s ní setkali?

Umělá inteligence, ChatGPT, AI. Pojmy, které na nás skáčou ze všech stran, moc jim nerozumíme, ale podle všeho je to něco skvělého a zároveň děsivého. ...
Pokračuj >